Θερμοπηγές Πολιχνίτου | Πώς είναι σήμερα

ΘΕΡΜΟΠΗΓΕΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ

Οι θερμοπηγές Πολιχνίτου θεωρούνται από τις θερμότερες της Ευρώπης με θερμοκρασία να είναι μεταξύ 67 και 92 βαθμών κελσίου, ενώ στους λουτήρες είναι μεταξύ 42 C και 44 C. Είναι χλωρονατριούχες και είναι εφάμιλλες του Βισμπάντεν της Γερμανίας. Τα κτίσματα πίσω από τα Λουτρά κατασκευάστηκαν το 1892 από τον ιδιώτη γιατρό Χριστιανό.

Διέθεταν δύο δεξαμενές, ξενώνα, λασπόλουτρα και στην κορυφή του λόφου καφενεδάκι που στο υπόγειο του είχαν κατασκευαστεί κατακόμβες όπου ο γιατρός μετέφερε τον χειμώνα χιόνι από τον Όλυμπο το αποθήκευε και είχε παγωμένο νερό το καλοκαίρι.

Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος έφτιαξε και το γεφύρι του Αλμυροποτάμου.

Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της περιοχής, κάθε Σάββατο ερχόντουσαν από τα χωριά οι γυναίκες με τα παιδιά τους πάνω στα γαϊδουράκια για το μπάνιο τους.

Υπάρχουν πολλές αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών. Τα νερά, αναβλύζουν από πολλές πηγές, μέσα από ηφαιστειογενή πρωτογενή και δευτερογενή πορώδη πετρώματα.

Δυστυχώς σήμερα υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη παρόλο που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να επαναλειτουργίας τους, τις λεπτομέρειες τις οποίας θα αναφερθούμε σε μεταγενέστερο χρόνο.

Είναι κρίμα αυτό το μοναδικό μέρος να μένει ανεκμετάλλευτο ένω θα μπορούσε να ήταν πόλος έλξης ντόπιων και ξένων πολιτών.

Δείτε το βίντεο :

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο