Μαρία Κομνηνάκα | «Να εξασφαλιστεί η παραχώρηση του κτιρίου για το Τμήμα Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου»

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ

Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρώην ξενοδοχείο «Ξενία», είχε παραχωρηθεί από τον τότε ιδιοκτήτη του ΕΟΤ στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, για δωρεάν χρήση με διάρκεια 25 ετών, από τις 27/4/1995 έως τις 27/4/2020.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου, πριν από τη λήξη της 25ετούς περιόδου δωρεάν παραχώρησης, το Δεκέμβριο 2019, με έγγραφο προς την Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), στην οποία έχει περιέλθει πλέον η κυριότητα του ακινήτου, ζητούσε να παραταθεί η δωρεάν παραχώρηση του ανωτέρω κτιρίου. Αφού ουδέποτε έλαβε απάντηση στο ανωτέρω έγγραφο, επανέλαβε το παραπάνω αίτημα πριν λίγους μήνες, προκειμένου να είναι τυπικά καθορισμένο το καθεστώς παραμονής του Τμήματος στον εν λόγω κτίριο.

Μετά από το τελευταίο αίτημα, η ΕΤΑΔ ΑΕ απάντησε ότι δε δύναται να συνεχίσει τη δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου και ζήτησε να υποβληθεί νέο αίτημα στην περίπτωση που το Ίδρυμα επιθυμεί τη μίσθωσή του, επικαλούμενη το άρθρο 196 του Ν.4389/2016, και τον Κανονισμό εκμισθώσεων, μισθώσεων, παραχωρήσεων, εκποιήσεων, ανταλλαγών, αγορών και αντιπαροχών της ΕΤΑΔ Α.Ε.. Επίσης, από την ΕΤΑΔ ΑΕ ζητείται η αποστολή ορισμένων εγγράφων τεκμηρίωσης της κατάστασης του κτιρίου με ένα χρονικό περιθώριο, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα συμβεί αφότου αυτό παρέλθει.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο κτίριο, το Πανεπιστήμιο έχει προβεί με δαπάνες από ίδια έσοδα σε εκτεταμένες επισκευές, παρεμβάσεις αποκατάστασης της στατικότητας του κτιρίου κ.ά., προκειμένου να μετατραπεί σε λειτουργικό, σύγχρονο και ασφαλή χώρο, για την κάλυψη των απαιτούμενων εκπαιδευτικών αναγκών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός τί μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η μόνιμη δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος Περιβάλλοντος σε αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο