Αναλυτικά στοιχεία για τους συμπολίτες μας, ηλικίας 30 έως 45 ετών, που έχουν ήδη εγγραφεί στις πλατφόρμες εμβολιασμού ή και έχουν ήδη εμβολιαστεί, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ραδιοφωνική συχνότητα του “Σκάι 100,3”. Ενώ έκανε γνωστό ότι από τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει με μονοδοσικό σκεύασμα ο εμβολιασμός ανθρώπων που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο.
Υπογραμμίζοντας εισαγωγικώς την «πολύ μεγάλη ανταπόκριση» στην κατηγορία 30-45 ετών, ο υπουργός Επικρατείας δημοσιοποίησε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση μέχρι νωρίς το μεσημέρι: σύμφωνα με αυτά, «στην κατηγορία 30-39 από την Τρίτη έχουμε σχεδόν 120.000 οι οποίοι έχουν εγγραφεί και 12.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί. Στην πλατφόρμα 40-44, 43.710 έχουν κλείσει ραντεβού από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα και έχουν ήδη εμβολιαστεί -και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό- περισσότεροι από 500».
Ταυτοχρόνως, όμως, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο «μεγάλο μας πρόβλημα», όπως είπε, που δεν είναι άλλο από τους ανεμβολίαστους ανθρώπους των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων.
Αναφορικά δε, με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας, «επειδή είναι πιο σύνθετη άσκηση είναι καλύτερα να πάμε στο μονοδοσικό εμβόλιο», ανέφερε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι από τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει επάρκεια και για το εμβόλιο της Johnson&Johnson, που είναι μονοδοσικό.
Στο ερώτημα γιατί θα διατηρηθεί για μερικές ημέρες ακόμη το γραπτό μήνυμα, ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι «στα sms υπάρχει και ένας συμβολισμός, ότι κατ’ αρχήν εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας. Με την τυχόν κατάργηση των sms θα δημιουργείτο ένα ρεύμα ότι πλέον μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα (…)». «Ανοίγουμε σταδιακά, μετρημένα, αλλά πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε πολύ, δεν μας έχει αφήσει η πανδημία», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Ένα από τα λίγα πράγματα που έχουν υψηλό συμβολισμό, είναι το γραπτό μήνυμα. Ένα άλλο είναι το πέρας της κυκλοφορίας κάποια ώρα το βράδυ Τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα έχουν και μια παιδαγωγική λειτουργία».
Στην πορεία της συνέντευξης, ο υπουργός υπογράμμισε τα «ισχυρά όπλα» που διαθέτουμε πλέον, όπως είναι ο εμβολιασμός, που «προχωρεί με φοβερούς ρυθμούς, σε λίγο έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα από τον αρχικό μας υπολογισμό για 1.100 κέντρα. Μέχρι τέλος Μαΐου έχουμε βάλει στόχο να έχουμε 5 εκατ. (εμβολιασμένους), άρα πλησιάζουμε προς το 50% των εμβολιασμένων με μία δόση. Θα είναι ένας επαρκέστατος όρος για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», σημείωσε με έμφαση. Ωστόσο, «πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή, αυτοσυγκράτηση, προσοχή», ζήτησε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.
Κάνοντας, όμως, και ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου ως τώρα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι η Ελλάδα που ήταν πριν από ορισμένα χρόνια», φέρνοντας το παράδειγμα των σχεδόν 100 εκατ. ηλεκτρονικών συναλλαγών, που σημαίνει ότι «έχουμε γλιτώσει αυτές τις προσωπικές επαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες». Ενώ υπογράμμισε και τις «πολύ δυνατές» υποδομές στο χώρο της υγείας- υποδομές που «θα παραμείνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κυρίως όμως, συμπλήρωσε, «έχουμε φτιάξει ένα σοβαρό κράτος», γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα μηνύματα που ο Γ. Γεραπετρίτης παίρνει από το εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ, «πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στη γραφειοκρατία του εμβολιασμού».
Και στο «δια ταύτα», «σπάμε τα στερεότυπα ως χώρα, που ήταν ότι είμαστε μια χώρα με ήλιο, θάλασσα, καλούς ανθρώπους αλλά δεν είχε κράτος. Αυτό σπάει αρκετά». Επίσης «είχαμε μια παράσταση ότι ήμασταν ψηφιακά αναλφάβητοι, αυτό κι αν έχει σπάσει. Παρά την κρίση, έχουμε καταφέρει και διατηρούμε μια μετρημένη αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα ότι θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε».
Εν κατακλείδι, τρεις είναι οι στόχοι από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη: υγεία, παραμονή του εργατικού δυναμικού στη θέση του και στη συνέχεια, «να ρολάρουμε για να κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα».
Μιλώντας και για άλλα δύο, επίσης μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την τρέχουσα περίοδο (κτηματολόγιο και συντάξεις), για το μεν πρώτο (κτηματολόγιο) «έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα με τις υπηρεσίες του κτηματολογίου τις οποίες θα παρέχουμε σύντομα», προϊδέασε υποσχόμενος πάταξη γραφειοκρατίας και διαφάνεια στη διαχείριση της γης.
Για το δεύτερο (συντάξεις), αφού αναγνώρισε ότι «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», ζήτησε «να μην τα μηδενίζουμε όλα, έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το σύστημα “Άτλας” και οι νέες συντάξεις, σε ένα σημαντικό ποσοστό, παράγονται με το πάτημα ενός κουμπιού».
Το μεγάλο μας πρόβλημα, τόνισε στη συνέχεια, είναι «το στοκ που υπάρχει από εκκρεμείς συντάξεις- τώρα γίνεται μια πολύ μεγάλη μάχη, ενεργοποιούνται μηχανισμοί και του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσουμε να παραγάγουμε κατά το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Σύντομα θα γίνει μια καλή δουλειά έτσι ώστε να μπορέσουμε να απεμπλακούμε, να… ξεστοκάρουμε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Τελευταία αναφορά, τα δυο «πολύ μεγάλα οικονομικά εργαλεία», το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Σύμφωνο για την επόμενη εξαετία. Και για το Ταμείο Ανάκαμψης ειδικά, «175 σπουδαίες δράσεις καλύπτουν όλη τη χώρα, καλύπτουν όλα τα κοινωνικά στρώματα, καλύπτουν τη νεολαία. Νομίζω ότι θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας», επισήμανε κλείνοντας.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ