Δήμος Μυτιλήνης | Με μικροεντάσεις η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την Δευτέρα 15/01/2024 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης με μικροεντάσεις και αποχή απο ψηφοφορία από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, αυτή του Πανάγου Κουφέλου.

Οι τόνοι ανέβηκαν από τον Πανάγο Κουφέλο, με αφορμή την πρόταση της αντιδημάρχου, Εριφύλης Χιωτέλλη, για την ίδρυση και καθιέρωση ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Δήμου Μυτιλήνης, χαρακτηρίζοντας την ώς πρόχειρη έκθεση ιδεών ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει το υφιστάμενο Λεσβιακό Καλοκαίρι το οποίο είναι ένας θεσμός με μεγάλη αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως καθώς έχει μπεί στο ρεκόρ Γκίνες με το “Μεγαλύτερο Συρτάκι”.

Με παρέμβαση του ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης, αναφέρθηκε στο στέγαστρο του Δημοτικού Θεάτρου και στην απομάκρυνση των υπηρεσιών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στο κτίριο του Παλιού Δημαρχείου Μυτιλήνης, σημειώνοντας ότι με αυτήν την κίνηση υποβαθμίζει την Διεύθυνση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, ζητώντας μάλιστα να οριστεί τριμελή επιτροπή καταγραφής όλων των πάγιων του Δημοτικού Θεάτρου σημειώνοντας ότι η παραμονή των υπηρεσιών στο Δημοτικό Θέατρο διασφάλιζε την ασφάλεια του κτιρίου και πως ήταν κάτι το οποίο γινόταν από τις Δημοτικές Αρχές τα τελευταία 20 χρόνια.

Σε απάντησή του ο κ. Χριστόφας διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και σύντομα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο η επιτροπή καταγραφής, με την κα. Χιωτέλλη να απαντάει πως δεν είναι δουλειά της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού η φύλαξη του Δημοτικού Θεάτρου και πως το κτίριο του Παλιού Δημαρχείου είναι ένα αξιοπρεπές κτίριο για την στέγαση αυτών των υπηρεσιών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης μετά από εισήγηση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία, να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη, εκπρόσωπος της παράταξης της μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση» με αναπληρωτή τον Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Αυγουστίδη με τον κ. Κουφέλο να προτείνει την συμμετοχή με δικαίωμα ψήφου.

Για το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσιστηκε να είναι πρόεδρος ο κ. Τακτικός με αναπληρωματικό τον κ. Καρέκο, αντιπρόεδρος ο κ. Δαγιέλλης με αναπληρωματικό τον κ. Μαλλιαρό και μέλη ο κ. Βάλεσης με αναπληρωτή τον κ. Γιαννάκα. Από την αντιπολίτευση ο κ. Πανάγος Κουφέλος πρότεινε την κα Άννα Γρίβα – Περγαμηνού με αναπληρωτή τον κ. Μιχάλη Φραντσέσκο. Υποχρεωτική είναι η συμμετοχή του Κεντρικού Λιμενάρχη Μυτιλήνης.

Μετά από την ψηφοφορία αποφασίστηκε για τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου οι εκπρόσωποι να είναι ο κ. Νικόλας Σπανός με αναπληρωτή τον κ. Παναγιώτη Προβέτζα,  ο κ. Ιάκωβος Βρανης με αναπληρώτρια την κα Εριφύλη Χιωτελλη και από την μειοψηφία ο κ.Δημήτρης Βαρβαγιάννης τέως πρόεδρος του Συνδέσμου  με αναπληρώτρια την κα Άννα Γρίβα – Περγαμηνού. Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη πρότεινε τακτικό τον κ. Παναγιώτη Αυγουστίδη με αναπληρώτρια την κα Νίκη Τσιριγώτη.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου από την πλευρά του θα ορίσει τους 2 δικούς του εκπροσώπους.

Στη ΔΕΥΑΛ η πρόταση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα ήταν για πρόεδρο τον Παναγιώτη Βάλεση με αναπλητωτή τον Νικόλαο Καρασάββας. και οι δημοτικοί σύμβουλοι Λευτέρης Κοτσώνης με αναπληρωτή τον Χρήστο Δαγιέλλη, Παναγιώτης Σεκερτζής με αναπληρωτή τον Δημήτρη Μαλλιαρό, Αντώνης Δάλας με αναπληρωτή τον Χρήστο Τσιβγούλη και Γιώργος Αλεξίου με αναπληρωτή τον Βασίλειο Τσαγκάρη.

Εκπρόσωπο συλλόγου ή κοινωνικού φορέα της περιοχής προτάθηκε από τον Δήμαρχο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατολικού Αιγαίου και οι δύο δημότες του Δήμου προτάθηκαν οι Φραγκούλης Αλμπανέλλης με αναπληρωτή τον  Χρυσοβαλλάντη Κλάβα, Νάντια Χατζησάββα με αναπληρωτή Ελένη Μητσέλη, (η οποία αντικαταστάθηκε από τον κ Κλαδίτη).

Ο Πανάγος Κουφέλος πρότεινε τους Γιώργο Φλώρο και Προκόπη Τζιμή με αναπληρωτές τους Μανούσο Παράσχο και την Δήμητρα Αλεξανδρή.

Η κα Νίκη Τσιριγώτη υπέβαλε πρόταση για την εκπροσώπηση της Λαϊκής Συσπείρωσης με τακτικό μέλος την ίδια και αναπληρωτή της τον κ. Αυγουστίδη, ενώ ως εκπρόσωπο πολιτών πρότεινε τον πρώην διευθυντή της ΔΕΥΑΛ κ. Παναγιώτη Κλαδίτη και εκπρόσωπο φορέων πρότεινε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, ενώ στην ψηφοφορία ψήφισε λευκό λέγοντας πως : «Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό από ηθικής άποψης και δεν εκφράζει και ως ένα βαθμό την βούληση του κόσμου που ψήφισε την συγκεκριμένη παράταξη, με το όποιο ποσοστό – και της έδωσε τη δύναμη να είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα αντίστοιχα όργανα του  Δήμου Μυτιλήνης, στην εκπροσώπηση στις δημοτικές επιχειρήσεις και στα υπόλοιπα όργανα και γι’ αυτό το λόγο ψηφίζουμε λευκό».  

Στο θέμα της ΔΕΔΑΠΑΛ η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης απείχε από την ψηφοφορία καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουφέλος “το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο διέπεται από ειδικές διατάξεις των ανωνύμων εταιρειών και ότι σύμφωνα με τον νομοθέτη θα πρέπει να περατωθεί η θητεία του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ και δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κατσαβέλλης τόνισε ότι : «Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι τέσσερα χρόνια, παρατίνεται αυτόματα μέχρι την πρώτη γενική τακτική συνέλευση κατά τη συμπλήρωση και όχι μετά το πέρας 5 ετών». Πρόσθεσε δε ότι «δεν συμπίπτει η θητεία της ΔΕΔΑΠΑΛ με εκείνη της Δημοτικής Αρχής και επισήμανε ότι η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ ανέλαβε την άνοιξη του 2021, αρκετό δηλαδή διάστημα μετά το Φθινόπωρο του 2019 όταν ορκιζόταν η  Δημοτική Αρχή Κύτελη». Ακόμη ο κ Κατσαβέλλης τόνισε ότι στις 31 Γενάρη 2024 λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων της ΔΕΔΑΠΑΛ και πως υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι που είναι στη ΔΕΔΑΠΑΛ και εξυπηρετούν τις ανάγκες των δύο Δήμων προτείνοντας να υπάρξει συνεννόηση και συζήτηση για τα ζητήματα αυτά.

Ο κ. Χριστόφας σε απάντηση στον κ. Κατσαβέλλη είπε ότι : «ο κ Κατσαβέλλης επικαλείται μία διάταξη του 2018 ενώ η εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε σύμφωνα με το τελευταίο καταστατικό του 2023 σύμφωνα με το οποίο η Γενική συνέλευση της εταιρείας αποτελείται από το σύνολο των μετόχων. Κάθε φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης μετέχει στην γενική συνέλευση με εκπροσώπους που ορίζει το όργανο διοίκησης του φορέα [..] η θητεία των εκπροσώπων ακολουθεί τη θητεία διοίκησης του φορέα και λήγει αργότερο 3 μήνες μετά την εγκατάσταση της νέας σύνθεση αυτού του οργάνου». Ακόμα επικαλέστηκε και λόγους ηθικής τάξεως επισημαίνοντας ότι όταν αλλάζει μια Δημοτική Αρχή με δημοκρατικές διαδικασίες είναι καλό μετά από μια διαδικασία παράδοσης παραλαβής να θέτουν την παραίτησή τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ειδικά εκείνα που δεν έχουν εκλεγεί ξανά.  

Τα μέλη της παράταξης ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ – ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ απείχαν από την ψηφοφορία με τον κ. Κουφέλο να επισημαίνει ότι έχει καταργηθεί η διάταξη στην οποία στηρίχτηκε η Γενική Συνέλευση και ως εκ τούτου θα έπρεπε να έχει τροποποιηθεί το καταστατικό τόνιζοντας ότι η συγκεκριμενη απόφαση δεν είναι σύννομη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε λευκό.

Κατά πλειοψηφία η παραπάνω πρόταση εγκρίθηκε.

Στον Αναπτυξιακό Οργανισμό ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας με δεδομένου ότι και ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κύτελης ήταν στη θέση του προέδρου στην εταιρεία πρότεινε τον εαυτό του ως πρόεδρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο