Ύπατη Αρμοστεία | Έκκληση βελτίωσης συνθηκών στα νησιά

Έκκληση για επείγουσα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ αυτών και στη νέα δομή της Λέσβου, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

   Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι η δομή στο Καρά Τεπέ «στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες και λειτουργεί υπό την ευθύνη της κυβέρνησης», ενώ προσθέτει ότι «όλοι οι εταίροι που δραστηριοποιούνται στην προσφυγική ανταπόκριση στη Λέσβο, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, καταβάλλουν ασταμάτητα προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε άμεση βοήθεια, στέγη και βασικά είδη πρώτης ανάγκης».

   Σημειώνεται ότι εν όψει των πιο ψυχρών καιρικών συνθηκών, ως ενδιάμεσο μέτρο, η Ύπατη Αρμοστεία σχεδιάζει να παρέχει πακέτα με μονωτικά υλικά και ξύλινες παλέτες για τις οικογένειες που βρίσκονται σε σκηνές στη δομή του Καρά Τεπέ.

   Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός ζητάει να βρεθούν επαρκείς λύσεις για τους αιτούντες άσυλο, «οι οποίοι ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

   «Τα γεγονότα στη Μόρια είναι μια ακόμα υπενθύμιση της ανάγκης που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό για να αντιμετωπιστεί η επισφαλής κατάσταση για χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και να επιταχυνθεί η ασφαλής και οργανωμένη μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες συνθήκες στέγασης στην ενδοχώρα», τονίζει ο αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ και ζητάει να διασφαλιστούν «επαρκείς συνθήκες υποδοχής, πρόσβαση σε δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες ασύλου, ευκαιρίες ένταξης για όσους παίρνουν άσυλο και γρήγορες επιστροφές όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».

   Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει την πρόοδο σχετικά με τις συνεχιζόμενες μεταφορές ασυνόδευτων παιδιών από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα, καθώς και τη δέσμευση των ελληνικών αρχών για τη μεταφορά, όσο το δυνατόν συντομότερα, αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση να αποχωρήσουν από τα νησιά. Όπως εκτιμά, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι σε όλα τα νησιά, μεταξύ των οποίων σχεδόν 2.000 στη Λέσβο, είναι επιλέξιμοι για άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα και η μεταφορά τους θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση του υπερπληθυσμού στα κέντρα υποδοχής των νησιών. Στο πλαίσιο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία ζητάει από τις ελληνικές αρχές να αυξήσουν τις θέσεις στέγασης στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να ξεκινήσουν πάλι τις διαδικασίες ασύλου στη Λέσβο «με όλες τις απαραίτητες διαδικαστικές εγγυήσεις».

   Εξάλλου, καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα παρέχοντας θέσεις μετεγκατάστασης για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Μ.Κ.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο