Χίος | Τριπλή εξιχνίαση τηλεφωνικών απατών | 14.000 ευρώ “έκαναν φτερά” μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

ΑΠΑΤΗ

Τρεις υποθέσεις απάτης που συνέβησαν στη Χίο πριν 3, 9 και 10 μήνες αντίστοιχα εξιχνίασε δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες κατάφεραν να πείσουν τα θύματά τους, ώστε να γίνει μεταφορά χρημάτων σε κάποιο λογαριασμό ή να δοθούν τα στοιχεία πρόσβασης στο e-banking, με την πιο σοβαρή από αυτές να αφορά απάτη που έφτασε στις 14.100 ΕΥΡΩ με πρόσχημα παραγγελία.

Αναλυτικά η κάθε περίπτωση που εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία και για τις οποίες σχηματίστηκε ποινική δικογραφία.

Απάτη με πρόσχημα παραγγελία – 14.000 ευρώ “έκαναν φτερά” μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Στην 1η περίπτωση απάτης ταυτοποιήθηκαν 7 άτομα (3 άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, 3 γυναίκες ελληνικής υπηκοότητας και ένας υπήκοος Γεωργίας), για την εμπλοκή τους. το συμβάν σημειώθηκε πριν από δέκα μήνες περίπου σε βάρος ατόμου (άνδρα – ελληνικής υπηκοότητας).

Το θύμα, στο πλαίσιο παραγγελίας προϊόντων, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με άνδρα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος υποδυόμενος εκπρόσωπο εμπορικής επιχείρησης, κατάφερε να τον πείσει, εξαπατώντας τον, να καταθέσει σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των 14.100 ευρώ.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε, ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους μεταφέρθηκε αρχικά το παραπάνω χρηματικό ποσό, ανήκουν, κατά περίπτωση, σε δύο εκ των ταυτοποιηθέντων δραστών, ενώ μέρος εκ των αφαιρεθέντων χρημάτων μεταφέρθηκε ακολούθως και σε τραπεζικούς λογαριασμούς των άλλων πέντε ταυτοποιηθέντων δραστών.

Επιπλέον, η επικοινωνία με τον παθόντα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνική σύνδεση, που ανήκει στον προαναφερόμενο υπήκοο Γεωργίας.


Απάτη με πρόσχημα επιστροφή ποσού από εταιρεία ενέργειας

Η δεύτερη υπόθεση απάτης που εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, διαπράχθηκε πριν από εννέα μήνες περίπου, σε βάρος ατόμου (γυναίκα – ελληνικής υπηκοότητας).

Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή, 2 άτομα (άνδρες – ελληνικής υπηκοότητας), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης και της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα, προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιστροφή χρημάτων από εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κατάφερε να αποσπάσει, εξαπατώντας την, στοιχεία πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, από τους οποίους αφαιρέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 590 ευρώ.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, το παραπάνω αφαιρεθέν χρηματικό ποσό μεταφέρθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό που ανήκει σε έναν εκ των ταυτοποιηθέντων δραστών, ενώ η διαδικτυακή μεταφορά των χρημάτων πραγματοποιήθηκε από ηλεκτρονική διεύθυνση (IP Address), που ανήκει στον έτερο ταυτοποιήθεντα δράστη.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε επίσης ότι, η τηλεφωνική επικοινωνία με την παθούσα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνική σύνδεση που ήταν δηλωμένη σε στοιχεία αλλοδαπού («αχυράνθρωπος» – ghost person).

Απάτη με πρόσχημα την καταβολή του… market-pass

Η τρίτη υπόθεση απάτης που εξιχνιάστηκε διαπράχθηκε προ τριμήνου περίπου, σε βάρος ατόμου (γυναίκα – ελληνικής υπηκοότητας).

Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή, 2 άτομα (Ελληνίδα και Αρμένιος), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την καταβολή επιδόματος «market pass», κατάφερε να την πείσει, εξαπατώντας την, να καταθέσει σε δύο (2) διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των 7.801,91 ευρώ.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, οι τραπεζικοί λογαριασμοί που μεταφέρθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό ανήκουν, κατά περίπτωση, στους προαναφερόμενους ταυτοποιήθεντες δράστες, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία με την παθούσα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν δηλωμένες σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons). 

Πηγή : ertnews.gr / Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο