Rebecca Sommer | Πιο ασφαλές το Καρά-Τεπέ από το ΚΥΤ της Μόριας

Η Γερμανίδα καλλιτέχνιδα, φωτογράφος και ακτιβίστρια Ρεμπέκα Σόμερ που είχε προκαλέσει θόρυβο με άρθρο της σε Γερμανικό περιοδικό καταγράφοντας τα όσα συμβαίναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας επανέρχεται με νέα ανάρτηση στο προσωπικό της προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκτιμώντας την κατάσταση στη νέα δομή του Καρά-Τεπέ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι πιο ασφαλές από το καμένο πλέον κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας.

Διαβάστε την ανάρτηση :

Το νέο στρατόπεδο Καρά-Τεπέ είναι πολύ πιο ασφαλές για τον κόσμο που διαμένει.
Είναι οργανωμένο, διαφανές, χωρίς κρυψώνες όπου θα μπορούσαν εύκολα να συμβούν σκοτεινά πράγματα.

Οι άνθρωποι μπορούν να βγουν έξω από τις 8 π.μ. και πρέπει να επιστρέψουν το αργότερο στις 8 μ.μ.
Η πόλη της Μυτιλήνης είναι και πάλι γεμάτη από ανθρώπους που ψάχνουν άσυλο και παράνομους μετανάστες.

Μικρές αστυνομικές ομάδες παντού μέσα στο στρατόπεδο, σε απόσταση οπτικής επαφής από τον επόμενο. Είναι φιλικοί και μπορείτε να τους παρατηρήσετε σε πολλές συνομιλίες και συζητήσεις με κατοίκους της κατασκήνωσης.

Επιφανείς σημαίες στο λόφο, της Ελλάδας και του Ερυθρού Σταυρού.

Οι Νομικές Ομάδες των ΜΚΟ δεν επιτρέπονται μέσα στο στρατόπεδο. Περιμένουν έξω στην ακτή κοντά στο δρόμο για τους ′′ πελάτες ′′ τους.

Είδος μεταλλικού φράχτη ΝΑΤΟ γύρω από το στρατόπεδο, με τις δύο πλευρές να είναι φυσικά σύνορα – παραλία και ωκεανός. Μεγάλος φυσικός χώρος χωρίς σκηνές, παραλία, που ο κόσμος πάει για κολύμπι.

Στην είσοδο έλεγχοι ασφαλείας για μεταλλικά αντικείμενα (όπλα).

Στην είσοδο σκηνές από IOM, UNHCR κλπ. προσβάσιμες για όλους. Έχουν συμβουλευτικές ομάδες στην περιοχή του καταυλισμού που δίνουν τη δυνατότητα της ενημέρωσης στους ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να πάρουν μια απόφαση όπως για παράδειγμα της εθελοντικής επιστροφής πίσω στο σπίτι τους.

Δεν είδα πλήθη ούτε της UNHCR ούτε της IOM κλπ., όλα φαίνονται ήρεμα και αρκετά καλά οργανωμένα για τόσο μικρό χρονικό διάστημα αφού η Μόρια κάηκε από τους κατοίκους του κατασκήνωσης.

Αφγανοί ανύπαντροι μέχρι στιγμής άνδρες που δεν έχουν εγγραφεί, ζουν στις μεγάλες σκηνές έως και 150 άτομα. Όλοι οι άλλοι φαίνεται ότι έχουν εγγραφεί και μετακινηθεί στις ”διαθέσιμες θέσεις τους” εννοώντας τις μικρές σκηνές.

Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση, ο Ερυθρός Σταυρός, η ΙΟΜ και η UNHCR έκαναν μέχρι στιγμής καλή δουλειά. Βελτιώνουν την κατασκήνωση τώρα που μιλάμε, μέρα με τη μέρα. Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες συνεχίζονται.

Πολλές νόμιμα εγγεγραμμένες ΜΚΟ είναι επίσης στο περιοχή βοηθώντας σε πολλά πράγματα.

Δημοσιογράφοι, ΜΜΕ, εικονολήπτες και πολυάριθμες ομάδες χρηματοδοτούμενες δεν επιτρέπεται να μπουν μέσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι επιτρέπεται να μπουν μέσα δεν αμφισβητούμενες ενέργειες, όλα σχετίζονται με τη χρηματοδότηση. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Μείνετε συντονισμένοι.

Μέχρι στιγμής, τόσο καλά.

Rebecca Summer
Σε περιόδους Κορονοϊού, 24.9.2020

Αφήστε ένα σχόλιο