Θ. Πλεύρης | Νέα κουλτούρα στα μέτρα προστασίας από την Covid-19

ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

Δεν πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις τύπου lockdown και περιορισμού δραστηριοτήτων και κίνησης και η πρόθεση που υπάρχει είναι να μην επιβληθούν μέτρα περιορισμού το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μέτρα και σε περίπτωση που χρειαστεί ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός μέτρων αυτός θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό, τόνισε ο υπουργός. Σχετικά με τη χρήση μάσκας είπε ότι αν χρειαστεί σε συγκεκριμένους χώρους να επεκταθεί η χρήση μάσκας τους χειμερινούς μήνες θα εξεταστεί, αλλά πάμε σε τελείως ήπιες δραστηριότητες. Σημείωσε ότι ο στόχος είναι η υποχρεωτικότητα της μάσκας να είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα να υπάρχουν χώροι που θα συστήνεται η χρήση της.

Πάμε σε μια νέα κουλτούρα που λέμε αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, τα συστήνουμε και λέμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και που, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα σχολεία είπε ότι η λογική θα είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς. Οι συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς για τις αποφάσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Ανέφερε ότι είχαμε ένα έντονο κύμα πανδημίας το καλοκαίρι, ωστόσο αυτό δεν έδωσε χαρακτηριστικά με βαριές νοσηλίες. Οι διασωληνωμένοι, πρόσθεσε, δεν ξεπέρασαν τους 130, ήταν δηλαδή απόλυτα διαχειρίσιμη η κατάσταση σχετικά με την πίεση στο σύστημα υγείας, με μεγάλη όμως πίεση στις απλές κλίνες. Ο υπουργός είπε ότι είμαστε στην αποκλιμάκωση αυτού του κύματος και για τον Σεπτέμβριο ο σχεδιασμός προβλέπει ανάπτυξη κλινών χωρίς όμως να περιοριστούν χειρουργεία και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να χρησιμοποιηθούν κλίνες, λέγοντας ότι κυρίως χρειαζόμαστε απλές κλίνες καθώς δεν φαίνεται ότι θα πιεστεί το σύστημα για ΜΕΘ.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση καθώς έχουμε τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα και μάλιστα ανέφερε ότι καθημερινά εξυπηρετούνται περίπου 500 άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις με την πρώτη να περιλαμβάνει την προστασία από μετάλλαξη Όμικρον ως προς την μόλυνση, μαζί με τις παραλλαγές Όμικρον 4-5 και όπως εκτίμησε θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε, πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με τα τωρινά εμβόλια καθώς προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και όσοι κινδυνεύουν πρέπει να εμβολιαστούν.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο