Συνεχίζεται η κόντρα «Αθανασίου – Βέρρου» με φόντο την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου στη Δυτική Λέσβο

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΒΕΡΡΟΣ

Μετά την απάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για το θέμα της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου στον Δήμο Δυτικής Λέσβου που είχε ανακοινώσει ο κ. Αθανασίου, έρχεται και η απάντηση από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή του Νομού Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου.

Το Δελτίο Τύπου :

«Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος με προσωπική του ανακοίνωση και όχι της Δημοτικής Αρχής, όπως ψευδώς αναφέρει, μου επιτίθεται με εμπάθεια σχετικά με το ιστορικό της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου στη Δυτική Λέσβο.

Το ιστορικό έχει ακριβώς, ως εξής:

Ο κ. Απόστολος Βαρελτζής, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής αλλά και Πρόεδρος της ΔΑΚΕ καθηγητών, μου ζήτησε να συνδράμω στην προσπάθεια που έκανε για την «ανάπτυξη ευρείας παιδείας» στη Δυτική Λέσβο, με την ίδρυση, για πρώτη φορά, Μουσικού Σχολείου.

Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, ενόψει του ότι προβλέπεται ένα μόνο Μουσικό Σχολείο ανά νομό(εξαίρεση αποτελεί μόνο ο νομός Κοζάνης). Την ιδέα αυτή του κ. Βαρελτζή προώθησε, τον Οκτώβριο του 2020 στο Υπουργείο Παιδείας, με θετική εισήγηση, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Τιμολέων Θεοφανέλλης, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του οποίου είναι ο σχεδιασμός της λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων (βλ. με αριθμ. πρωτ.: 9102/21.10.2020 πρόταση του Διευθυντή Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου).

Η καλλιτεχνική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας εισηγείται αρνητικά, για το λόγο ότι υπήρχε μουσικό σχολείο στον νομό μας(στην Μυτιλήνη), όμως η αρμόδια Υφυπουργός ενέκρινε την ίδρυση του, ότε και ενημέρωσα τον κ Βαρελτζή. Ζήτησα όμως να μην γίνει καμιά ανακοίνωση μέχρι να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ. Στο μεταξύ, πριν δύο εβδομάδες, δεσμεύθηκε και το αναγκαίο ποσό για το Σχολείο, όπως και ο κ Βέρρος δέχεται. Τέλος, την περασμένη Πέμπτη 10 Ιουνίου, η Υφυπουργός κ. Μακρή με ενημέρωσε ότι το ΦΕΚ της Ίδρυσης είναι υπό δημοσίευση και αμέσως την ίδια ημέρα ενημέρωσα τον κ. Βαρελτζή.

Προσωπικά, δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το να συνδράμω, ως όφειλα, στην επίτευξη του στόχου. Ούτε επαίνους διεκδίκησα, ούτε «πατρώναρα» οποιονδήποτε. Αντίθετα ο κ. Βέρρος μόλις του είπε τα ευχάριστα ο κ. Βαρελτζής, προβαίνει σε ανάρτηση, παρουσιάζοντας την όλη πολύ δύσκολη και περίπλοκη προσπάθεια, ως προσωπική του επιτυχία, αγνοώντας επιδεικτικά τη συμβολή των κ.κ. Βαρελτζή και Θεοφανέλλη και, βέβαια, την ιστορική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αν και γνώριζε όλον τον αγώνα που δίναμε προσεκτικά και χωρίς φανφάρες όλον αυτόν τον καιρό.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και χωρίς τυμπανοκρουσίες και προσωπικές προβολές, ενεργήσαμε πριν ένα χρόνο όταν ιδρύσαμε και το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο (Εσπερινό ΕΠΑΛ) Καλλονής. Διαπίστωσε κανείς προβολές και διεκδίκηση επαίνων; Εξάλλου, όχι λίγες φορές μαζί με τον κ. Βέρρο επισκεφθήκαμε Υπουργούς για ζητήματα του Δήμου μας και πετύχαμε αρκετά, αλλά ποτέ δεν βγήκα να κάνω δηλώσεις.

Και ερχόμαστε τώρα στην ουσία του θέματος, που έχει δύο προσεγγίσεις. Η πρώτη έχει σχέση με το σύνδρομο μεγαλείου, με το οποίο διακατέχεται ο κ. Βέρρος, για αυτό πάντοτε προσπαθεί να οικειοποιείται ότι όλα γίνονται με την επιφώτιση που άνωθεν έχει.

Η δεύτερη είναι ότι είναι δέσμιος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συγκυβερνά τον Δήμο, σε αρμονική συνεργασία, και έτσι ούτε μπορεί, ούτε θέλει να τους δυσαρεστεί. Και το τονίζω αυτό γιατί αν και ο Δήμος μας, με τη συμβολή όλων μας, έχει λάβει από την Κυβέρνησή μας και ορθώς, αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ουδέποτε, μα ούτε μια φορά, δεν αναγνώρισε ούτε καν αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση. Αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους Υπουργούς να βοηθούν τους Δήμους και ειδικά τους νεοσύστατους.

Προσωπικά, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κ. Βέρρο το μεν να λαμβάνει οικονομικές ενισχύσεις και μάλιστα έκτακτες και ορθώς, το δε όμως να μην αναγνωρίζει τη συνδρομή της Κυβέρνησής μας στην ανάπτυξη και πολύ περισσότερο να οικειοποιείται κυβερνητικά έργα, όπως τέτοιο είναι το Μουσικό Σχολείο. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που φυσικά έχουν τη δική τους προσωπικότητα.

Εμείς λέμε: όλοι μαζί για τον τόπο μας, ΝΑΙ στη στήριξη των Δήμων μας, αλλά θα αναγνωρίζει ο κάθε “Βέρρος” και τα δημοσιογραφικά φερέφωνά του, το έργο της Κυβέρνησής μας, με κριτική βέβαια, αλλά και Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση τη στήριξη του Σχολείου από την Κυβέρνηση και όχι μόνο τη θεωρώ δεδομένη.

Δίνουμε το χέρι σε όλους, αλλά και η ανοχή έχει όρια.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο