Επιμορφωτικό πρόγραμμα για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Tο Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη της Λέσβου, στη διαδικασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, στο πλαίσιο υλοποίησης του Διακρατικού Στρατηγικού Έργου:

«Διασυνοριακή Συνεργασία για Εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» – ΘΑΛ-ΧΩΡ2 1.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου. Θα ακολουθήσει σειρά διαλέξεων από προσκεκλημένους καθηγητές και ερευνητές της Ελλάδας και της Κύπρου από τις 24 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2023, (ώρα έναρξης όλων των διαλέξεων: 17.00), στις εγκαταστάσεις του Παν. Αιγαίου, στο κτίριο Γεωγραφίας (Εργαστήριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών – 1ος όροφος).

Η πρόσκληση και το πρόγραμμα της εναρκτήριας εκδήλωσης του προγράμματος επιμόρφωσης και των διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος επιμόρφωσης: https://gpav.aegean.gr/thal-chor2/

Στόχος σεμιναρίου

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι η διαδικασία με την οποία η αρμόδια αρχή του κάθε κράτους αναλύει και οργανώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον για να επιτευχθεί η σύνθεση οικολογικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραμέτρων, αποσκοπώντας στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η παραγωγή ενέργειας (ΑΠΕ) από το θαλάσσιο περιβάλλον, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των εναλίων αρχαιοτήτων, οι λιμενικές και θαλάσσιες υποδομές, οι αγωγοί και τα καλώδια μεταφοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, η αξιοποίηση υποθαλάσσιων φυσικών πόρων κ.λπ. είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που διερευνώνται διεθνώς στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Η αυξημένη ζήτηση για χώρο στο θαλάσσιο περιβάλλον από ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες (παραδοσιακές και αναδυόμενες) που αναπτύσσονται σε αυτό και οι πολλαπλές πιέσεις που ασκούνται στις παράκτιες ζώνες, είναι κοινά αποδεκτό ότι επιβάλλουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης και σχεδιασμού.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επιμόρφωσης θα ενημερωθούν για τη διαδικασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Ελλάδα και την Κύπρο, για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις διεθνείς τάσεις που επικρατούν στους τομείς που περιλαμβάνει ο ΘΧΣ και τέλος θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της πρότασης για το πρώτο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Ελλάδας, που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Βορ. Αιγαίου.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επιμόρφωσης θα λάβουν δωρεάν, (σε ψηφιακή μορφή), το βιβλίο με τίτλο: «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Ελλάδα και στην Κύπρο», στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά ορισμένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στην εφαρμογή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και βεβαίωση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο