Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υγρότοποι της Λέσβου»

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και συμμετοχή η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υγρότοποι της Λέσβου» που οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για την προστασία των υγροτόπων της Λέσβου. Η Λέσβος διαθέτει την πρώτη θέση ανάμεσα στα νησιά καθώς διαθέτει 63 χαρτογραφημένους υγροτόπους.

Του συμμετέχοντες καλωσόρισε ο κ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Ακολούθησε η παρουσίαση της κας Ελένης Γαληνού, Δρ. Περιβαλλοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – ΚΠΕΝ Καλλονής με θέμα «Υγρότοποι και πουλιά της Λέσβου». Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε τους σημαντικότερους υγροτόπους της Λέσβου καθώς και τα είδη της ορνιθοπανίδας που φιλοξενούνται στους υγροτόπους του νησιού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γνωρίσματα που διαθέτουν.

Στην παρουσίαση του ο κ. Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επ. Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι σημασία και αξία» τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των υγροτόπων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και την ανάγκη προστασίας τους καθώς δέχονται πιέσεις λόγω των ανθρωπίνων παρεμβάσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Ν. Ζούρος παρουσίασε το νέο ιστότοπο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής με περιήγηση στις θεματικές ενότητες του. Η ιστοσελίδα απευθύνεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Λέσβου, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων, στους φοιτητές των ΑΕΙ καθώς και στους ορνιθοπαρατηρητές που επιλέγουν την Λέσβο για την παρατήρηση των σπάνιων ειδών πουλιών που συναντώνται τόσο στους υγροτόπους όσο και στα χερσαία οικοσυστήματα.

Ο ιστότοπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θα είναι προσβάσιμος για το κοινό από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο γιατί την ημέρα αυτή το 1971 υπογράφτηκε η διεθνής Σύμβαση Ραμσάρ για την προστασία των Υγροτόπων. Ως Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο