Με τον σύλλογο εστίασης “ΑΣΠΙΔΑ” συναντήθηκε την Τρίτη 21/03 η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Λέσβου, Βάσω Χοχλάκα.
Μάλιστα, η συνάντηση έγινε ενόψει του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Συλλόγων Εστίασης, με τίτλο: «Εστίαση: Μετασχηματισμός & Βιωσιμότητα» από την estiasigreece, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι δυνατές προοπτικές του κλάδου, που στο νησί της Λέσβου βιώνει κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μυτιλήνη μόνο, έκλεισαν πάνω από 60 επιχειρήσεις εστίασης τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι ενεργές έχουν σημαντικά μειώσει το ωράριο λειτουργίας τους, με άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους. Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, τη στιγμή που η τουριστική περίοδος πλησιάζει και το Βόρειο Αιγαίο δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλους προορισμούς για τους επισκέπτες.
Συζητήθηκαν, ακόμη, τα κίνητρα που χρειάζεται να δοθούν προκειμένου να ανταποκριθούν τα καταστήματα εστίασης στην εντεινόμενη ακρίβεια και στο ενεργειακό κόστος. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει δέσμη ουσιαστικών μέτρων, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για βασικά είδη, πλαφόν στο ρεύμα και μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης. Επίσης, στηρίζει την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση των θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, στη συζήτηση ετέθη και το γεγονός ότι ο κλάδος υποφέρει από γραφειοκρατία, καθώς υπάγεται σε πολλαπλά υπουργεία και είναι ανάγκη να υπαχθεί σε έναν φορέα (Υπουργείο ή Γενική Γραμματεία) που να επικεντρώνεται μόνο στα ζητήματα εστίασης.
Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων για τη μουσική και το καθεστώς πολυδιάσπασης από τις εταιρείες είσπραξης και η ανάγκη τα πνευματικά δικαιώματα να εισπράττονται από μία εταιρεία ή έναν οργανισμό, που κατόπιν θα τα διαμοιράζει στις επιμέρους εταιρείες.
Όπως δήλωσε η Βάσω Χοχλάκα: ” Ζητούμενο και άμεσος στόχος για τις επιχειρήσεις εστίασης στην περιοχή μας είναι να επενδύσουν ενισχύοντας τη θέση τους και συνολικά το τουριστικό γίγνεσθαι στο Βόρειο Αιγαίο. Για να μπορέσουν όμως να ενισχύσουν τη θέση τους επιβάλλεται να υπάρξει το κατάλληλο υπέδαφος. Ένα σύνολο δηλαδή συνθηκών που θα τις βοηθήσει πολυπίκοιλα να γιγαντώσουν, με ό,τι θα σηματοδοτήσει αυτό και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Χρειάζονται ειδικά προγράμματα για το Βόρειο Αιγαίο, που έχει μείνει πίσω λόγω της δυσκολίας σύνδεσής του με την ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικά με τη Θεσσαλονίκη, χρειάζονται περισσότερα κίνητρα σπουδών για τους νέους φοιτητές στο νησί μας, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά”.