Συνέντευξη παραχώρησε στο LesvosVoice.gr ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου ΑΙγαίου, Αλκιβιάδης Στεφανής, λίγες μέρες πρίν την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου για της εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ο κ.Στεφανής μίλησε για την Βάστρια, το Κέντρο Νεοσυλλέκτων, την Κλιματική κρίση, τον Τουρισμό, και τις προτεραιότητες που θα θέσει στην περίπτωση που εκλεγεί Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
Δείτε το βίντεο :
Το κείμενο της συνέντευξης :
–Κύριε Στεφανή καλησπέρα σας, ξεκινώντας θέλω να μας πείτε γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών
Κατ`αρχάς να πώ καλησπέρα στους ακροατές και τους τηλεθεατές σας, γιατί ζητάω λοιπόν την ψήφο των πολιτών, για πολλούς λόγους, ο πρώτος είναι γιατί αγαπώ τον τόπο μου και θέλω ο τόπος μου να γίνει καλύτερος, καλύτερος λόγος απο αυτόν δεν υπάρχει, αν θέλεις κάτι να βελτιώσεις και βλέπεις ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και νιώθεις ότι έχεις να προσφέρεις και νιώθεις ότι έχεις δυνατότητες, γνώση, εμπειρία, αποφασιστιτότητα, ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά καταστάσεις έχεις αντιμετωπίσει πάρα πολλά δύσκολα πράγματα, θέλεις να προσφέρεις στον τόπο σου, Ξέρετε έχω ακόμα τρομερή ενέργεια μέσα μου τρομερή δυναμική και μετά από 45 χρόνια προσφοράς το θεωρώ άδικο για τον τόπο μου να μην προσφέρω αυτό το οποίο έχω αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, την γνώση την εμπειρία και την αποτελεσματικότητα στον τόπο μου, άρα λοιπόν ο κυρίαρχος λόγος είναι γιατί θέλω να προσφέρω. Το 2ος είναι γιατί νίωθω ο τόπος μου δεν έχει χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνατότητες που θα μπορούσε και όφειλε για να αναδειχθεί. Θεωρώ ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, θεωρώ ότι υπάρχουνε πάρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας και θέλω να βάλω την δυναμική μου αυτή να βελτιώσω αυτόν τον τομέα. Βάζω μια άνω τελεία εδώ και θα μου δωθεί η δυνατότητα να πώ παραπάνω πράγματα στην συνέχεια.
–Οργώνοντας το νησί και θα μιλήσουμε για την Λέσβο και βλέπωντας τα προβλήματα του νησιού, σε περίπτωση που εκλεγείται και βγείτε Περιφερειάρχης, ποιά θα ήταν η προτεραιότητά σας.?
Τα ίδια προβλήματα τα βλέπω από το 1998 που ήρθα επισήμως εδώ, το 1998 ήμουν διοικητής στην Παγανή στη μονάδα των τεθωρακισμένων και για 2 χρόνια, από τότε λοιπόν κάποια προβλήματα παραμένουν τα ίδια, οδικό δίκτυο το οποίο δεν είναι επαρκές, θέματα ύδρευσης και επάρκειας του νερού, θέματα επάρκειας ενέργειας, τα λιμάνια μας, η συνδεσιμότητα, οι επικοινωνίες, ακόμα προχθές προσπαθούμε να λύσουμε ένα θέμα για τα χωριά του Πλωμαρίου δεν έχουν τους τελευταίους 4 μήνες σύνδεση με την τηλεόραση, δεν υ΄παρχει δίκτυο και είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά μας βασάνιζε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μας βασανίζει και τώρα. Στη δέ μισή Λέσβο αν την διανύσεις πέρνεις μηνύματα από Τουρκικό κράτος γιατί μπήκες στην Τουρκική επικράτεια και έχει σήμα Τουρκικό, θέματα λοιπόν τα οποία φαίνονται απλά άλλα δεν είναι καθόλου απλά γιατί αν ήταν θα είχαν λυθεί, άλλα από την άλλη την μεριά ενώ υπάρχουν και οι λύσεις υπάρχουνε και τα χρήματα δεν λύνονται. Κυρίαρχη προτεραιότητά μου είναι και θα σας φανεί περίεργο αυτό που θα πώ, σε καθημερινό τακτικό επίπεδο να ανακτήσουν οι πολίτες της Λέσβου την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και την Περιφέρεια, να ξέρουν ότι μιλώντας με την Περιφέρεια κάποιος θα τους ακούσει, στέλνοντας μια επιστολή στην Περιφέρεια κάποιος θα τους απαντήσει, πηγαίνοντας σε μία υπηρεσία θα συζητήσουν με σοβαρότητα και θα βρούνε την λύση και το σχέδιο το οποίο θα τους παρουσιαστεί με σκοπό να λυθούν τα προβλήματά τους θα έχει αρχή, μέση και τέλος και δεν θα είναι ένα σχέδιο το οποίο θα είναι ασύνδετο και χωρίς δυνατότητα υλοποίησης και θα πώ και κάτι το οποίο αγγίζει τα θέματα της ηθικής “Αυτό που θα τους πούνε, αυτό θα γίνει”, όχι θα τους το υποσχεθούνε και δεν θα γίνει. Αυτό σε επίπεδο καθημερινότητας, κάτι περισσότερο σύνθετο και το οποίο θέλει πολύ μεγαλύτερη στοχοθεσία και ένα ευρύτερο MASTER PLAN ένα ευρύτερο σχέδιο, εντάσσεται στα θέματα των υποδομών. Τεράστιο θέμα για την Λέσβο τα θέματα των υποδομών. Δεν μπορούμε να λέμε ότι προσεγγίζουμε την επόμενη 5ετία χωρίς να έχουμε λύσει βασικά θέματα όπως είπα πρίν, την συνδεσιμότητα, τα δίκτυα τα λιμάνια μας και επίσης ο πρωτογενής τομέας και ο Τουρισμός. Αφήνω τελευταίο ένα θέμα το οποίο έχει αναδειχθεί την τελευταία περίοδο ώς κυρίαρχο το θέμα των ενεργειών μας για την Κλιματική Ασφάλεια, μείζον θέμα το οποίο εκτιμώ ότι θα μας δωθεί η δυνατότητα στη συνέχεια να το αναπτύξουμε.
-Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές που γίναν στην Ελλάδα, γινόμαστε μάρτυρες όταν η Περιφέρεια πετάει το μπαλάκι στον Δήμο και ο Δήμος πετάει το μπαλάκι στην Περιφέρεια. Τί έχετε σκοπό να κάνετε στην περίπτωση αυτή και άν θα διαχωρείστε τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας με τους Δήμους
Κατ`αρχάς να ξεκινήσω από το εξής : Υπάρχει πρόβλεψη αυτή την στιγμή σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα Κλιματικής ασφάλειας.? Βεβαίως και υπάρχει. Πώς αυτό φαίνεται.? Από τα χρήματα τα οποία έχουν προσδιοριστεί στον Εθνικό προϋπολογισμό και τα χρήματα τα οποία υπάρχουν στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι έχουμε εργαλεία στα χέρια μας για να δώσουμε λύσεις. Πάμε τώρα στο θέμα : Έχουν δωθεί λύσεις, Όχι βεβαίως, Έχουνε γίνει πράγματα.? Όχι βεβαίως. Μπορούσανε να γίνουνε πράγματα.? Βεβαίως και μπορούσαν να γίνουν. Άρα λοιπόν είναι κυρίαρχο αυτό το θέμα. Μιλήσατε για το θέμα αρμοδιοτήτων, Το θεωρώ πάρα πολύ προσβλητικό για τους πολίτες να συμβαίνει κάτι και να ψάχνουμε να βρούμε ποιός είναι ο αρμόδιος. Είναι μία παθογένεια καθημερινή και ο καθένας προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα έτσι ώστε να σταματήσουμε τον χρόνο μέχρι να βγάλουμε μια άκρη. Να σας πάω σε μία περίπτωση σοβαρότατη στην Αθήνα όπου ένα παιδάκι πρίν πολλά χρόνια σκοτώθηκε λόγω των διαφημιστικών πινακίδων πάνω σε ένα πεζοδρόμιο και έχουνε περάσει 13 χρόνια από τότε και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τον υπεύθυνο και οι γονείς του παιδιού έχουνε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να βρούνε το δίκιο τους. Αυτά τα θεωρώ πράγματα που μας ντροπιάζουνε σαν χώρα. Το θέμα μας δεν είναι να μαλώσουμε ποιανού η αρμοδιότητα δεν είναι άλλα να προσπαθήσουμε να βγούμε λύση πώς θα λύσουμε το πρόβλημα. Εκεί είναι το θέμα και αυτό γίνεται με συννενόηση και με την δυνατότητα συντονισμού. Μπορεί να ξεφεύγω λίγο από την ερώτησή σας άλλα μια ερώτηση που εισπράττω από τους συγχωριανούς μας είναι η ακόλουθη : Είστε σε θέση να μαλώστε με το κεντρικό Κράτος.?
-Θα μιλήσουμε για αυτό στη συνέχεια
Άλλα θέλω να κάνω μια εισαγωγή σε αυτό : Δηλαδή εδώ έχουμε έρθει εμείς για να μαλώνουμε.? Έχουμε έρθει για να ψάχνουμε να βρούμε τρόπος πώς θα μαλώσουμε.? Έχουμε δύο παιδιά και βλέπουμε τα παιδιά μας να μαλώνουνε, εμείς ώς γονείς θα πάμε να τους πούμε, ελάτε να σας δείξουμε πώς να μαλώσετε κάλυτερα.? Ή θα πάμε να τους πούμε ελάτε εδώ να βρούμε τρόπο να συντονιστούμε.? Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι να μαλώσουμε με τον Δήμο ή με το κεντρικό Κράτος ψάχνοντας να βρούμε ποιανού είναι η αρμοδιότητα. Τον πολίτη ουδώλος τον ενδιαφέρει αυτό. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να λυθεί το πρόβλημά του. και στον συγκεκριμένο τομέα θα συνεργαστούμε πάρα πολύ έντονα και με τις τοπικές κοινότητες και με τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης προκειμένω να βρεθούνε λύσεις, προκειμένω να καθαριστούνε οι χείμμαροι, προκειμένω οι γέφυρες να καθαριστούνε από κάτω, προκειμένω να ενισχυθούνε οι γέφυρες, προκειμένω να δούμε τις παραλίες μας που χάνουνε κάθε χρόνο μισό μέτρο από το έδαφός τους γιατί το τρώει το νερό, προκειμένω να δούμε τα λιμάνια μας, προκειμένω να δούμε την αντισεισμική προστασία. Άρα λοιπόν ΝΑΙ έχουμε σχέδιο δράσης σε αυτό και το σχέδιο ξεκινά από την δυνατότητα και την βούληση συντονισμού και αμοιβαίας κατανόησης για να λυθεί το πρόβλημα.
-Με αφορμή αυτό που είπατε πρίν, έχετε την απόλυτη στίριξη του Πρωθυπουργού και το γνωρίζουμε αυτό, τί σημαίνει αυτό για τους πολίτες του Βόρειου Αιγαίου και τί εννοώ με αυτό, πόσο εύκολο είναι να διεκδικήστε κάτι για τους πολίτες των νησιών.
Θέσατε πάρα πολύ σωστά το θέμα αυτό, διότι οι περισσότεροι μου το θέτουν το θέμα αν είμαι έτοιμος να μαλώσω. Δηλαδή ερχόμαστε κάπου και θεωρούμε εκ προοιμίου ότι πρέπει να μαλώσουμε.? Εδώ είμαστε για να λύνουμε θέματα και να διεκδικούμε πράγματα. Να πώ και κάτι άλλο, πείτε μου ποιός είναι ο στόχος οποιαδήποτε Κυβέρνησης, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, δεν είναι να βελτιώσει την ζωή των πολιτών.? Η δικιά μας η θέληση σαν Περιφέρεια δεν είναι να βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών.? Αντί λοιπόν να κοιτάξουμε να συντονιστούμε σε όλα αυτά τα θέματα και να βρούμε το καλύτερο αποτέλεσμα, εμείς πάμε να μαλώσουμε. Είναι τελείως ΛΑΘΟΣ η προσέγγιση. Για μένα το κομβικό σημείο της στήριξης του πρωθυπουργού είναι ότι με επέλεξε ώς ένα τεχνοκράτη και ώς έναν άνθρωπο που ξέρει, αυτή ήταν και η επιλογή του όταν με έβαλε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με πήρε από το περιβάλλον των Ενόπλων Δυνάμεων στις οποίες πέρασα 45 χρόνια και με έβαλε σε μία θέση για να είμαι ο γνώστης, ο ειδικός, ο σύμβουλος του πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Έτσι με αξιοποιεί και τώρα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το σύνολο των Υπουργών και Υφυπουργών εγώ ήμουν μαζί τους 3 χρόνια και έχουμε μια σχέση με όλους αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης λόγω της δουλειάς της οποίας κάναμε, Άρα με πολύ συντονισμό, με πολύ αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμό πάμε λύσουμε θέματα τα οποία υπάρχουνε και όχι να μαλώσουμε, τώρα το άν θα διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα, ΒΕΒΑΙΩΣ και θα τα διεκδικήσω. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω το σπίτι μου το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι το Βόρειο Αιγαίο. Θα διεκδικήσω και θα προσπαθήσω να τους δώσω να καταλάβουνε ότι έχουμε μείνει πίσω σε χίλια δύο πράγματα, το ότι υποστήκαμε τα τελευταία χρόνια τις πιέσεις του μεταναστευτικού οι οποίες ήταν τελείως άδικες για το Βόρειο Αιγαίο, το ότι υστερούμε σε πάρα πολλούς τομείς, το ότι είμαστε τελευταία Περιφέρεια όχι μόνο της Ελλάδος άλλα και της Ευρώπης στην απορρόφηση. Άρα λοιπόν θέλουμε να διεκδικήσουμε παραπάνω πράγματα, και όταν αυτά τα παρουσιάσεις κ.Μπαλτά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και τους δείξεις τους στόχους σου, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το καταλάβει αυτό και να μην ενισχύσει την προσπάθεια.
-Μιλώντας για την Λέσβο, γνωρίζεται το θέμα του κέντρου νεοσυλλέκτων, ξέρετε ότι αυτό ήταν μια ανακούφιση για τους πολίτες,
Ξέρετε πότε έγινε αυτό.?
-Δεν συγκρατώ την ημερομηνία άλλα σίγουρα εσείς θα το γνωρίζεται καλύτερα
Συγχωρέστε με, δεν προσπαθώ να κάνω τον έξυπνο και χαμογέλασα γιατι αυτό το έκανα εγώ. Υπήρχε και παλαιότερα το Κέντρο στα νησιά άλλα το 2017-2018 που πάρθηκε η απόφαση η λογική ήταν η εξής : Πόσοι στρατιώτες άνα δίμηνο Λέσβιοι κατατάσσονται, γύρω στους 50 – 60 – 70 ανάλογα με την περίοδο, το καλοκαίρι λιγότεροι τον χειμώνα περισσότεροι, για πιό λόγο τα παιδιά αυτά να φύγουνε και να πάνε στην Μυτιλήνη ενάμιση – δύο μήνες και μετά να ξαναγυρίσουν εδώ.? Έτσι λοιπόν τι κάναμε.? Επιλέξαμε εδώ ένα στρατόπεδο τους κατατάσσαμε εκεί, και παράλληλα γινόταν ένας προγραμματισμός, πόσοι στρατιώτες εκτός από τους 50 – 60 – 70 Λέσβιους αναγκαιούνε στο δίμηνο αυτό στη Λέσβο.? Άλλοι 240. Προεπιλέγονται οι 240 και έτσι λοιπόν ήξερε ο Κερκυραίος ότι θα παρουσιαστεί στη Λέσβο και εδώ όχι μόνο θα κάνει την βασική εκπαίδευση άλλα θα παραμείνει και εδώ. Άρα ήταν ένας πολύ ορθολογιστικός υπολογισμός για τον τρόπο με τον οποίον διαχειριζόμαστε όλα τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο του Αιγαίου άλλα αυτό γίνετε και στον Εβρο. Αυτό λοιπόν ξεκίνησε το 2017 – 2018 όταν ήμουν αρχηγός, το πίστεψα το υλοποίησα και το διέταξα. Τώρα η Στρατιωτική ηγεσία πήρε μια διαφορετική απόφαση η οποία βασίζεται στα καινούργια στοιχεία, δεν είμαι σε θέση να την αξιολογήσω γιατί είμαι εκτός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δεν μπορώ να έχω όλα τα δεδομένα για να αποφασίσω. Τώρα εαν ήμουν ακόμα Αρχηγός αν θα έπερνα την ίδια απόφαση, βεβαίως ΝΑΙ, εάν είχα τα ίδια στοιχεία. Βέβαια να ξέρετε για το θέμα αυτό ότι εκτός από τακτικό υπηρεσιακό επίπεδο, το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, υπάρχει και το πολιτικό. Έχετε δεί και εσείς ότι τυχαίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους αντιπάλους μου οι οποίοι λένε “Πείτε μας κύριε Στεφανή γιατί γίνετε αυτό το πράγμα” και μου το λένε με τ`επιτάσεως κουνώντας μου το δάχτυλο. Εγώ το αντιλαμβάνομαι αυτό ότι το χρησιμοποιούνε για πολιτικούς λόγους οπότε υπάρχει και μια πολιτική διάσταση. Κανένας δεν είπε όμως τότε που έγινε “Τι καλό που είναι αυτό κύριε Στεφανή”. Βεβαίως και θα γίνει κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές να πείσουμε την Στρατιωτική και Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ορθότητα της απόφασης τότε. Τότε λοιπόν σαν Περιφερειάρχης μετά της 8 Οκτωβρίου θα πάω να ακούσω τα επιχειρήματά τους, βεβαίως έχω γνώση να τα κρίνω και να τα αξιολογήσω, και θα εισηγηθώ εάν πεισθώ μεταφέροντάς τους τα αιτήματα των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου, για να ξαναεφαρμοστεί το μέτρο.

-Έχετε αναφέρει σε προηγούμενες ομιλίες σας για την προστασία του Φυσικού Πλούτου της Λέσβου, αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την τοποθεσία της δομής μεταναστών στη Βάστρια. Ποιά είναι η θέση σας για την τοποθεσία της δομής και γενικότερα για το μεταναστευτικό, πως σκοπεύεται να δράσετε για την λύση αυτού.
Εμπλέκομε με το μεταναστευτικό αρκετά χρόνια από το 2015 και πιό έντονα το 2019 όταν η Κυβέρνηση μου εμπιστεύτηκε την θέση του επικεφαλής του ΕΝΦΕΣ για την προστασία των συνόρων και χερσαίων και θαλάσσιων. Τότε λοιπόν με τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, Ελληνική Αστυνομία για την ξηρά και Ακτοφυλακή, το Λιμενικό μας για την θάλασσα, πρωτοστάτησα στο να προστατευτούνε τα σύνορα μας όταν η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό. Θυμίζω νύχτα της 27 πρός 28 Φεβρουαρίου του 2020 περίπου 9.400 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από το φυλάκιο των Καστανιών δια της βίας στα σύνορά μας συνυπηκουρούμενοι και βοηθούμενοι από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή. Έκτοτε πολλά γίναν και βεβαίως σταματήσαμε την προσπάθεια εισόδου στη χώρα μας πάνω από 145.000 μεταναστών και βεβαίως μετά απο τις ενέργειες μας καταφέραμε από το κολαστήριο της Μόριας με 23.500 ψυχές εκεί έχουν μειωθεί και είναι περίπου στις 4.000. Η θέση μου για το μεταναστευτικό είναι κάθετη και απόλυτη, απόλυτη και σκληρή φύλαξη των συνόρων σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και στίριξη και φύλαξη Ευρωπαϊκών συνόρων. 2ον Εφαρμογή πλήρως όλης της Διεθνούς Νομοθεσίας σε σχέση ότι αφορά τις υπηρεσίες ασύλου και επιστροφή στη χώρα τους όσων δεν πληρούν τις διαδικασίες και τη χορήγηση ασύλου για να συνεχίσουν την πορεία τους στην Ευρώπη όλων όσων επιθυμούνε και 3ον την δημιουργία μιας αυστηρά δομημένης δομής η οποία θα παρέχει συσσίτιο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στε΄γη, προστασία στους μετανάστες άλλα και προστασία στους κατοίκους των τοπικών περιοχών. Η δομή πρέπει να υπάρχει εκεί που οι τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με τον 1ο και τον 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης και την κεντρική Κυβέρνηση έχουν αποφασίσει. Για την Βάστρια ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό συμβούλιο όταν σε ισοψηφία έβαλε ο Δήμαρχος την ψήφο του υπέρ της κατασκευής της Δομής στη Βάστρια. Η θέση της Περιφέρειας από τότε και για 10 μήνες δεν έκανε καμία ενέργεια και πήρε 10 μήνες μετά μια απόφαση να πάνε τα μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου στη Βάστρια να διαδηλώσουν υπέρ του σταματήματος ή υπέρ της ΜΗ πραγματοποίησης των έργων. Αυτά είναι στα πρακτικά. Τότε όμως είχε γίνει ο διαγωνισμός, είχε γίνει η μελέτη, είχε κατακυρωθεί στον αρμόδιο εργολάβο, είχε γίνει η χρηματοδότηση και ξεκινούσαν οι εργασίες. ΕΠΙ 10 ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Το σοβαρό σημείο όμως είναι να αντιληφθούμε ποιός υπέδειξε την Βάστρια, την Βάστρια την υπέδειξε σαφώς παρουσία πολλών οι οποίοι είναι μέσα στα πράγματα, είναι Δήμαρχοί είναι, είναι είναι, ο τωρινός ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, εκείνος υπέδειξε την Βάστρια, άσχετα το τί λέει. Εμείς μπορούμε να συζητάμε κ. Μπαλτά χωρίς να έχουμε καμία ευθύνη για 1002 θέματα, για το τί κάνει η χώρα για το τί κάνει η Τουρκία, για το τί πρέπει να γίνει στην Ευρώπη και να πούμε αυτό το οποίο που λέμε κάποιοι από μας χωρίς να το σκεφτούμε “Αν εγώ ήμουνα σε αυτή τη θέση θα έκανα αυτό.!”. Όταν όμως έχεις μια δημόσια θέση, η δημόσιά σου θέση πρέπει να είναι τέτοια η οποία να διέπεται από ευθύνη. Η δημόσια θέση της νυν Περιφερειακής Αρχής ότι δεν θέλουμε καμία δομή και να μην υπάρχει δομή ήτανε μια θέση η οποία οδηγούσε σε αντιπαράθεση, σε τοξικότητα και δεν έδινε λύση στο θέμα. Τί θα γινόνουσαν οι 23.000 μετανάστες,? Οι έστω οι 2,000 μετανάστες μετά.? Οι έστω οι 400 μετανάστες εάν δεν είχαμε καμία δομή οι οποίοι βγαίνανε γιατί βούλιαξε ένα πλοίο έξω από τις ακτές της Λέσβου και έπρεπε οι μετανάστες να έρθουν εδώ. Μέχρι αυτοί οι μετανάστες να φύγουνε και να πάνε στο εσωτερικό, που θα ήτανε.? Εάν είχε καιρό και δεν μπορούσαν να φύγουν άμεσα. Πού θα μέναν αυτές τις 3 – 4 – 5 μέρες. Που θα τρώγανε.? Ποιός θα τους διαχειριζότανε.? Άρα το έυκολο είναι να λέμε δεν θέλω δομή, ναι αλλά..? Γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά καθημερινά παρακολουθόντας την εξέλιξη της ζωής βλέπουμε ότι το μεταναστευτικό δυστυχώς δεν είναι κάτι από το οποίο μπορούμε να ξεφύγουμε. Το μεταναστευτικό ήρθε σε όλη την Ευρώπη για να μείνει. Υπάρχουνε Ήπειροι όπως είναι η Ασία και η Αφρική, με τεράστιους νεανικούς πληθυσμούς και εξαιρετικά φτωχοί, οι οποίοι βλέπουνε πώς ζούν οι Ευρωπαίοι και θέλουνε να πάνε στην Ευρώπη. Άρα λοιπόν για τα επόμενα χρόνια και λόγω βεβαίως των θεμάτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, της φτώχειας, της ακρίβειας, των πολέμων, των πλημμυρών, των πυρκαγιών, των ασθενειών που υπάρχουνε, πληθυσμοί θα μετακινηθούνε και δυστηχώς εμείς εδώ είμαστε ακρίτες και κρατάμε τις πύλες, όχι μόνο της Ελλάδος άλλα και της Ευρώπης. Άρα λοιπόν η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν είναι μια αντιμετώπιση μηδενικής άρνησης, συνεχούς άρνησης λέγοντας όχι σε όλα. Άλλα πρέπει να είναι μια υπεύθυνη θέση η οποία θα έχει σκοπό να προστατεύσει αυτές τις άμοιρες ψυχές, άλλα να προστατεύσει αυτό που αγαπάμε όλοι μας περισσότερο απ`όλους που είναι οι χωριανοί μας, που είναι η πατρίδα μας, που είναι το μέρος που έχουμε γεννηθεί, το μέρος που θέλουμε να ζήσουμε την ζωή μας. Με μηδενισμό και άρνηση σε όλα δε λύνονται τα προβλήματα και βεβαίως δεν μπορεί να έχεις μια υπεύθυνη θέση που πρέπει να σε ακούσουν οι συνπολίτες σου γιατί υποτίθετε ξέρεις παραπάνω, έχεις την ευθύνη, εσύ διαχειρίζεσαι τις τύχες των υπολοίπων ανθρώπων και η θέση σου να είναι διχαστική και μηδενιστική.
-Παμε στα δρομολόγια των πλοίων και συγκεκριμένα στο δρομολόγιο του Σιγρίου το οποίο με το που ξεκινάει για κάποιο λόγο μετά απο σύντομο χρονικό διάστημα σταματάει. Θα γίνει ποτέ μόνιμη αυτή η γραμμή.?
Θα με έχετε ακούσει να λέω ότι εγώ ώς άνθρωπος δεν υπόσχωμαι τίποτα εάν δεν έχω όλα τα στοιχεία τα οποία θα με οδηγήσουνε όταν υποσχεθώ κάτι να μπορώ να τηρήσω την υπόσχεσή μου. Γελοιότερο πράγμα και συγχωρέστε μου την έκφραση, από το να υπόσχεσαι κάτι χωρίς να ξέρεις και μετά να αναγκάζεσαι να αθετείς την υπόσχεσή σου δεν υπάρχει. Διότι εκτός του ότι αθετείς την υπόσχεσή σου κάνεις και ένα τεράστιο κακό, κάνεις τους ανθρώπους να χάνουνε την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους θεσμούς. Θα το δώ με τεράστια σοβαρότητα γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε δαπανήσει ένα μεγάλο αριθμό χρημάτων να έχουμε φτιάξει ένα λιμάνι το οποίο βρίσκεται σε ένα κομμάτι της Λέσβου υποβαθμισμένο και το οποίο έχει τεράστιες δυνατότητες και να μην εκμεταλλευόμαστε το λιμάνι αυτό. Ένα λιμάνι το οποίο μας φέρνει κατά πολλές ώρες εγγύτερα στην κεντρική Ελλάδα, ένα λιμάνι το οποίο θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε την περιοχή και θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε περισσότερο και την πόλη της Μυτιλήνης εάν απελευθερωθεί λίγο το λιμάνι της και της δωθεί η δυνατότητα να διαχειριστεί τα κρουαζιερόπλοια τα οποία επιθυμούν να έρθουν στο νησί μας. Ρωτώντας κάποιους Ολλανδούς τουρίστες που συνάντησα στην Αγιάσο για το πώς ανακαλύψαν την Αγιάσο μου είπαν με τεράστια έκπληξη πως όλοι εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι ζούνε στα χωριά της Βορείου Ευρώπης αναζητούν παρθένους προορισμούς στους οποίους δεν έχει κορεστεί ο Τουρισμός, με αγνούς ανθρώπους, με αγνή φύση, με νέες δυνατότητες, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν τα νησιά μας και η Λέσβος ακόμα περισσότερο γιατί είναι μεγαλύτερο νησί. Άρα δεν είναι δυνατόν εμείς να κόβουμε ευκαιρίες και να κάνουμε την Λέσβο έναν προορισμό με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα, αναδεικνύοντας δυνατότητες. Εμείς έχουμε παραπάνω δυνατότητες εδώ όπως και τα υπόλοιπα νησιά μας και δεν τις εκμεταλλευόμαστε. Το αντίθετο τις θάβουμε.
-Να μιλήσουμε λίγο για τον Τουρισμό, σας έχω ακούσει να λέτε συνέχεις “Τουρισμός και εξωστρέφεια” μιλήστε μας λίγο για αυτό, τί έχετε σκοπό να κάνετε.?
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι λυπάμαι και στεναχωριέμαι όταν βλέπω άλλες περιοχές τις Ελλάδος να αναδεικνύονται κυρίαρχες στο θέμα του Τουρισμού και να έχουν πολύ λιγότερες δυνατότητες απ`ότι έχουμε εμείς. Και διερωτώμαι, Τι μας λείπει.? ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Να κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει και να βγούμε από την εσωστρέφεια που έχουμε να αναδείξουμε το Βόρειο Αιγαίο στην πραγματική του διάσταση και να το κάνουμε Brand Name. Να λέει ο άλλος εγώ θα πάω στην Λέσβο για αυτόν και αυτόν τον λόγο, εγώ θα πάω στην Χίο, θα πάω στην Ικαρία για αυτόν και αυτόν τον λόγο. Έχουμε τις δυνατότητες φτιάχνοντας ένα Master Plan για τον Τουρισμό, φτιάχνοντας ένα σχέδιο δράσης 5ετίας με ετήσιους στόχους, με δράσεις οι οποίες θα συντελούνε πως θα επιτευχθεί ο στόχος στο τέλος της 5ετίας. Θλίβομαι κύριε Μπαλτά όταν βλέπω λεοφωρεία στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης και στο κέντρο της πόλης της Χίου να περιδιαβαίνουν τους δρόμους και να απευθύνονται στους πολίτες της Μυτιλήνης διαφημίζοντας την πόλη της Μυτιλήνης στο τέλος Σεπτεμβρίου, Πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ τη στρατηγική πίσω από αυτό το πλάνο. Να το έβλεπα αυτό στην Θεσσαλονίκη ή στην Καβάλα ή στο Μόναχο θα έλεγα εξαιρετική ενέργεια θα έλεγα ναι υπάρχει μια λογική ένα πλάνο ένας σχεδιασμός, άλλα να βλέπω να σπαταλώνται τα χρήματα του Ελληνικού κράτους στο τέλος της Τουριστικής περιόδου διαφημίζοντας τα νησιά μας στα νησιά μας και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα. Άρα κυρίαρχα να φτιαχτεί ένας σχεδιασμός για το μέλλον με στόχους οι οποίοι θα είναι αξιολογημένοι και με τη λογική να αναδείξουμε τις μικρές επιχειρήσεις γιατί δεν είναι μόνο οι μεγάλες τουριστικές μονάδες.Ο πρωτογενής τομέας στη Λέσβο έχει 1.000 δυνατότητες, οπότε για να σκεφτούμε να δέσουμε τον Τουρισμό και τον εκπαιδευτικό τουρισμό με τις δυνατότητες που μας δίνει ο πρωτογενής τομέας. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε 1.000 πράγματα και εγώ σκοπεύω να βάλω μέσα στη συζήτηση και άλλες μορφές τουρισμού εκτός απο τον παραδοσιακό, τον Ιαματικό τουρισμό, τον Θρησκευτικό τουρισμό, τον περιηγητικό τουρισμό, τον αθλητικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό. Υπάρχουν χιλίων ειδών εκφάνσεις του τουρισμού τις οποίες μπορούμε να αναπτύξουμε. Έχουμε δυνατότητες, Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα όταν δύο τουριστικοί πράκτορες του νησιού πήγαν στα απέναντι παράλια και με έκπληξη διαπιστώσαν ότι από την πλευρά της Τουρκίας υπήρχαν πάνω από 30 τουριστικοί πράκτορες, παρώντες άνθρωποι από την Νομαρχία, άνθρωποι από τον τοπικό Δήμο, και παράλληλα από άλλους κρατικούς οργανισμούς ώστε να οργανωθεί καλύτερα, από την πλευρά μας ποιοί ήταν.? Οι δύο Τουριστικοί πράκτορες οι οποίοι πήγαν με ιδιωτική πρωτοβουλία. Που ήμασταν εμείς.? Που είναι το πλάνο,? Πού είναι το σχέδιο μας. Πως το σχέδιό μας επικοινωνήθηκε με το γραφείο του ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού.? Πήγαμε στην Υπουργό Τουρισμού να πούμε αυτό είναι το πλάνο μας και πώς μπορείς να μας βοηθήσεις.? Πήγαμε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να συζητήσουμε τις γραμμές μας.? Γιατί η Λήμνος αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη από την Θράκη και την Βόρεια Ελλάδα.? Γιατί δεν μπορούμε να επεκτείνουμε το δρομολόγιο.? Υπάρχει ο σχεδιασμός, υπάρχουν οι δυνατότητες και εδώ δεν σας περιγράφω κάτι κύριε Μπαλτά το οποίο ια το ακούσει κάποιος και θα πεί “Πω πω, τί είναι αυτό το οποίο λέει?” Είναι κάτι τελείως απλά πράγματα τα οποία λέω, είναι πράγματα που τα έχουνε πετύχοι και άλλοι και εμείς εδώ ακόμα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό στο Βόρειο Αιγαίο. Ο τροχός υπάρχει και εμείς πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του τροχού, σας το λέω μεταφορικά.
-Για το Brand Name που αναφέρατε πρίν, αυτή την στιγμή στο νησί υπάρχει Brand όπως αυτό της Δυτικής Λέσβου, θα συνεργαστείτε με τους 2 δήμους ώστε να κάνετε ένα και μοναδικό Brand ή θα κάνετε το δικό σας σαν περιφέρεια.?
Έχω μια αρχή η οποία διέπει όλα μου τα χρόνια που υπήρετώ τον Δημόσιο Τομέα, εκμεταλλεύομαι τις εξαιρετικές πρακτικές. Δηλαδή η κυρία Βατή στη Δυτική Λέσβο έχει φτιάξει ένα καταπληκτικό site. Γιατί να μην πάρω αυτό το έτοιμο προϊόν και να το εξελίξω σαν Περιφέρεια με την σύμφωνη γνώμη της φυσικά, Γιατί να μην πάω στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και να τον ρωτήσω, τί έκανες με το Ισραήλ.? Θα το πάρουμε και θα το μεγαλώσουμε αυτό, θα κερδίσεις και εσύ θα κερδίσω και εγώ σαν περιφέρεια. Είμαι ομαδικός παίχτης, δεν καπηλεύομαι τις δουλειές άλλων, άν κάποιος έχει κάνει κάτι εξαιρετικό, θα τον προβάλλω, θα του πώ συγχαρητήρια θα τον βραβεύσω και θα κοιτάξω πως θα αξιοποιήσω περαιτέρω την πρότασή του. Στόχος όλων άλλωστε είναι κοινός στόχος και όραμα πως ο τόπος μας θα γίνει καλύτερος και να κοιτάξουμε πως να αναδείξουμε τις βέλτιστες πρακτικές και να τις βάλουμε κάτω από ένα κοινό όραμα.
-Σας έχω ακούσει που λέτε ότι θέλετε να κρατήστε του νέους στον τόπο τους, Με ποιό τρόπο θα το κάνετε αυτό.?
Κυρίαρχος στόχος μου για το μέλλον είναι αυτός, να μπορέσω στα 5 χρόνια κρατήσω τους νέους εδώ και όχι μόνο να τους κρατήσω άλλα να έρθουνε και άλλοι, να έρθουν οι σύζυγοί τους, οι σύντροφοί τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείτε με 2 θέματα για το επόμενο ΕΣΠΑ, καινοτομία και κλιματική ασφάλεια. Χρειάζεται διεκδίκηση, χρειάζεται ενημέρωση και χρειάζεται βοήθεια. Η Περιφέρεια πρέπει να ενισχύσει τους νέους και μετά να τα βάλει κάτω από ένα γενικό πλάνο.
-Για να κλείσουμε, έχετε οργώσει όλο το νησί και όχι μόνο. Τί έχετε εισπράξει από τον κόσμο όλες αυτές τις μέρες για την υποψηφιότητά σας.?
Οι πολίτες νιώθουν παραγκωνισμένοι, είναι κουρασμένοι και νιώθουν ότι χάνουν ευκαιρίες. Εκείνο που εισπράτω είναι ότι : ακούω συχνά το “νιώθουμε ανακούφιση με την υποψηφιότητά σας”, το δεύτερο το οποίο ακούω είναι ότι “Σας ευχαριστούμε που μπήκατε σε αυτήν την διαδικασία για να βοηθήσετε” και το τρίτο το οποίο ακούω είναι το “Στρατηγέ, άλλαξέ τα όλα”. Αυτά όλα τα οποία πάντα τα προσεγγίζω με πολύ προσπάθεια αυτοσυγκράτησης, γιατί οι άνθρωποι υπερβάλλουν μερικές φορές λίγο, και το κατανοώ αυτό και ίσως στην προσπάθειά τους να με ευχαριστήσουν ή στην προσπάθειά τους να μου δείξουν την εκτίμησή τους, λένε κάποια πράγματα τα οποία μερικές φορές είναι λίγο παραπάνω απ`ότι θα έπρεπε. Εκτιμώ ότι νιώθουνε ότι δεν θέλουν να περάσει μία πενταετία ακόμα και να χαθούν οι ευκαιρίες, και αυτό είναι που τους προσφαίρω. Τους προσφέρω την δυνατότητα μετά από 5 χρόνια όταν θα συζητάμε εμείς οι δύο κύριε Μπάλτά να χαμογελάμε ευχαριστημένοι για όλα αυτά τα υπέροχα τα οποία έχουμε κάνει, τους προσφέρω την σκληρή δουλειά μου, την γνώση μου, την εμπειρία μου, το πάθος μου, την ενέργειά μου, την δυναμική μου, του σχέδιο το οποίο έχω για το μέλλον, την δυνατότητα να πέρνω σκληρές αποφάσεις, και θα ξαναπώ την σκληρή δουλειά μου και για τρίτη φορά την σκληρή δουλειά μου γιατί έτσι έχω μάθει να κάνω σε όλη μου την ζωή και την δυνατότητα να προσεγγίσουμε την κεντρική Κυβέρνηση και να διεκδικήσουμε πράγματα για το καλό του τόπου, η προσπάθειά μας είναι ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ο τόπος μας είναι εξαιρετικά φωτεινός και εγώ θέλω αυτό το φώς όχι μόνο να διατηρηθεί άλλα να γίνει πιο έντονο και να φωτίσει όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
-Σας ευχαριστούμε