Απολογισμός Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ - ΚΠΕΝ

Ο πλούσιος απολογισμός δράσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής παρουσιάσθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητή Νικόλαου Ζούρου.

Στη συνέντευξη τύπου παρίστατο ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Ν. Καρασάββας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Απ. Αλατζάς, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού κ. Γ. Λεμονός και οι Ειδικοί Σύμβουλοι κ. Μ. Πολυπαθέλλης καικ. Μ. Ταμβακέλλης.

Ο Περιφερειάρχης κ Κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια στον απολογισμό δράσεων του ΚΠΕΝ Καλλονής, το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια και παραχωρήθηκε στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τον Οκτώβριο του 2020. Τους 15 μήνες που πέρασαν το Κέντρο λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δικαιώνοντας την απόφαση της Περιφέρειας για συνεργασία με το Μουσείο που απέδειξε ότι έχει την δυνατότητα και την κατάλληλη στελέχωση ώστε να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην παραγωγή αποτελεσμάτων για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου.

Η Περιφέρεια θα συνεχίσει και θα επεκτείνει την συνεργασία με το Μουσείο, προκειμένου να υπάρξουν ακόμα περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τα νησιά της Περιφέρειάς μας. Τέλος ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα επισκευάσει τα 6 παρατηρητήρια πουλιών στην περιοχή των υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής προκειμένου να αξιοποιηθούν από τους ορνιθοπαρατηρητές.

Στην συνέχεια ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη προς το Μουσείο και την πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής για την ανάδειξη των υγροτόπων και της ορνιθοπανίδας της Λέσβου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών  και πληροφοριών προς του παρατηρητές πουλιών. Με την παροχή για πρώτη φορά πληροφοριών για τις θέσεις παρατήρησης πουλιών και τα είδη της ορνιθοπανίδας που μπορούν να παρατηρηθούν σε καθημερινή βάση, η Λέσβος αναδεικνύεται και πάλι σε κορυφαίο προορισμό παρατήρησης πουλιών με στόχο την προσέλκυση ορνιθοπαρατηρητών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ανακοίνωσε επίσης ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει στη Παγκόσμια Έκθεση Ορνιθοπαρατήρησης (Global Birdfair) που θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλία 15-17 Ιουλίου 2022, με στόχο την προσέλκυση ορνιθοπαρατηρητών και την προβολή της Λέσβου ως προορισμού ορνιθοπαρατήρησης.

Η κ. Ελ. Γαληνού, Ορνιθολόγος, Υπεύθυνη δράσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, παρουσίασε αναλυτικά στη συνέχεια τις δράσεις του ΚΠΕΝ του 2021 οι οποίες αφορούν σε:

  • Ενημέρωση & Εξυπηρέτηση επισκεπτών
  • Παρακολούθηση πληθυσμών πουλιών και κατάστασης υγροτόπων
  • Εκδηλώσεις – Εξορμήσεις
  • Εκπαιδευτικές δράσεις
  • Δράσεις προβολής

Πλούσιος Απολογισμός Δράσεων  2021 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από τον Οκτώβριο του 2020 έχοντας αναλάβει την λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής (ΚΠΕΝ), ανταποκρίθηκε υψηλά στους στόχους του,  παρά τις δυσκολίες της χρονιάς. Σκοπός του ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών.

Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες:

  1. σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των αρμόδιων φορέων και του κοινού,
  2. σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προσέλκυσης, υποδοχής και  ενημέρωσης επισκεπτών,
  3. διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων
  4. ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων και του τοπικού πληθυσμού σε θέματα ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
  5. έκδοση ενημερωτικού υλικού
  6. το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας και της ποιότητας περιβάλλοντος

Το Μουσείο Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, λόγω της πανδημίας του Covid-19, δέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες στις εγκαταστάσεις του από τα μέσα Μαΐου 2021, ενώ τέλη της Άνοιξης του 2021 οργανώθηκαν και οι πρώτες εξορμήσεις για το κοινό και τα σχολεία. Μέχρι τότε αλλά και σε όλες τις μεταναστευτικές περιόδους πουλιών, επικέντρωσε τη δράση του, σε συστηματικές καταγραφές των φυσικών στοιχείων της Λέσβου (πουλιά, υγρότοποι, φυτά) και την διάχυση της πληροφορίας που συλλέχθηκε, μέσω του ιστοτόπου του ΚΠΕΝ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σημαντικές παρουσίες στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ αποτέλεσαν εκπρόσωποι της αεροπορικής και ταξιδιωτικής εταιρείας Jet2 προκειμένου να επιμηκυνθεί η διαθεσιμότητα αεροπορικών γραμμών προς της Λέσβο νωρίτερα κάθε Άνοιξη.

Προγραμματισμός Δράσεων 2022 Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Ο προγραμματισμός δράσεων 2022 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής για την  ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πολιτών για τους υγρότοπους και  τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Οι επισκέπτες του  Κέντρου θα ξεναγούνται στη μόνιμη έκθεση και θα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα πουλιά και τη φύση του Κόλπου Καλλονής και της Λέσβου, καθώς επίσης θα συμμετέχουν στις εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/ Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.
  • Οι συστηματικές καταγραφές πουλιών και η αξιολόγηση της κατάστασης των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου και του Κόλπου Καλλονής θα διενεργούνται  καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, και ιδιαίτερα στις μεταναστευτικές περιόδους, οι οποίες θα παρουσιάζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μιας και η Λέσβος είναι από τους κορυφαίους και πιο διάσημους προορισμούς για παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθούν  εξορμήσεις παρατήρησης της ορνιθοπανίδας, οι οποίες θα είναι ανοικτές για το κοινό όλων των ηλικιών, ακολουθώντας  πάντα όλους του κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας, στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και στις Αλυκές της Καλλονής και του Πολυχνίτου. Ενώ το φθινόπωρο του 2022 θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα εξορμήσεων, με τη βοήθεια του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού.
  • Οι Εκδηλώσεις  στα πλαίσια του προγράμματος «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου», όπου υλοποιείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», θα συνεχιστούν και θα είναι ανοικτές προς μεγαλύτερο  αριθμό κοινού το Καλοκαίρι του 2022 σε περισσότερα οικισμούς της περιοχής, ενώ προγραμματίζεται  και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 6η Γιορτή Αμπελουργίας στην Ανεμώτια  το 2022
  • Οι δακτυλιώσεις  νεοσσών Λευκοπελαργών και στρουφιόμορφων  θα αποτελούν τμήμα των εξορμήσεων και των εκδηλώσεων. Οι δακτυλιώσεις θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, όπως στο Έλος Ντίπι-Λάρσος,  στον Ψαροποταμό Ερεσού και την λιμνοδεξαμενή Μολύβου.
  • Οι εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνουν πλήθος διαδικτυακών και δια ζώσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διαδικτυακές εκδηλώσεις, και παρουσιάσεις σε διάφορα σχολεία του νησιού.

Στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ www.lesvosbirds.gr προγραμματίζεται να παρουσιαστούν  και φέτος τα αποτελέσματα της δράσης «Παρακολούθηση πληθυσμών πουλιών και κατάστασης υγροτόπων» και «συντονισμός παρατηρήσεων πουλιών» στην κατηγορία νέων υπό τον τίτλο Bird News, ενώ στην σελίδα του στο Facebook https://www.facebook.com/kpenkallonis, θα συνεχίσουν να προβάλλονται  εβδομαδιαία άρθρα-παρουσιάσεις για  τα είδη πουλιών, τους υγροτόπους και τα φυτά των υγροτόπων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο