Όλο το πρόγραμμα εορτασμού της 28η Οκτωβρίου στην Μυτιλήνη

ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28ης ΜΥΤΙΛΗΝΗ

H εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα διότι υπενθυμίζει την αντίσταση ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, αποτελώντας παράδειγμα προάσπισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας των εθνών.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου θα πραγματοποιηθεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, με λαμπρότητα, ιδιαίτερα στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ν.π.δ.δ. και τους Οργανισμούς.

Επισημαίνουμε ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό. Η αξιοποίηση της εθνικής επετείου μέσω των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα ανά την Ελλάδα είναι μία λαμπρή ευκαιρία υπενθύμισης των αγώνων των προγόνων μας και των πανανθρώπινων αξιών που υπεράσπισε το Έθνος μας.

Για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ορίζουμε τις παρακάτω εκδηλώσεις στην πόλη της Μυτιλήνης (έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου):

  Α) Γενικό σημαιοστολισμό από την ογδόη πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου, μέχρι τη δύση του ηλίου της    28ης Οκτωβρίου.

  Β) Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

  ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. κτλ.

Ώρα 11:00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές,    προσκόπους και οδηγούς στο Άγαλμα της Ελευθερίας με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους .

Η ρύθμιση των λεπτομερειών της τελετής θα γίνει με μέριμνα και συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

ΩΡΑ 7.30 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και  θούρια και εμβατήρια από μεγαφωνική συσκευή

ΩΡΑ 8.00 π.μ.: Έπαρση της σημαίας στο χώρο του Παλαιού Λιμεναρχείου με συμμετοχή στρατιωτικού τμήματος της 98 ΑΔΤΕ

ΩΡΑ 10.30 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αθανασίου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου (πέρας προσελεύσεως επισήμων στον Ιερό Ναό στις 10:25) . Μετά το πέρας της δοξολογίας, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από το Διευθυντή του Γυμνασίου Αγιάσου, καθηγητή κ. Αλεντά Γρηγόριο   (σύμφωνα με υγειονομικά πρωτόκολλα)

ΩΡΑ 11.30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού Λέσβου, το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Μυτιλήνης, την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον Περιφερειακό Δ/ντη Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, τους Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, τις αντιπροσωπείες οργανώσεων των Αποστράτων Αξιωματικών, τον πρόεδρο  Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Λέσβου, εκπρόσωπο των αποστράτων ελληνικής αστυνομίας, εκπρόσωπο εφέδρων καταδρομέων Νομού Λέσβου, εκπροσώπους Αναπήρων Πολέμου και Εθνικής Αντίστασης, συλλόγους, οδηγούς, προσκόπους, Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, εκπροσώπους κομμάτων.

  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας
  • Εθνικός Ύμνος.

ΩΡΑ 12:00 : Θα πραγματοποιηθεί στην προκυμαία κοινή παρέλαση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αντιπροσωπειών τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, των μαθητών και μαθητριών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Επαγγελματικών Σχολών, εθελοντικών οργανώσεων, οδηγών και προσκόπων μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, διάρκειας 40-60 λεπτών με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής καθ’ όλη τη διάρκεια της παρελάσεως.

Παρακαλούμε η χρονική διάρκεια να τηρηθεί αυστηρά.

ΩΡΑ 17:30 μ.μ.: Υποστολή της σημαίας με συμμετοχή στρατιωτικού τμήματος της 98 ΑΔΤΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο