Πολύπλευρη η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολυδιάστατη είναι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Tο ΓΕΕΘΑ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την αρχή  της υγειονομικής κρίσης λαμβάνουν συνεχώς μέτρα και αναλαμβάνουν δράσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σε επίπεδο στρατιωτικών νοσοκομείων δημιουργήθηκαν κλινικές νοσηλείας περιστατικών COVID και εξασφαλίστηκαν οι κατάλληλοι χώροι, υλικά και μέσα για την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, καθώς και τη διάθεση κλινών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περιστατικών COVID-19 διατίθενται στο υπουργείο Υγείας 35 κλίνες απλής νοσηλείας και 18 κλίνες ΜΕΘ στα 401 ΓΣΝΑ, 424 ΓΣΝΕ, ΝΝΑ, και 251 ΓΝΑ στρατιωτικά νοσοκομεία. Παράλληλα, συνεχίζεται η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.

Όσον αφορά το 424 ΓΣΝΕ στη Θεσσαλονίκη:

– Διατίθενται 2 κλινικές των 28 κλινών, η κάθε μία, για τη μεταφορά των περιστατικών των αγγειοχειρουργικών-νευροχειρουργικών-χειρουργικών κλινικών (μη COVID) του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό.

– Διατίθεται ασθενοφόρο του 424 ΓΣΝΕ για την υποστήριξη του ΕΚΑΒ στη μεταφορά μη COVID περιστατικών (όπως αιμοκαθερόμενοι ασθενείς).

– Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη της 300 Κινητής Υγειονομικής Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 ΓΣΝΕ.

Την ίδια ώρα, τηρείται άμεση ετοιμότητα για την παροχή συνδρομής σε θέματα διάθεσης εξειδικευμένου προσωπικού, μέσων μεταφοράς, χώρων νοσηλείας και απαιτούμενων υλικών στην πολιτεία, από την αρχή της πανδημίας ως και σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο:

– Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 232 στελέχη του Υγειονομικού στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ, στα Εργαστήρια Αναφοράς Κορονοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, καθώς και στις πύλες εισόδου της χώρας.

– Συνεχίζεται η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη αναγκών του υπουργείου Υγείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο