Με αφορμή το Υπόμνημα με τις θέσεις του για το μεταναστευτικό ζήτημα που κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο στην εκ Σουηδίας Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον -όταν και εκείνη επισκέφτηκε τη Λέσβο- αποστολή του Σουηδικού κρατικού Ραδιοφώνου επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες το νησί και ζήτησε από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο μία συνέντευξη μαζί του.
Βασικό θέμα της συνέντευξης ήταν το Υπόμνημα καθ΄ αυτό κατά το οποίο ο Δήμαρχος είχε επιχειρήσει να προσγειώσει την Ευρωπαία Επίτροπο στην δύσκολη κατάσταση της Λέσβου που πλήττεται εδώ και χρόνια –και- από την μεταναστευτική κρίση, ζητώντας της να φανταστεί ότι ασκεί η ίδια τα καθήκοντά του για μία ημέρα. Από εκεί και έπειτα όμως, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία στην συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του «Sverige Radio» με ελληνικές ρίζες Filip Kotsamboukidis να αναπτύξει εκτενώς τις θέσεις του γύρω από την επόμενη μέρα του μεταναστευτικού, επιμένοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποσυνδέσει την επιχείρηση «λύσης του ζητήματος» αποκλειστικά από την λογική της κατασκευής μίας νέας μικρής ή μεγάλης δομής.
Απόσπασμα της συνέντευξης του Δημάρχου:
«Πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει πως οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν εξαντληθεί από την υφιστάμενη πολιτική διαχείρισης. Έχουν χάσει την πραγματική τους οικονομία, έχουν έναν τουρισμό που στην καλύτερη φέτος θα φτάσει τους 30.000 επισκέπτες που αντιστοιχούν σε μία ημέρα τουρισμού σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη. Έχουν δει τις υποδομές του τόπου τους να καταρρέουν και ζουν ανάμεσα σε χιλιάδες αμφιλεγόμενους ανθρώπους και οργανώσεις. Το αν θα έχουμε ένα καμπ 5.000 ή 3.000 ανθρώπων, κλειστό ή ανοιχτό, δεν είναι σήμερα θεωρώ η εξαγγελία ή η συζήτηση που η τοπική μας κοινωνία θέλει να ακούσει ή να κάνει», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου στη συνέντευξή του. «Οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ζουν στο άκρο του συνόρου της Ευρώπης και δίπλα σε έναν απρόβλεπτο γείτονα έχουν ανάγκη να νιώσουν την Ευρώπη πιο κοντά τους από ποτέ. Έχουν την ανάγκη να νιώσουν πως τα εκατομμύρια της Ε.Ε. μπορούν πράγματι να εισρεύσουν εκεί που υπάρχει ανάγκη για να επουλωθούν οι πληγές και να δοθούν αναπτυξιακές προοπτικές. Όχι για να χτιστούν νέες δομές όταν το ζητούμενο είναι η συνέχιση της αποτελεσματικής πρέπει να πω τα τελευταία χρόνια φύλαξης των συνόρων από την ελληνική κυβέρνηση. Στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν επιθυμούν να μείνουν στα μέρη, αλλά θέλουν να μετακινηθούν στην Ευρώπη. Η Ευρώπη το γνωρίζει καλά, αλλά με την στάση της, μάλλον δείχνει ότι βολεύεται με το να υποκρίνεται ότι δεν το γνωρίζει. Γιατί αν δεν υποκρινόταν, θα είχε πιέσει στην κατεύθυνση να υπάρχουν καμπ καταγραφής των μεταναστών σε τουρκικό έδαφος».