Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Σπύρου Παυλίδη “Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, από την ποίηση στις γεωεπιστήμες” το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2024 στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Δι-ιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών», και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Η εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου του Καθηγητή Σπύρου Παυλίδη ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Δημήτρη Παπαγεωργίου και τον Καθ. του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικόλαο Σουλακέλλη.
Ακολούθως ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε το συγγραφέα Καθ. Σπύρο Παυλίδη, μιλώντας για την βιογραφία, το επιστημονικό και συγγραφικό του έργο και τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Δι-ιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών» που πραγματοποιείται στα πλαίσια της επετείου των 30 χρόνων του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής Κοιτασματολογίας- Γεωχημείας του ΑΠΘ Βασίλης Μέλφος παρουσίασε μερικές από τις ενότητες του βιβλίου “Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, από την ποίηση στις γεωεπιστήμες”, σύμφωνα με την δική του οπτική γωνία, αλλά και του ίδιου του συγγραφέα Σπύρου Παυλίδη.
Την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησε στη συνέχεια ο συγγραφέας του Καθ. Σπύρος Παυλίδης παρουσιάζοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το περιεχόμενο του Βιβλίου, σχετικά με την δημιουργία του ελλαδικού χώρου και τα γεωλογικά γεγονότα από τα οποία προέκυψε η Αιγηίδα και το σημερινό Αιγαίου, εμπνευσμένο μέσα από την Ελληνική ποίηση και μυθολογία.
“Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – Από την ποίηση στις γεωεπιστήμες”
Η έκδοση “Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – Από την ποίηση στις γεωεπιστήμες” συνδυάζει την ποίηση με τη γεωλογία, τον μύθο και τη φιλοσοφία με τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις. Δίνει ακόμη εκλαϊκευμένα τις απαραίτητες γνώσεις για τα γεωλογικά ρήγματα και τους σεισμούς και τα ηφαίστεια γενικά και ειδικότερα για τη χώρα μας, την εξέλιξη της Γης και του Ανθρώπου, την ολιστική αντίληψη για τον πλανήτη μας, την δημιουργία του ελλαδικού χώρου, τη γένεση του Αιγαίου από την ανάδυση της Αιγηίδας από τα νερά της Τηθύος θαλάσσης και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε σ’ αυτόν τον σκληρό και όμορφο τόπο, ακολουθώντας τα βήματα της “Γενέσεως” του “Άξιον Εστί” του μεγάλου μας ποιητή, υμνητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη και άλλων ποιητών, σε ένα αρμονικό σύνολο.