Ακριβό το νερό για τους κατοίκους των χωριών της Λέσβου

ΒΡΥΣΗ - ΝΕΡΟ

Εν μέσω οξύτατης και επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης που πλήττει  ιδιαίτερα τα φτωχότερα νοικοκυριά, αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι όλων των Χωριών της Λέσβου για το πρώτο τρίμηνο του 2021.  Τα επόμενα δε τρίμηνα της άνοιξης και του καλοκαιριού αναμένονται ακόμα πιο αυξημένοι λογαριασμοί λόγω μεγαλύτερων αναγκών των νοικοκυριών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξήσεις που επέβαλε στα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης,  το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ με τη  (κατά πλειοψηφία) σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Λέσβου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.

Με τις αυξήσεις των τελών επιδιώκουν την άνοδο των εσόδων με άδικο τρόπο, ενώ διαιωνίζονται τα προβλήματα με τα χιλιάδες χαλασμένα υδρόμετρα, τις συνδέσεις χωρίς υδρομετρητές και τις πλασματικές καταμετρήσεις σε μερικές περιοχές του νησιού, Ενώ τα τέλη ύδρευσης– αποχέτευσης είναι ανταποδοτικά και θα έπρεπε τα έσοδα και τα έξοδα να είναι ισοσκελισμένα, η ΔΕΥΑΛ  το 2019 παρουσίασε κέρδη 1.800.000 που φορολογήθηκαν από το κράτος και έτσι σημαντικά ποσά που εισπράττονται από τους Δημότες, δεν διατίθενται για αντίστοιχες υπηρεσίες.

Στη πόλη της Μυτιλήνης το πάγιο μειώθηκε δύο ευρώ, αλλά και πάλι τα τέλη  δεν είναι καθόλου χαμηλά ιδιαίτερα για οικογένειες, όπως θα έπρεπε για αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης. Σε όλα τα Χωριά του Νησιού μεγάλα μεσαία και μικρά, το πάγιο αυξήθηκε κατά 3,5 έως 8,5 ευρώ και την κατανάλωση 19 κυβικών που περιλαμβανόταν στο πάγιο, την κατέβασαν στα 9 κυβικά, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα νοικοκυριά επιπλέον του παγίου από το 10ο κυβικό και όχι από το 20ο όπως πλήρωναν μέχρι τέλους του 2020.   

Τα οικονομικά της ΔΕΥΑΛ, δεν μπορούν να συντηρούνται με αυξήσεις των τελών και μάλιστα στο όνομα της « δίκαιας κατανομής»  μεταξύ των κατοίκων της πόλης και των Χωριών. Πηγές δε εξοικονόμησης εσόδων δεν είναι μόνο τα όσα αναφέραμε παραπάνω για το νοικοκύρεμα των Υδρομετρητών, αλλά  και ο περιορισμός των εξόδων με τις πολλαπλές απευθείας αναθέσεις έργων, εργασιών, προμηθειών κ.λ.π.    Για παράδειγμα από τα 38 θέματα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ στις 15-6-2021, τα 24 αφορούσαν απευθείας αναθέσεις ! Η πρόσληψη δε μόνιμου προσωπικού, είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά απολύτως αναγκαία, λόγω των πολλών αντικειμένων της ΔΕΥΑΛ, αλλά και γιατί  θα περιορίσει τις αυξημένες δαπάνες  πολλών αναθέσεων.       

  Οι Δημοτικές Αρχές που έχουν την πολιτική ευθύνη για την λειτουργία της ΔΕΥΑΛ σαν οργανισμού κοινής ωφέλειας, πρέπει να επιβάλουν κοινωνική και όχι εισπρακτική διαχείριση.      

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο