Λευκορωσία | Οι αρχές ανάγκασαν σε προσγείωση αεροσκάφος για να συλλάβουν μπλόγκερ | Πιθανές κυρώσεις από την Ε.Ε.

RYAN AIR

Η Λευκορωσία έστειλε ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει ένα επιβατικό της εταιρείας Ryanair, στο οποίο επέβαινε ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που φαίνεται ότι συνελήφθη, αμέσως μετά την προσγείωση στο Μινσκ, από τις υπηρεσίες ασφαλείας του καθεστώτος του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Το αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης Nexta ανέφερε ότι ο Ρομάν Προτασέβιτς, 26 ετών, ο πρώην διευθυντής σύνταξής του, συνελήφθη μετά την αναγκαστική προσγείωση του Μπόινγκ 737 στο Μινσκ. Η πτήση είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, με ανάρτηση στο Telegram, επιβεβαίωσε αρχικά τη σύλληψη, όμως στη συνέχεια διέγραψε το μήνυμα, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχές της Λευκορωσίας υποστηρίζουν ότι το Μπόινγκ της Ryanair άλλαξε πορεία έπειτα από προειδοποίηση για βόμβα. Το Nexta ανέφερε ότι οδηγήθηκε σε αναγκαστική προσγείωση λόγω ενός «διαπληκτισμού» που προκάλεσαν εν ώρα πτήσης οι Λευκορώσοι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας που επέβαιναν στο αεροπλάνο και έλεγαν ότι υπήρχε στην πτήση ένας εκρηκτικός μηχανισμός.

Το αεροδρόμιο του Μινσκ ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός για βόμβα αποδείχτηκε «λανθασμένος», μετά την έρευνα που διενεργήθηκε στο αεροπλάνο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Belta.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε ο ίδιος την εντολή να αναχαιτιστεί η πτήση από ένα καταδιωκτικό MiG-29, ανέφερε το γραφείο Τύπου της προεδρίας.

Το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο ο Λουκασένκο βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που κράτησε πολλές εβδομάδες, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις. Η κινητοποίηση αυτή ήταν τεράστια, για μια χώρα μόλις 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Σταδιακά, μετά τις μαζικές συλλήψεις, το κίνημα υποχώρησε. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι υπηρεσίες ασφαλείας (KGB) της Λευκορωσίας έβαλαν τον Προτασέβιτς και τον ιδρυτή του Nexta, τον Στέπαν Πουτίλο, στον κατάλογο των «προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Ο νυν διευθυντής σύνταξης του Nexta, Ταντέους Γκίζαν, διαβεβαίωσε ότι πράκτορες της λευκορωσικής KGB επέβαιναν στο αεροπλάνο. «Όταν το αεροπλάνο μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, οι αξιωματικοί της KGB προκάλεσαν έναν διαπληκτισμό με το προσωπικό της Ryanair», είπε.

Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αεροδρομίων της Λιθουανίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ως πρώτη εξήγηση για την αναγκαστική προσγείωση αναφέρθηκε ότι υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ επιβατών και μελών του πληρώματος.

Ο Ρομάν Προτασέβιτς είναι ο πρώην διευθυντής σύνταξης του Nexta, ενός μέσου ενημέρωσης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πρόσφατο κίνημα εναντίον της επανεκλογής του Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας τους. Το Nexta, που ιδρύθηκε το 2015, συντόνισε τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και μετέδιδε φωτογραφίες και βίντεο από τις ταραχές.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, καταδίκασε τη σύλληψη του Προτασέβιτς ο οποίος, όπως ανέφερε, κινδυνεύει «με τη θανατική ποινή». Ζήτησε επίσης από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει το θέμα. «Από εδώ και εμπρός, δεν είναι διασφαλισμένη ούτε η ελάχιστη ασφάλεια οποιουδήποτε πολίτη, οποιασδήποτε χώρας που πετάει πάνω από τη Λευκορωσία» είπε, από το Βίλνιους όπου έχει εγκατασταθεί εδώ και μερικούς μήνες. Στη Λιθουανία ζούσε από τον περασμένο Νοέμβριο και ο Προτασέβιτς.

Κυρ. Μητσοτάκης : Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών

Δριμεία αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω ανάρτησης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την απόφαση της ηγεσίας της Λευκορωσίας να διατάξει την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους στο Μινσκ, προκειμένου να συλλάβει δημοσιογράφο, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει στην ανάρτηση του στο twitter:

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά».

Αρ. Πελώνη: Η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Λευκορωσία

«Η Ελλάδα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή αυτή την πράξη κρατικής αεροπειρατείας, που δεν έχει προηγούμενο. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε. Προφανώς θα συζητηθεί στη Σύνοδο. Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες γι’ αυτή τη συμπεριφορά» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» για το συμβάν με τη Λευκορωσία.

«Και επειδή είχαμε και μία πρόσφατη κρίση που αφορά στην εξωτερική πολιτική -τα όσα έγιναν στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη τις προηγούμενες μέρες- δεν μπορεί η Ευρώπη να παραμένει διχασμένη όπως έγινε σε εκείνη την περίπτωση. Η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και να εμφανιστεί ενωμένη απέναντι σε αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό, το οποίο αγγίζει θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ζητήματα αρχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η Ε.Ε. να κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα» πρόσθεσε.

Επίσης, η κ. Πελώνη είπε ότι στα τακτικά θέματα της Συνόδου Κορυφής είναι και το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, το οποίο όπως σημείωσε έχει κλείσει από τις προηγούμενες μέρες σε πρακτικό επίπεδο και προχωρά σε τεχνικό επίπεδο. Θύμισε ότι είναι μία πρόταση την οποία είχε καταθέσει πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στην Ε.Ε. «Παίρνει πλέον σάρκα και οστά, το νομοθετικό πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου. Προχωρούν οι τεχνικές ομάδες, για τη διαλειτουργικότητα αυτών των πιστοποιητικών ανά την Ευρώπη. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο» υπογράμμισε.

Για το ζήτημα της ασφάλειας των δεδομένων στο gov.gr είπε ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι υπάρχει κενό ασφαλείας στο gov.gr. «Θα υπάρξει τοποθέτηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται συνέχεια σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και με όλες τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες. Τηρεί πάντα όλα τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα ασφαλείας, με στόχο προφανώς τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων» τόνισε.

Αναφερόμενη στη λειτουργία της Βουλής, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο της Βουλής δεν το αποφασίζει ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε η αντιπολίτευση. «Υπάρχει η υγειονομική υπηρεσία της βουλής που έχει ορίσει αυτό το πρωτόκολλο. Από την περασμένη εβδομάδα μιλούν όλο και περισσότεροι ομιλητές με φυσική παρουσία. Στο νομοσχέδιο για την κοινή γονική μέριμνα μίλησαν 73 ομιλητές. Δεν μπορούν να είναι όλοι ταυτόχρονα στην αίθουσα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει το αφήγημά του περί «Δημοκρατίας σε καραντίνα», η οποία δεν ευσταθεί».

«Το τελευταίο 4μηνο σε 24 νομοσχέδια έχουν μιλήσει περισσότεροι από 1.230 ομιλητές. Δεν ευσταθούν όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί με τις ονομαστικές ψηφοφορίες, τις οποίες προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν αποχωρεί, κάτι που είναι ενάντια και στον Κανονισμό της Βουλής» είπε.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Λασκαρίδη είπε ότι «είναι απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας διόρθωσης».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο