Ο Θεόδωρος Κούσκος παρουσιάζει το σχέδιο ανάπτυξης των εγκαταστάσεων και τη συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, την ώρα που η αναστολή λειτουργίας έχει φέρει την επένδυση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Νέα δεδομένα για το μέλλον των Ιαματικών Πηγών Πολιχνίτου δημιουργεί η πρόσφατη συνάντηση του επιχειρηματία Θεόδωρου Κούσκου με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα επόμενα στάδια επέκτασης των εγκαταστάσεων του «Ιπποκράτη», τα σχέδια για τη μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρησης, αλλά και η αξιοποίηση της περιοχής Cut Rock στα Βατερά.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ίδιος ο Θεόδωρος Κούσκος, κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε το πλάνο για την επόμενη ημέρα ενός διευρυμένου «Ιπποκράτη», ενώ, όπως αναφέρει, υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον δήμαρχο. Παράλληλα, προανήγγειλε την παρουσίαση των επόμενων ενεργειών ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, εξέλιξη που αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.
Από την αναβάθμιση στην επέκταση
Η αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Πολιχνίτου αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια ένα σημαντικό αναπτυξιακό εγχείρημα για την περιοχή. Το 2023 υπογράφηκε η σύμβαση αξιοποίησης μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της επενδυτικής εταιρείας, με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, οι οποίες είχαν παραμείνει για χρόνια σε κατάσταση απαξίωσης.
Η επένδυση στον «Ιπποκράτη» συνδέθηκε με την προσδοκία ότι οι θερμές πηγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών, συμβάλλοντας στην τουριστική κίνηση, στην τοπική οικονομία και στη δημιουργία νέων προοπτικών για τον Πολιχνίτο και την ευρύτερη περιοχή της νότιας Λέσβου.
Ωστόσο, η πορεία της επιχείρησης δεν εξελίχθηκε χωρίς δυσκολίες. Τον Σεπτέμβριο του 2026, ο Θεόδωρος Κούσκος ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των Ιαματικών Πηγών, έπειτα από καταγγελία που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και από αιτήματα της Διεύθυνσης Τουρισμού Βορείου Αιγαίου για την κάλυψη συγκεκριμένων απαιτήσεων.
Η εξέλιξη αυτή ανέδειξε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και την αδειοδότηση της εγκατάστασης, ενώ δημοσιεύματα έφεραν στο προσκήνιο και ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των χώρων και τις εκκρεμότητες που καλούνται να αντιμετωπιστούν. Η υπόθεση απαιτεί σαφή ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους και τεκμηριωμένες απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές.
Το σχέδιο για τον νέο «Ιπποκράτη»
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αναφορά του επιχειρηματία σε σχέδια επέκτασης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η προοπτική ενός διευρυμένου «Ιπποκράτη» γεννά προσδοκίες για την ανάπτυξη των ιαματικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας του Πολιχνίτου.
Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι πώς θα περάσει η επένδυση από τον σχεδιασμό στην πράξη. Ποια έργα προβλέπονται; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης; Ποιες αδειοδοτικές και τεχνικές εκκρεμότητες πρέπει να διευθετηθούν; Και, κυρίως, ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για την επαναλειτουργία της επιχείρησης;
Προς το παρόν, η δημόσια αναφορά σε σχέδια επέκτασης δεν αρκεί για να θεωρηθεί ότι έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας. Η εξέλιξη της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της επιχείρησης, τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.
Cut Rock και Βατερά: Σχέδια για την πρόσβαση στο ξενοδοχείο
Η συνάντηση Κούσκου – Βέρρου δεν περιορίστηκε στις ιαματικές πηγές. Σύμφωνα με την ανάρτηση του επιχειρηματία, συζητήθηκαν επίσης οι ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Cut Rock, στην Απεργούσα των Βατερών.
Ειδικότερα, ο Θεόδωρος Κούσκος αναφέρθηκε στις μελέτες για τον επανακαθορισμό της γραμμής αιγιαλού, με στόχο να καταστεί εφικτή η δημιουργία δρόμου που θα συνδέει τον παραλιακό δρόμο των Βατερών με το ξενοδοχείο της επιχείρησής του.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που, εφόσον προχωρήσει και εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόσβαση στη συγκεκριμένη τουριστική εγκατάσταση. Η υλοποίησή του, πάντως, παραμένει συνδεδεμένη με τις προβλεπόμενες μελέτες και τις νόμιμες διαδικασίες.
Η επόμενη ημέρα και η ευθύνη της ενημέρωσης
Για τον Πολιχνίτο, τα Ιαματικά Λουτρά αποτελούν κάτι περισσότερο από μία τουριστική επιχείρηση. Είναι ένας φυσικός πόρος με σημαντική ιστορική και αναπτυξιακή αξία, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Γι’ αυτό και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά μέσα από ανακοινώσεις για μελλοντικά σχέδια. Χρειάζεται να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς ισχύει για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, ποιες εκκρεμότητες παραμένουν, ποια μέτρα απαιτούνται και σε ποιο χρονοδιάγραμμα μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Η προαναγγελθείσα παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου αποτελεί μια ευκαιρία να δοθούν περισσότερες πληροφορίες τόσο για την επέκταση του «Ιπποκράτη» όσο και για τα βήματα που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη και ασφαλής λειτουργία του.
Το ζητούμενο για τον Πολιχνίτο είναι να μην παραμείνει η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών μια διαρκής υπόσχεση ανάπτυξης. Είναι να υπάρξει ένα σαφές, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο, το οποίο θα συνδυάζει την προστασία των επισκεπτών, τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των αρμόδιων αρχών και την ουσιαστική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Η επόμενη ημέρα του «Ιπποκράτη» θα κριθεί τελικά όχι μόνο από τις εξαγγελίες για επέκταση, αλλά κυρίως από τις λύσεις που θα δοθούν στα σημερινά προβλήματα και από το πότε οι εγκαταστάσεις θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
