Λέσβος | Στο εδώλιο οι 26 για τα επεισόδια στην Πλατεία Σαπφούς

Με 26 κατηγορούμενους στο εδώλιο ξεκίνησε, χθες, και συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η δίκη για το ρατσιστικό πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς και τα γεγονότα ακραίας φασιστικής βίας, το βράδυ της 22ας Απριλίου του 2018.

Εκείνο το βράδυ, όχλος περίπου 200 ανθρώπων, μέλη της Χρυσής Αυγής, χούλιγκαν, οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, μπράβοι της νύχτας, ακροδεξιοί κάθε λογής και απόχρωσης και άλλοι, ανάμεσά τους και γνωστοί επιχειρηματίες, επιτέθηκαν με κάθε τρόπο εναντίον ομάδας Αφγανών προσφύγων, που είχαν κάνει κατάληψη στην κεντρική πλατεία της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ της Μόριας. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε με αφορμή τον θάνατο ενός ομοεθνούς τους μέσα στο ΚΥΤ, για τον οποίο οι διαμαρτυρόμενοι έλεγαν ότι πέθανε εξαιτίας της ανυπαρξίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Εκείνο το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα της δύσης του ηλίου και ενώ είχαν προηγηθεί σαφέστατα δείγματα των επιθετικών προθέσεων ακροδεξιών ομάδων που δρούσαν στη Μυτιλήνη, με κύριο εκφραστή τη λεγόμενη «Πατριωτική Κίνηση», ένα πλήθος αρκετών εκατοντάδων συγκεντρώθηκε άλλη μια φορά στην προκυμαία, με αφορμή την παραδοσιακή υποστολή της σημαίας από στρατιωτικό άγημα, την οποία συνόδευσαν απαγγέλλοντας τον εθνικό ύμνο της χώρας. Αυτό πιθανότατα ήταν το σύνθημα, ώστε να αποκοπεί τμήμα των συγκεντρωμένων και να κατευθυνθεί στην πλατεία Σαπφούς, περικυκλώνοντας τους διαμαρτυρόμενους και ξεκινώντας τις επιθέσεις.

Με καλυμμένα πρόσωπα οι περισσότεροι, ξεκίνησαν να πετούν πέτρες, άναψαν καπνογόνα και φωτοβολίδες και τις εκτόξευσαν εναντίον των προσφύγων, έσπασαν μαρμάρινες πλάκες από τα πεζοδρόμια και πέταξαν τα θραύσματα στους πρόσφυγες, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Αλλες ομάδες ξερίζωσαν περιφράξεις και υποστυλώματα δέντρων για να οπλιστούν και στη συνέχεια άρχισαν να κυκλοφορούν στα γύρω στενά, ξυλοκοπώντας όσους πρόσφυγες έβρισκαν στον δρόμο, μέλη ΜΚΟ ή όσους έμοιαζαν με τέτοιους, καθώς και αλληλέγγυους πολίτες.

Στόχος τους, να αδειάσουν την πλατεία από τους ανεπιθύμητους πρόσφυγες, αφού, μεταξύ άλλων, η πλατεία με τα αντίσκηνα και τους διαμαρτυρόμενους ενοχλούσε και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που είχαν την έδρα τους στο πλέον κεντρικό σημείο του νησιού.

Από το στόχαστρό τους δεν έλειπαν ούτε και οι δημοσιογράφοι, που είχαν σχεδόν μόνιμη παρουσία στον χώρο και κάλυπταν τα γεγονότα για λογαριασμό είτε τοπικών ΜΜΕ είτε της κρατικής ΕΡΤ.

Από την πλευρά τους, οι πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα και οικογένειες που αναζητούσαν την ασφάλεια στην καθημερινότητά τους, δεν απάντησαν στις προκλήσεις. Αντίθετα, το μόνο που έκαναν ήταν να βγάλουν τις κουβέρτες από τις σκηνές και να τις απλώσουν σηκωμένες στα χέρια τους, σαν ομπρέλα, ώστε να προστατευτούν από τις ρίψεις αντικειμένων που έπεφταν σαν βροχή στα κεφάλια τους. Ανάμεσά τους και πολλοί αλληλέγγυοι πολίτες, που έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό τους.

Ενδιάμεσα στις δύο πλευρές σχετικά σύντομα αναπτύχθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες, αντί να φροντίσουν για τη διάλυση και τη σύλληψη των επιτιθέμενων, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των επεισοδίων είχαν στραμμένη την προσοχή τους στους πρόσφυγες, απειλώντας τους με τα κλομπ και τις ασπίδες, ενώ δέχτηκαν και αυτοί επιθέσεις από τον φασιστικό όχλο. Η έκρυθμη κατάσταση κράτησε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, όταν το πλήθος αποχώρησε, αφήνοντας πίσω του πολλούς τραυματίες, χωρίς μάλιστα να σημειωθεί τότε κάποια σύλληψη. Αντίθετα, την επομένη το πρωί, οι πρόσφυγες στο σύνολό τους συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, κατηγορούμενοι για κατάληψη δημοσίου χώρου, για να αθωωθούν έναν χρόνο μετά, στη δίκη που ακολούθησε. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, ακολούθησε συστηματική έρευνα, κυρίως σε αναρτήσεις των κοινωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα να αποδοθούν κατηγορίες σε 26 κατοίκους του νησιού. Κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι οποίες ωστόσο αφορούν τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών οργάνων και καταστροφή δημόσιας περιουσίας, ενώ χαρακτηριστική είναι και η απουσία του ρατσιστικού κινήτρου για τους 21 από αυτούς.

Από εκεί και πέρα, πέντε κατηγορούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν την κατηγορία της εξύβρισης και της απειλής με την επιβαρυντική περίπτωση του ρατσιστικού χαρακτήρα, ενώ σε επτά -ανάμεσά τους και οι πέντε προαναφερόμενοι- αποδόθηκε επιπλέον η κατηγορία της απόπειρας σωματικής βλάβης.

Η αρχική δικογραφία καταλόγιζε βαριά κακουργήματα στο σύνολο σχεδόν των 26, τα οποία στη συνέχεια μπήκαν στο αρχείο με αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών, στο οποίο κατέφυγαν οι κατηγορούμενοι. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Το πιθανότερο είναι να γίνει σήμερα εκ νέου διακοπή, με πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης της δίκης στις 22 Απριλίου.

Πηγή : efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο