Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για θέματα του COVID

Συγκλήθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, εκτάκτως η Επιτροπή Γνωμοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης για θέματα αντιμετώπισης του COVID-19, υπό την προεδρία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και την παρουσία του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτη Προβέντζα και του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριου Ντουρουντού.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εκτιμηθεί στο πραγματικό μέγεθός της η κατάσταση με τον κορωνοϊό, όπως έχει διαμορφωθεί στο Δήμο Μυτιλήνης τα τελευταία 24ωρα και γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκαν τα εξής:

 1. Ζητήθηκε άμεσα από τον ΕΟΔΥ να παρέχει στην αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης τα ακριβή αποτελέσματα των τεστ και των θετικών κρουσμάτων, ακόμη και από τα ιδιωτικά εργαστήρια, πάντα σεβόμενοι το ιατρικό απόρρητο.
 2. Διεύρυνση της ομάδας ιχνηλάτησης της Επιτροπής (έως και 7 άτομα), ώστε να γίνεται αποτελεσματικά η ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων.
 3. Θα ζητηθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο πλήρης και αποτελεσματικός έλεγχος των μεταναστών στο προσωρινό ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ.
 4. Η Επιτροπή, με την συμμετοχή και αρμόδιων φορέων, θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να παίρνονται οι απαραίτητες αποφάσεις, ανάλογα με την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
 • Πρέπει να τονίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί μία σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων στον Δήμο Μυτιλήνης κυρίως στις νεαρές ηλικίες, γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς περαιτέρω διασπορά του COVID-19 ενδέχεται να θέσει σε
  κίνδυνο την υγεία μεγάλου ποσοστού των πολιτών, ενώ είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να τεθεί σε γενικό lockdown και η Λέσβος. Είναι περιττό να πούμε, ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει οικονομικός «στραγγαλισμός» των επιχειρήσεων του νησιού.
  Θέτουμε τους πολίτες προ των ευθυνών τους και κάνουμε έκκληση ώστε να τηρούν ευλαβικά όλοι τα απαραίτητα μέτρα βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, επιδεικνύοντας ατομική, κοινωνική και συλλογική ευθύνη.
  Αναλυτικά, από τις 6 το πρωί και για όλη τη χώρα, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα για το Επίπεδο Α (Επιτήρησης), στο οποίο συγκαταλέγεται και η Λέσβος:
 • Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Μετακινήσεις: Περιορισμός κυκλοφορίας από 00:00 έως 05:00 – Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας – μετάβαση σε νοσοκομεία και διανυκτερεύοντα φαρμακεία).
 • Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση, οδηγίες και Υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες.
 • Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση.
 • Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση, 1 άτομο ανά 15 τ.μ., ομαδικές ξεναγήσεις έως 10 άτομα.
 • Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. – Εξαιρείται η ατομική άσκηση από τη χρήση μάσκας (διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ.
 • Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη / αυξημένου κινδύνου ομάδα.
 • Δικαιοσύνη: Μέχρι 30 άτομα στην αίθουσα, μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες
 • Εμποροπανηγύρεις- Κυριακάτικες Αγορές κλπ: 50% των πωλητών με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων.
 • Εστίαση: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή (όχι όμως των καθήμενων στα τραπεζο-καθίσματα ή μπαρ), 6 άτομα ανά τραπέζι, πληρότητα 50% της δυναμικότητας, αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ), κλειστά 23:30-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ), απαγόρευση ζωντανής μουσικής.
 • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον), ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.
 • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή (όχι όμως των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή μπαρ), μόνο καθήμενοι, 6 άτομα ανά τραπέζι.
  Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% της δυναμικότητας με μέγιστο 300 καθήμενους.
  Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 50% της δυναμικότητας με μέγιστο 150 καθήμενους.
  —-Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.
  —-Κλειστά 23:30-05:00 / καθολική απαγόρευση ζωντανής μουσικής.
  Κινηματογραφικές προβολές: 50% πληρότητα, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ: Μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ), κατάργηση αναμονής, μόνο με ραντεβού.
 • ΚΥΤ προσφύγων: Ελεύθερη διακίνηση των φιλοξενουμένων μέχρι του 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 ημερησίως, με βάση τις οδηγίες του διοικητή.
 • Λαϊκές αγορές: 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών.
 • Λιανεμπόριο: Περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).
 • Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/ σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης): 65% σε ΜΜΜ, 65% σε πλοία, μέχρι 3 επιβάτες σε taxi.
 • Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: ΑΝΑΣΤΟΛΗ επισκεπτηρίου.
 • Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα: Ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20% (Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά).
 • Παιδότοποι (στεγασμένοι): 1 παιδί ανά 5 τ.μ. έως 50 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας (>4 ετών), 1 συνοδός ανά παιδί, τήρηση αποστάσεων στα τραπεζο-καθίσματα και κανόνων υγιεινής.
 • Πανεπιστήμια: Τηλε-εκπαίδευση (εξαιρούνται εργαστήρια τελειόφοιτων)
  Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Yποχρεωτική χρήση μάσκας σε πρόβες, υποχρεωτική χρήση μάσκας όσων δεν είναι στην σκηνή γυρίσματος, 1,5 μέτρο απόσταση για ηθοποιούς – 2 μέτρα απόσταση για χορωδίες / πνευστά σε πρόβες, καταγραφή εισερχομένων – εξερχομένων
 • Συναθροίσεις: Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας, μέχρι 50 άτομα, τήρηση απόστασης 1,5μ
 • Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): 50% πληρότητα, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ΑΝΑΣΤΟΛΗ διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων
 • Συνέδρια/Εκθέσεις: Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. τουλάχιστον, έως 100 συμμετέχοντες, τήρηση απόστασης 1,5μ μεταξύ των συμμετεχόντων
 • Σχολεία: Μάσκα από 4 ετών και άνω
 • Χώροι Λατρείας: 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα καθήμενοι

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο