Γιορτή σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου για την Μονη Λειμώνος (Αγίου Ιγνατίου) στην Καλλονή της Δυτικής Λέσβου.
Την παραμονή της ημέρας του εορτασμού πραγματοποιήθηκε Εσπερινός στην εκκλησία Αγίου Ιγνατίου στη Μονή Λειμώνος και στις 12 τα μεσάνυχτα ακολούθησε λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων που φυλάσσονται στό σκευοφυλάκιον της Μονής.
Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας τελέστηκε θεία λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Ιγνατίου στη Μονή Λειμώνος.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Ιγνατίου Μηθύμνης συμπληρώθηκαν παράλληλα, με ολονύκτια Αγρυπνία, στην Γυναικεία Ι.Μονή της Μυρσινιωτήσης, παρά την Καλλονή Λέσβου, όπου υπάρχει και ο τάφος του Αγίου Ιγνατίου,κτήτορ και αυτής της Μονής.
Η Γυναικεία Ιερά Μονή της Μυρσινιώτησας λίγο έξω από την Καλλονή όπου σύμφωνα με το έθιμο την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Ιγνατίου κόσμος πήγαινε πεζός από το μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου (Μονή Λειμώνος), διασχίζοντας το μονοπάτι και έπερνε τα κόλυβα τα οποία είχαν ετοιμάσει οι καλόγριες και επέστρεφαν για να τελέσουν το μνημόσυνο του Αγίου.
Η Μονή Αγίου Ιγνατίου
Η Μονή Λειμώνος βρίσκεται στο κέντρο της Λέσβου και σε απόσταση 14 χλμ. βοριοδυτικά της Καλλονής, σε εύφορο λεκανοπέδιο.
Η μονή Λειμώνος είχε ιδρυθεί στους βυζαντινούς χρόνους και διαλύθηκε πιθανόν στα τέλη του 15ου αι. Ο επίσκοπος Μηθύμνης Ιγνάτιος ανασυγκρότησε τη μονή το 1527 και ίδρυσε σχολή, η οποία συνέβαλε στην αναβίωση του μοναχισμού στη Λέσβο.
Το λατρευτικό συγκρότημα της μονής Λειμώνος αποτελείται από οικοδομήματα διαφόρων εποχών. Το καθολικό που βρίσκεται στον κεντρικό περίβολο αποτελεί τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Χτίστηκε το 1795 στη θέση του παλαιότερου καθολικού και έχει ενσωματωμένα πέντε παρεκκλήσια.
Το 1800 χρονολογείται η νεότερη φάση της τοιχογράφησης από τον αγιορείτη μοναχό Νικηφόρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εικονογραφικό πρόγραμμα των τοιχογραφιών του σκευοφυλάκιου (κρύπτης) στο ανατολικό τμήμα του ναού.
Το κοιμητήριο της μονής βρίσκεται εκτός του περιβόλου. Στο ναό του κοιμητηρίου, σώζονται τοιχογραφίες του 16ου αι. Στη δυτική πτέρυγα του κεντρικού περιβόλου φυλάσσονται ιερά άμφια, εξαιρετικά δείγματα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής, βημόθυρα, σπαράγματα τοιχογραφιών, φορητές εικόνες, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες, καθώς και η βιβλιοθήκη της μονής.
Στο μουσείο φυλάσσονται ακόμη ένα Ευαγγελιστάριο του 9ου αι., πατριαρχικά σιγίλλια, σουλτανικά φιρμάνια κ.α.
Συντάκτης
Πολυξένη Παπαμιχαήλ, αρχαιολόγος
Σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία της Λέσβου έχει διαδραματίσει η Ιερά Μονή Λειμώνος.
Φημισμένη για τις συλλογές και την πλούσια βιβλιοθήκη χειρογράφων προσελκύει τον προσκυνητή αλλά κι αυτόν που αναζητά σπάνια κειμήλια και έγγραφα. Η Μονή βρίσκεται κοντά στην Καλλονή. Ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό πάνω στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Έκτοτε, έγινε τόπος ασκητισμού και λατρείας για όλη τη γύρω περιοχή. Ονομάστηκε Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη εδώ και περίπου πέντε αιώνες συνεχούς λειτουργίας.
Στο ιεροφυλάκιο της Μονής φυλάσσονται και λείψανα του αγίου Ιγνατίου και άλλων αγίων, καθώς και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, αλλά και τεμάχιο από την Τιμία Ζώνη της Παναγίας.
Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει τις αξιόλογες τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του μοναστηριού και χρονολογούνται από τον 16ο-17ο αιώνα. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο και διέπεται από την τεχνοτροπία του οθωμανικού μπαρόκ.
Η Μονή έχει στην κυριότητά της σπουδαιότατα εκκλησιαστικά κειμήλια, ενώ η βιβλιοθήκη της φιλοξενεί περίπου 5.000 βιβλία. Το καθολικό και ο γύρω αύλειος χώρος είναι άβατα για τις γυναίκες. Εξαίρεση αποτελεί η ημέρα της Πανηγύρεως του Αγίου Ιγνατίου στις 14 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η είσοδός τους στην αυλή του καθολικού. Η Μονή Λειμώνος στεγάζει, επίσης, λαογραφικό και γεωλογικό μουσείο, λεσβιακό σπίτι και γηροκομείο.
Πηγή Κειμένου/Εσωτερικής Φωτογραφίας : religiousgreece.gr
Αεροφωτογραφίες : Μανώλης Μπαλτάς
Βίντεο της μονής με εναέρια πλάνα από τον Μανώλη Μπαλτά :
Βίντεο της μονής από τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο :