Ένα Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους | Δράσεις για οικογένειες και παιδιά

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και ορνιθοπαρατηρήσεις για συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσκαλεί τους μικρούς τους φίλους στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΚΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ», το Σάββατο 12 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι, ενώ την Κυριακή 13 Ιουνίου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε παρατήρηση πουλιών, πεταλούδων και ένα ιδιαίτερο παιχνίδι εξερεύνησης της φύσης.

Δραστηριότητες το Σάββατο 12 Ιουνίου

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΚΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ» θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι μικροί φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σάββατο 12 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο χθες και το σήμερα, στο Απολιθωμένο Δάσος και το δάσος που ζούσε πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην ίδια ακριβώς περιοχή. Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στο Απολιθωμένο Δάσος συναντάμε σήμερα γιγαντιαίους απολιθωμένους κορμούς δέντρων αλλά και τα φύλλα τους, τα οποία αποκαλύπτουν μοναδικά μυστικά για το κλίμα και τη γεωγραφία της περιοχής. Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα προβοσκιδωτών θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών. Η απολιθωμένη γνάθος και τα οστά του ζώου βρέθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά Λέσβου και η παρουσία τους μαρτυρεί την πρώιμη μετανάστευση τους προς την Ευρασία.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μέσω αφήγησης παραμυθιού και περιήγησης στο Μουσείο και να ανακαλύψουν φυτά και ζώα που έχουν πλέον εξαφανιστεί όπως οι σεκόιες και τα δεινοθήρια. Θα ανακαλύψουν τους γιγαντιαίους απολιθωμένους κορμούς σεκόιας από τον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και το ακριβές, όσο και εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση. Θα γνωρίσουν επίσης εξαφανισμένα και σύγχρονα είδη προβοσκιδωτών ζώων, καθώς και την εξέλιξή τους στο χρόνο μέσα από παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ στο τέλος του προγράμματος θα σχεδιάσουν και θα δημιουργήσουν τη δικιά τους χάρτινη φιγούρα του Δεινοθηρίου της Λέσβου.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΚΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί.

Δραστηριότητες την Κυριακή 13 Ιουνίου

Την Κυριακή 13 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ., το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε παρατήρηση πουλιών, πεταλούδων και ένα ξεχωριστό παιχνίδι εξερεύνησης της φύσης που βρίσκεται δίπλα μας.

Θα ανακαλύψουμε τα ζουζούνια (πεταλούδες, μέλισσες, σκαθάρια, αράχνες, σαύρες κ.ά.) που ζουν στην αυλή του Μουσείου και το παρακείμενο πάρκο του Σιγρίου. Θα έχουμε όλα τα σύνεργα παρατήρησης έτοιμα (κυάλια, σημειωματάρια, μεγεθυντικούς φακούς, οδηγούς αναγνώρισης κ.ά.) στη διάθεσή μας για να περάσουμε το πιο συναρπαστικό πρωινό ανακάλυψης. Στο τέλος της παρατήρησης και της εξερεύνησης, θα κατασκευάσουμε ειδικά «ξενοδοχεία για ζουζούνια» .

Η δράση παρατήρησης και εξερεύνησης της φύσης απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες. Η συμμετοχή γίνεται με την αγορά του ενιαίου εισιτηρίου (5 €) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με το οποίο είναι δυνατή η πρόσβαση στο Μουσείο και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.

Μετά το τέλος της δράσης, οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφτούν και τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου για να ανακαλύψουν τα νέα ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά στην αίθουσα του Απολιθωμένου Δάσους και παράλληλα να παρακολουθήσουν την επιστημονική ενημέρωση που υλοποιείται από το προσωπικό του Μουσείου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την αποφυγή διασποράς του COVID-19, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει είτε από υπολογιστή ή κινητό κλπ. Οι επισκέπτες απλά μπορούν να εκδώσουν τα εισιτήρια τους, αν επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmusum.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο