Όταν έχεις μάθει να προσφέρεις όλα αυτά τα χρόνια δεν περιμένεις να λάβεις κάποιο αξίωμα ώστε να να συνεχίσεις να προσφέρεις. Το όποιο αξίωμα σου δίνει πλέον και θεσμικό ρόλο ώστε να μπορείς να προσφέρεις ακόμη περισσότερα. Κάπως έτσι εξάλλου πρέπει να είναι και ο ρόλος του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Η υποψηφιότητας της Ειρήνης Θαλασσέλλης στην Τοπική Κοινότητα Βρίσας με τον συνδυασμό του Ταξιάρχη Βέρρου “Μαζί, από την αρχή” ανήκει σ’ αυτή την περίπτωση.
Μια υποψηφιότητα που ξεχωρίζει για πολλούς λόγους!
Η Ειρήνη είναι αγρότισσα και πολύτεκνη μητέρα 7 παιδιών και ζει όλα αυτά τα χρόνια στην σεισμόπληκτη Βρίσα. Είναι από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που έμειναν στη Βρίσα και δεν έφυγαν στα γύρω χωριά μετά το μεγάλο σεισμό. Η Ειρήνη βίωσε με το χειρότερο τρόπο και την μεγάλη φωτιά σε Βρίσα – Βατερά πριν ένα χρόνο και είδε πάνω από 20 ελαιοκτήματά της να τυλίγονται στις φλόγες. Ασφαλώς και δεν είναι μόνο αυτό το χαρακτηριστικό της υποψηφιότητας της.
Η κ. Θαλασσέλλη μίλησε στο LesvosVoice για το παρόν και το μέλλον της Βρίσας και των Βατερών.
Γιατί μια πολύτεκνη μητέρα με 7 παιδιά και πολλές υποχρεώσεις αποφασίζει να ασχοληθεί με τις δημοτικές εκλογές;
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν ξεκινά με τις δημοτικές εκλογές. Προσφέρω εθελοντικά εδώ και πολλά χρόνια μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων (Πολιχνίτου και Βρίσας), είμαι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου και συμμετέχω στη νεοσύστατη ομάδα Δασοπροστασίας του Πολυχνίτου. Επιπλέον προσωπικά αλλά και η οικογένειά μου προσφέρουμε εθελοντική ή κοινωνική εργασία όπου απαιτηθεί. Οπότε η ενασχόλησή μου με τις δημοτικές εκλογές εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς.
Έχετε ζήσει εσείς και η οικογένεια σας δύο δύσκολες στιγμές: την φωτιά πριν ένα χρόνο σε Βατερά – Βρίσα και τον σεισμό της Βρίσας. Οι σκέψεις σας καθώς καμία από τις δύο πληγές δεν έχει επουλωθεί και… μάλλον θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα;
Οι σκέψεις αγωνίας, λύπης, απογοήτευσης ακόμα και θυμού – δυστυχώς – δεν μπορούν να φύγουν από το μυαλό μας. Όμως σφίξαμε τα δόντια, παραμείναμε μέσα στο χωριό και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Η πυρκαγιά όμως κατάστρεψε σημαντικό τμήμα του ελαιώνα μας, στερώντας από όλους μας το βασικό μας εισόδημα.
Γι’ αυτό το λόγο, τρέξαμε από την αρχή, αμέσως μετά τη φωτιά, συντάξαμε ένα πρώτο σχέδιο για την αποζημίωση και την ανασύσταση του ελαιώνα, προσπαθώντας να παρουσιάσουμε συνολικά και σε βάθος χρόνου το πρόβλημα. Το σχέδιο αυτό αναλύθηκε σε όλες τις Τοπικές Αρχές, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Συντονιστή για την πυρκαγιά της Εύβοιας κ. Μπένο και γενικά σε όποιον θεωρήσαμε ότι μπορούσε να βοηθήσει. Καθημερινά είχαμε επαφές με τον ΕΛΓΑ, δίνοντας πληροφορίες, βοηθώντας όπου χρειαζόταν με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών. Και συνεχίζουμε…
Πως είναι το προεκλογικό κλίμα στο χωριό μας; Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο; Ασχολούνται με τις εκλογές όσοι δεν είναι υποψήφιοι;
Νομίζω ότι το ενδιαφέρον των συγχωριανών είναι μεγάλο. Υπάρχει αγωνία για το μέλλον του χωριού, την ανάπτυξη των Βατερών αλλά και για τα ζητήματα της καθημερινότητας. Προσωπικά έχουμε εισπράξει μεγάλη υποστήριξη και συζητάμε καθημερινά για να οργανώσουμε τα προβλήματα και να διεκδικήσουμε λύσεις αλλά και να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις των συγχωριανών μας.
Σε λίγες ημέρες θα υπάρχει η νέα Δημοτική Αρχή που θα έχει θητεία για 5 χρόνια. Τι περιμένει η Βρίσα από τη νέα Δημοτική Αρχή; Είστε ικανοποιημένη από την θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής;
Θα πρέπει να πούμε ότι έχουν γίνει αρκετά από τη Δημοτική Αρχή. Παραδείγματα είναι η επιτάχυνση της έκδοσης αδειών οικοδομής με τη διάσπαση της Πολεοδομίας, η κατασκευή του γεφυριού, η κατεδάφιση και έκδοση αδειών για Αγροτολέσχη, Κοινοτικό Γραφείο και Κτίριο Κοντοσφύρη ενώ προχωρά και η κατεδάφιση του σχολείου. Επίσης στο σχεδιασμό είναι ένα ακόμη γήπεδο και παιδική χαρά.
Όμως σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Όσο τα παιδιά μας παίζουν μέσα στα μπάζα, όσο δεν αίρεται η επικινδυνότητα του οικισμού κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Δυστυχώς η γραφειοκρατία είναι μεγάλη, γνωρίζουμε τα προβλήματα, τις ενέργειες της προηγούμενης Τοπικής και Δημοτικής Αρχής αλλά πιστεύουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη προσπάθεια. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα που αν λυθούν θα αρχίσει να λειτουργεί το χωριό, θα ανοίξουν καταστήματα, θα αποκτήσει ζωή ο Πλάτανος.
Και σ’ αυτές τις εκλογές έχουμε ακούσει αναφορές για τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας στη Λέσβο. Υπάρχει τελικά στήριξη στον πρωτογενή τομέα του νησιού μας;
Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα είναι πολλά και χρόνια. Εμείς εστιάζουμε στην περιοχή μας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά και γι’ αυτό επιμένουμε στη συνολική ανασύσταση του Ελαιώνα με αντιδιαβρωτικά έργα, καλλιέργεια πηγών και γεωτρήσεων, κατασκευή του φράγματος της Λαγκάδας κ.α. για να υπάρχει λόγος για να μείνουμε στο χωριό μας, εμείς και τα παιδιά μας. Φυσικά αυτό δεν αρκεί!
Τι εννοείται;
Στην περιοχή μας έχουμε τα Βατερά, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες στη χώρα μας που μένει αναξιοποίητη. Από τα πρώτα ζητήματα που θέσαμε στον κ. Δήμαρχο ήταν αυτό. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι σε πρώτη φάση θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά κατά μήκος της παραλίας ενώ μετά την επαναχάραξη των γραμμών αιγιαλού και παραλίας θα νομιμοποιηθούν καταστήματα και κατασκευές και θα υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες αξιοποίησης.
Από την πλευρά μας, προτείναμε την εξεύρεση χώρου για τη λειτουργία του ιατρείου – ειδικά κατά τους θερινούς μήνες – και την κατασκευή πάρκινγκ. Επίσης ως Τοπικό Συμβούλιο θα πρέπει να οργανώσουμε δράσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή των Βατερών αλλά και την ανάδειξη συνολικά, αξιοποιώντας και το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής από Βρίσα έως Άγιο Φωκά.
Κλείνοντας τι θα θέλατε να πείτε στους συγχωριανούς σας;
Θα ήθελα να παροτρύνω όλες και όλους, ανεξάρτητα ποιον συνδυασμό θα ψηφίσουν, να στηρίξουν νέους ανθρώπους, που ζουν στο χωριό και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι χρήσιμοι. Εάν αποκτήσουμε και θεσμική φωνή, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα. Κυρίως όμως, θα ήθελα να τους καλέσω, άσχετα από το αποτέλεσμα των εκλογών να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα και την προσπάθεια για να ξαναφτιάξουμε το χωριό μας!
Δείτε φωτογραφίες από την δράση της κ. Θαλασσέλλη: