Αναβίωση παραδοσιακών εθίμων άγιστρου (κάψαλα) και κλήδονα από το “Σάτυρο” στην Αγιάσο

Οι φωτιές τ’ Αγιού Γιαννιού άναψαν χτες στα κεντρικά μέρη της Αγιάσου (Καρυά, Αγορά, Σταυρί, Καμπούδι) και αναβίωσαν τα παλιά έθιμα του άγιστρου (κάψαλα) και του κλήδονα.

Φέτος, για πρώτη φορά, δεν έγινε μόνο μια κεντρική εκδήλωση στην πλατεία αγοράς, αλλά τα πατροπαράδοτα έθιμά μας ζωντάνεψαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη του χωριού (πρόταση Παναγιώτη Κορομηλά) και έδωσαν την ευκαιρία στους μικρούς να μάθουν και στους μεγάλους να θυμηθούν τις λαογραφικές μας παραδόσεις. Η κάθε ομάδα σε κάθε γειτονιά αυτοσχεδίασε και παρουσίασε ποικιλία δραστηριοτήτων. Στον έμμετρο λόγο κυριάρχησαν η αθυροστομία και ο εύστοχος σχολιασμός της επικαιρότητας. Αξιοσημείωτη η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών στα δρώμενα.

Ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» ευχαριστεί τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις, καθώς επίσης και όσους πρωτοστάτησαν σ’ αυτές και τις υποστήριξαν ποικιλοτρόπως.

Στην Πλατεία Δημαρχείου τους Παναγιώτη Κορομηλά, Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, Βίκυ Κορομηλά που έβγαλαν τον κλήδονα, τον Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή για την επιμέλεια των στίχων, τους Δημήτρη Κορομηλά, Χρήστο Κλήμο, και τα καταστήματα Κισμέτ (για την τηγανόπιτα και το κέρασμα των λουκουμάδων) και Στέλλας Δαγέλη.

Στην Πλατεία Αγοράς τους Σταυρούλα Πατσέλλη που έβγαλε τον κλήδονα, ΑΜΚΕ Visit Agiasos (Τούλα Μακρέλλη και εθελοντική της ομάδα), Διαμάντω Ρουγκέλλη (για την τηγανόπιτα και το κέρασμα των λουκουμάδων), Ειρήνη Τζανή, Βάσω Σαμοθρακή.

Στο Σταυρί και στο Καμπούδι την Κατερίνα Γούναρη και το Γιώργο Λεβέντη, που έβγαλαν τον κλήδονα, τον Δημήτρη Τζανή για τους στίχους, τους Χρίστο Κουφέλο, Μαρίνο Κορομηλά, Αφροδίτη Γούναρη, Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη.

Καλό καλοκαίρι και του χρόνου με υγεία!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο