Ρόδος | Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά σε πυκνό δάσος στο κέντρο του νησιού

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που μαίνεται από χθες στη Ρόδο, στο κέντρο του νησιού. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν σε τέσσερα μέτωπα.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ενα πεζοπόρο τμήμα απο την Σάμο, ενώ από αέρος 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαριέττα Γαβριλιώτη η πυρκαγιά στην κεντρική Ρόδο εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη συμπληρώνοντας πλέον 24 ώρες καίγοντας πυκνό και παρθένο πευκοδάσος με μεγάλα δένδρα.

Σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Εκκενώθηκαν τα χωριά  Σαλάκος, Ελεούσα και Διμιλιά που είναι κοντά στον ορεινό όγκο του προφήτη Ηλία και ένα ιστορικό ξενοδοχείο Έλαφος που βρίσκεται στην περιοχή.

Το χωριό της Σαλάκου είναι ένα σχεδόν έρημο χωριό, όπου βρίσκονται κάποιοι εθελοντές και ορισμένα οχήματα που λειτουργούν επικουρικά προς τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Το μεσημέρι έγινε η προληπτική εκκένωση στο χωριό του Έμπωνα που δεν κινδυνεύει. Οι δυνάμεις προσπαθούν να λάβουν τα μέτρα τους για να μην γυρίσει η φωτιά και κατευθυνθεί προς τον Έμπωνα.

Τα μέτωπα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλα έχει γίνει επίταξη όλων των μηχανημάτων έργου και τον υδροφόρων, ενώ στην μάχη είναι από χθες και τα οχήματα του Δήμου Ρόδου και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι λόγω του πυκνού καπνού τα εναέρια μέσα είχαν σταματήσει για μικρό χρονικό διάστημα να κάνουν ρίψεις νερού.

Αυτή την ώρα, στον Πυροσβεστικό Σταθμό Απολλώνων, συνεδριάζει υπό τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,  για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

Ενισχύσεις από Αθήνα

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό πριν απο λίγο με πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Ρόδο. Τα πυροσβεστικά οχήματα αποστέλλονται με πλοίο, το οποίο θα αφιχθεί στο νησί το πρωί.

Κλιματιζόμενοι χώροι

Για τους πολίτες που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά τα χωριά τους ο δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ο κλιματιζόμενος χώρος του Κλειστού Γηπέδου Καλλιθέας, ενώ κλιματιζόμενη αίθουσα παραχωρεί  και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Μουσουλμάνων της Ρόδου.

Απομάκρυνση επισκεπτών από αρχαιολογικούς χώρους

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου.

Πηγή : ertnews.gr / Χριστίνα Μέγα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο