Έξι και πλέον χρόνια από τον μεγάλο σεισμό του 2017 στη Βρίσα της Λέσβου που κόστισε τη ζωή μιας γυναίκας και κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές πάνω από τα μισά σπίτια του χωριού , παραμένει η απαγόρευση διέλευσης και παραμονής στο χωριό.
Μπορεί η απαγόρευση να μην εκτελείται, καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετοί επισκεύασαν τα σπίτια τους και επιστρέφει σιγά σιγά η ζωή στο χωριό, ενώ λειτουργεί και σχολείο, αλλά η απαγόρευση αυτή δημιουργεί μια σειρά προβλήματα όπως η έκδοση άδειας επαναλειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, καφενείων αλλά και η τέλεση μιας σειράς δράσεων στο χωριό.
Αυτό συμβαίνει καθώς τρία σεισμόπληκτα κτίρια, έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα και δεν μπορούν να γκρεμιστούν , είναι ετοιμόρροπα, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση και άρα υπάρχει κίνδυνος διέλευσης των πολίτων στο χωριό.
Πριν από δύο μήνες όλοι οι σύλλογοι του χωριού, απευθύνθηκαν με επιστολή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού που είναι εκείνο που πρέπει να εκδώσει την απόφαση για την υποστύλωση των κτιρίων αυτών, ή όποια άλλη ενδεδειγμένη εργασία απαιτείται για να ακολουθήσει η άρση της επικινδυνότητας διέλευσης στο χωριό.
Το πρώτο βήμα έγινε προχτές 28-8-23 καθώς «υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού η εκτέλεση εργασιών υποστύλωσης και αντιστήριξης της οικίας του Διαμαντή Ιωάννη με το ποσό των 47.800€ με ΦΠΑ έναρξη του έργου από την ημερομηνία υπογραφής και λήξη την 31-12—23», όπως γνωστοποίησε ο πρώην πρόεδρος του χωριού Στρατής Παράκοιλας, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά και τον πρωθυπουργό στην τελευταία επίσκεψή του στο νησί.
«Αυτό σημαίνει ότι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της απόφασης από το Γενάρη θα υπάρξει άρση της επικινδυνότητας , και θα επιστρέψουν μια σειρά εμπορικών και όχι μόνο δραστηριοτήτων στο χωρίο», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο νυν πρόεδρος Απόστολος Αποστολής, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό του, ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων για να επιστρέψει η κανονικότητα στο χωριό.
Πηγή : ertnews.gr / Μυρσίνη Τζινέλλη