Ξεκάθαρο έγινε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης ότι ο δήμος θα διεκδικήσει να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να αναλάβει τη διοίκηση των κοιμητηρίων που μέχρι τώρα ανήκει στα φιλανθρωπικά Καταστήματα και στη Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης . Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Αυγουστίδης «έχουμε χρέος να δρομολογηθεί άμεσα η νόμιμη διαδικασία. Να ψηφιστεί σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας και να τακτοποιηθεί το ζήτημα και για το συμφέρον των δημοτών καθώς υπάρχει ένας μεγάλος τζίρος γύρω από το θέμα αυτό αλλά και για το συμφέρον του δήμου».
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης ενημέρωσε ότι είναι ξεκάθαρο από το νόμο ότι η διοίκηση των κοιμητηρίων πρέπει να ανήκει στους δήμους ενημερώνοντας το σώμα για τις ενέργειες που έχει κάνει «Ο δήμος Μυτιλήνης με επιστολή του στα φιλανθρωπικά καταστήματα αλλά και στη Μητρόπολη , ζητά την συνεργασία τους για να γίνει ομαλά η μετάβαση. Δεν έχει πάρει ακόμα κάποια απάντηση ο δήμος. Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα». Ο Δήμαρχος ζήτησε τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου για να γίνει ομαλά η μετάβαση «δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης δημοτικού συμβουλίου και εκκλησίας, είναι η τήρηση της νομιμότητας».
Συνεδρίαση των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων
Όπως ενημέρωσε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του σώματος, Παναγιώτης Προβέντζας, που είναι και μέλος του ΔΣ των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, όντας πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, η επιστολή του δήμου Μυτιλήνης συζητήθηκε χθες σε συνεδρίαση των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων .
Όπως είπε ο κ. Προβέντζας “αποφασίστηκε τα Φιλανθωπικά Καταστήματα να αναθέσουν σε νομικό γραφείο των Αθηνών με γνώσεις διοικητικού δίκαιου, για να γνωμοδοτήσει για το θέμα αυτό. Την γνωμοδότηση του γραφείου αυτού θα υιοθετήσουν και τα φιλανθρωπικά καταστήματα”.
13 κοιμητήρια στο δήμο Μυτιλήνης ανήκουν στην εκκλησιά και τα δυο στην πόλη στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα. Ο νόμος όμως είναι σαφής «Η ίδρυση και συντήρηση κοιμητηρίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων και κοινοτήτων». Ο αναγκαστικός νόμος εκδόθηκε το 1968 ενώ τελεσίδικα το Νομικό Συμβούλιο του κράτους αποφάνθηκε για το θέμα το 1995. Η Ιερά σύνοδος μάλιστα σε διευκρινιστική επιστολή προς τους Μητροπολίτες το 2016 τους κάλεσε να βοηθήσουν για την ομαλή μετάβαση της διοίκης των κοιμητηρίων στους δήμους. Το 2017 ο τότε δήμος Λέσβου με επιστολή του είχε ζητήσει τη διοίκηση των κοιμητηρίων αλλά τα φιλανθρωπικά καταστήματα και η Μητρόπολη δεν απάντησαν ποτέ.
Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά την μήνυση κατά παντός υπευθύνου του γιατρού Γιάννη Ζερδελή για την εκταφή τη μητέρας του χωρίς να τον ενημερώσουν, αλλά και μετα τις υγειονομικές παραβάσεις που διαπίστωσε η διεύθυνση υγιεινής της Περιφέρειας.
Πηγή : ertnews.gr