Το γραφείο της εισαγγελίας της Αργεντινής, που ερευνά τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, άρχισε σήμερα (14/6) την πρώτη σειρά ανακρίσεων των επτά νοσηλευτικών υπαλλήλων, οι οποίοι είναι ύποπτοι ότι τον «εγκατέλειψαν» σε αργό θάνατο. Και οι επτά κινδυνεύουν να παραπεμφθούν σε δικαστήριο, καθώς η εισαγγελία του Σαν Ισίντρο (σ.σ. στα προάστια του Μπουένος Άϊρες), εξετάζει το ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελία, θεωρεί ότι ο θάνατος του Μαραντόνα, στις 25 Νοεμβρίου 2020, είναι αποτέλεσμα «κακής επαγγελματικής συμπεριφοράς και αμέλειας εκ μέρους της ιατρικής ομάδας, η οποία προκάλεσε την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του».
Ο νοσοκόμος Ρικάρντο Αλμιρόν, θα είναι η πρώτος που θα ανακριθεί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μία νοσοκόμα, ο συντονιστής των νοσοκόμων, ο ιατρικός συντονιστής της νοσηλείας στο σπίτι του εκλιπόντος, ένας ψυχολόγος και ο ψυχίατρος ο οποίος κατηγορείται ότι δεν διασφάλισε την «σωστή χορήγηση των φαρμάκων και των ψυχοτρόπων φαρμάκων» που είχαν συνταγογραφηθεί για τον Μαραντόνα.
Ο τελευταίος που θα περάσει την διαδικασία της ανάκρισης, θα είναι -στις 28 Ιουνίου- ο 39χρονος νευροχειρουργός, Λεοπόλδο Λούκε, ο προσωπικός ιατρός του Μαραντόνα.
Οι δύο κόρες του «Ντιεγκίτο», η 32χρονη Τζιανίνα και η 25χρονη Τζιάνα λίγο μετά το θάνατο του πατέρα τους, επεσήμαναν δημόσια, την ευθύνη των υπόπτων για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Μαραντόνα.
Μετά την ανάκριση, ο εισαγγελέας θα προωθήσει την υπόθεση σε ανακριτή, μαζί με τη σύστασή του για συνέχιση ή περάτωση της έρευνας. Εάν προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου, σε μία δίκη που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή/και χρόνια, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 8 έως 25 ετών.
«Πιθανότατα θα προσαχθούν σε δίκη, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το αντίθετο», ανέφερε ανώνυμη δικαστική πηγή στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
Ο Μαραντόνα, ο οποίος υπέφερε από νεφρικά, ηπατικά και καρδιακά προβλήματα, πέθανε από καρδιακή ανακοπή στις 25 Νοεμβρίου 2020 και σε ηλικία 60 ετών, μόλις λίγες εβδομάδες μετά από εγχείρηση στον εγκέφαλο για αντιμετώπιση θρόμβου.
Μια έκθεση εμπειρογνωμόνων, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαϊου, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο «Ντιεγκίτο» είχε «εγκαταλειφθεί στη μοίρα του» από την ιατρική του ομάδα, της οποίας η «ανεπαρκής και απερίσκεπτη» θεραπεία τον οδήγησε σε αργό θάνατο.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ