Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου μετά την τουρκική προκλητικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια. 

Σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο βρίσκεται η Αθήνα, απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα πεδία.

Έτσι, μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά της Δωδεκανήσου, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια. 

Αν απαιτηθεί και εφ’ όσον η τουρκική προκλητικότητα επαναληφθεί με νέες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος και η Κάλυμνος, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά να εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή : skai.gr

Κυρ. Μητσοτάκης : Ενημέρωσα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Την τουρκική προκλητικότητα κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ομόλογό του πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν στο μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι ενημέρωσε και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ και υπογράμμισε ότι η στάση των Τούρκων υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ.

“Ενημέρωσα τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, για την νεότερη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κάνοντας επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, όπως τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κάρπαθο, για να αναφέρω μερικά από αυτά τα νησιά. Και κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα Stoltenberg ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσέθεσε με έμφαση ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας “υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο για όλους μας να παραμείνουμε ενωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει επίσης την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πριν από λίγους μήνες. “Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα, φυσικά, θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora. Και υπενθυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτό δεν συνιστά την τυπική συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια” επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα σχόλιο