Την «άυλη κληρονομιά» της επετειακής χρονιάς, δηλαδή την ανάπτυξη μιας διαφορετικής κουλτούρας στο πως προσεγγίζουμε το παρελθόν μας και το μέλλον μας ανέπτυξε στην ομιλία της στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, με την οποία ξεκίνησε η εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, απονεμήθηκε το 2021 Hellenism Award, το οποίο είναι αφιερωμένο στη διαρκή προώθηση του Ελληνισμού και την προβολή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.
«Η τιμή που αισθάνομαι είναι πολύ ιδιαίτερη», τόνισε η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ακριβώς γιατί το βραβείο αυτό προέρχεται από την ιστορική, μαζική και αυτοδύναμη ομογενειακή οργάνωση που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της ανά τον κόσμο διασποράς μας. Από ανθρώπους που προάγουν τα ελληνικά θέματα ανά την υφήλιο, υποστηρίζουν τις αξίες που συνδέονται με τη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού όπως η ανθρωπιά, η ελευθερία και η Δημοκρατία, και έχουν να επιδείξουν ένα αξιομνημόνευτο φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο επί 99 χρόνια. Διατηρούν, έτσι, ζωντανό, φωτεινό και ενεργό τον δεσμό του απόδημου ελληνισμού στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη με την πατρίδα και έχουν κερδίσει τον αμέριστο θαυμασμό και την εκτίμηση όλων μας. Παράλληλα, κρατούν φωτεινό και λαμπερό τον φάρο του Ελληνισμού, της Ελληνικότητας και Ορθοδοξίας στις κοινωνίες που έχουν ενταχθεί, ζουν και διαπρέπουν».
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συνέδεσε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, με την ενδυνάμωση και την άνοδο της ομογένειας στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε όλον τον κόσμο.
«Σήμερα, καλούμαστε να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα στοιχεία εκείνα που μας επέτρεψαν να προοδεύσουμε, να καινοτομήσουμε και να πρωτοπορήσουμε. Και να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας κράτησαν πίσω ή μας καθήλωσαν, όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την άνθιση των δημιουργικών μας δυνάμεων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επετειακής χρονιάς», σημείωσε.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στην Ελλάδα, οι οποίες επέλεξαν να δώσουν αναπτυξιακή διάσταση στην εφετινή επέτειο με έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή στον κάθε τόπο. Αλλά και στην εντυπωσιακή συμμετοχή των ομογενειακών οργανώσεων και συλλόγων στον εορτασμό της επετείου.
«Θελήσαμε να αναδείξουμε ως ιδιαίτερο στοιχείο της επετείου τον προσανατολισμό προς το μέλλον. Να προβάλουμε, δηλαδή, το 2021 όχι απλώς ως ένα έτος που τιμήσαμε την ιστορία και την δισαίωνη πορεία μας, αλλά και ως έτος επανεκκίνησης, στο πλαίσιο του οποίου θα αφήσουμε μια παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα, στην αρχή της τρίτης 100ετίας της σύγχρονης Ελλάδος.
Για αυτό και η πλειονότητα των επετειακών δράσεων που υλοποιήθηκαν και θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς ανοίγουν αυτό που ονομάζουμε στην Επιτροπή “παράθυρο στο μέλλον”. Πρόκειται για δράσεις που αφορούν έργα υποδομής, ψηφιοποίησης, βιώσιμης ανάπτυξης και αστικής κινητικότητας, δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης και πολλά ακόμη», υπογράμμισε.
Η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη έκανε ειδική αναφορά στις δύο εμβληματικές δράσεις που οργανώνει η ίδια η Επιτροπή, οι οποίες θα παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα.
– Το διεθνές Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου, με στόχο να δημιουργηθεί μια «Λευκή Βίβλος» στην οποία θα καταγράφονται τομεακά οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα στο μέλλον.
– Την ίδρυση του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης και Αλγορίθμων, που θα βάλει την Ελλάδα στο χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας, προσφέροντας, την ίδια στιγμή, τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να καταρτιστούν σε τεχνολογίες αιχμής στη χώρα τους.
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ενημέρωσε τα μέλη της AHEPA ότι η Επιτροπή επέλεξε να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό -ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο προσπάθειας ανάταξης της οικονομίας- αντίθετα στηρίχθηκε μόνο σε δωρεές, χορηγίες και στα έσοδα από τις πωλήσεις του Νομισματικού Προγράμματος, μιας μοναδικής συλλογής επετειακών νομισμάτων μεγάλης συναισθηματικής και συλλεκτικής αξίας.
Όλα αυτά, πρόσθεσε η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την ανιδιοτελή και χωρίς προϋποθέσεις υποστήριξη των ομογενών μας σε όλο τον κόσμο. Συμμετείχαν με πάθος και παλμό στην επέτειο, έγιναν πρεσβευτές της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, μίλησαν για την ιστορία και τη σπουδαία διαδρομή της στις κοινωνίες που ζουν, δραστηριοποιούνται και προκόβουν, ανέδειξαν το ακόμη πιο ελπιδοφόρο και ευήμερο μέλλον, το οποίο διαγράφεται για αυτήν.
Η εκδήλωση, στην οποία βραβεύτηκε επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα πρόσωπα με στενούς δεσμούς με την ομογένεια, έκλεισε σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, με τους παριστάμενους να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο βλέποντας τον φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ