Νομιμοποιεί την Κάνναβη η Γερμανία για «ψυχαγωγικούς σκοπούς»

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στη Γερμανία, με στόχο «την καλύτερη προστασία για τα παιδιά και τους νέους». «Δεν θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ παρουσιάζοντας την απόφαση του σημερινού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κάνναβη με τη δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα χαρακτηρίζεται στο εξής νομικά ναρκωτικό, ενώ σύννομη θα θεωρείται η αγορά και κατοχή έως 20 ή 30 γραμμαρίων «κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς» από ενηλίκους, όπως και η ιδιωτική καλλιέργεια έως τριών φυτών κάνναβης, στα οποία δεν θα έχουν πρόσβαση ανήλικοι. Η πώληση σε άτομα άνω των 18 ετών θα γίνεται μόνο από «εξειδικευμένα καταστήματα» και ενδεχομένως και από φαρμακεία. Η διαφήμιση προϊόντων κάνναβης θα απαγορεύεται και δεν θα υπάρχει δυνατότητα αποστολής στο σπίτι. Το εμπόριο χωρίς ειδική άδεια θα παραμείνει αξιόποινη πράξη, εξήγησε ο κ. Λάουτερμπαχ και διευκρίνισε ότι ο «φόρος κάνναβης» θα βασίζεται στην περιεκτικότητα σε THC, με στόχο «μια τιμή που θα πλησιάζει αυτή της μαύρης αγοράς». Τα δεδομένα θα αξιολογούνται ανά τέσσερα χρόνια και θα επιβάλλονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα, όπως οι σχετικοί περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να ξεπεραστούν. «Πιστεύω ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και δεν αναμένω αδιέξοδο, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με την πρόταση για τα διόδια. Το γερμανικό σχέδιο θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ και περιέγραψε τη μετάβαση ως εφικτή για το 2024.

Ο ίδιος πάντως, ως ιατρός, τοποθετείτο παλαιότερα κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης και σήμερα τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η σχεδιαζόμενη νομοθεσία δεν θα αποτελέσει «μια καμπή για την πολιτική σχετικά με τα ναρκωτικά». «Με την τρέχουσα απαγόρευση όμως της κάνναβης, η Γερμανία δεν έχει σημειώσει απτή επιτυχία – αντιθέτως, η κατανάλωση έχει αυξηθεί, όπως έχει αυξηθεί και η προβληματική συμπεριφορά εθισμού μεταξύ των ενηλίκων. Η τάση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι η αγορά κάνναβης θα ρυθμιστεί εξαιρετικά αυστηρά. «Μάθαμε από την κακή εμπειρία της Ολλανδίας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν σήμερα ήδη από τους φαρμακοποιούς. «Η Επιτροπή Φαρμάκων των Γερμανών Φαρμακοποιών έχει μιλήσει ξεκάθαρα κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους στην υγεία από την κατανάλωση κάνναβης», δήλωσε ο Τόμας Πράις, επικεφαλής της Ένωσης Φαρμακοποιών της Βόρειας Ρηνανίας. Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο η νομιμοποίηση στη Γερμανία «να προσελκύσει λάτρεις της κάνναβης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Η σημερινή απόφαση περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP).

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο