Ισχυρός θόρυβος αναστάτωσε την Λέσβο | Μαχητικά αεροσκάφη σπάσαν το φράγμα του ήχου (;) | Τι είναι το Sonic Boom

Αναστάτωση προκάλεσε ένας εκκωφαντικός κρότος που ακούστηκε περίπου στις 19:15 και τον άκουσε σχεδόν όλο το νησί. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν ο θόρυβος ήταν αποτέλεσμα σπασίματος του φράγματος του ήχου (sonic boom) από στρατιωτικά αεροσκάφη που πέρασαν πάνω από το νησί της Λέσβου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη πέρασαν πάνω από τον Γαββαθά με προορισμό την Σκύρο.

Τι είναι το SONIC BOOM :

Τα Sonic boom φράγματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν μια έκρηξη. Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος – γνωστός και ως sonic boom – και μοιάζει με εκείνον μιας μεγάλης έκρηξης.

Όταν πραγματοποιείται λοιπόν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο. Η αιτία είναι πως πραγματοποιείται πτώση της πίεσης του αέρα, αυτός συμπυκνώνεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού.

Ένας ακροατής ακούει ένα μπαμ “Ηχητική έκρηξη” (sonic boom) μόλις ένα αεροσκάφος σπάσει την ταχύτητα του ήχου επειδή ακούει τον ήχο του αεροσκάφους που έχει συσσωρευτεί πίσω του.

Η πηγή του ήχου κινείται με 1,4 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 1.4). Δεδομένου ότι η πηγή κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που δημιουργεί, η πηγή του ήχου θα περάσει από ένα σταθερό παρατηρητή, πριν ο παρατηρητής ακούει τον ήχο που δημιουργεί.

Πηγή πληροφοριών : parakritika.gr

Βίντεο με αεροπλάνα που σπάν το φράγμα του ήχου και δημιουργούν το λεγόμενο sonic boom.

Follow us on social media

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο