Λέσβος | Πλήθος πιστών στην Παναγία της Αγιάσου

Με λαμπρότητα και κατάνυξη, από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, πλήθος πιστών συγκεντρώνονταν στην Παναγία στην Αγιασο με κάθε μέσο για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στην αρχαία εικόνα της Παναγιάς Σιών στο προσκύνημα της Παναγιάς στην ορεινή κωμόπολη του νησιού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Από νωρίς χθές το πρωί παραμονή της εορτής, ο κόσμος τραβάει το μακρύ δρόμο από κάθε χωριό της Λέσβου αλλά και από την Μυτιλήνη , άλλοι με τα πόδια και άλλοι με τα τροχοφόρα τους να προσκυνήσει και να υλοποιήσει το τάμα του στην Παναγία της Αγιάσου Λέσβου.

Η εικόνα της Παναγίας με το προσωνύμιο «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά με πρώτες ύλες κατασκευής της το κερί και τη μαστίχα.

Σύμφωνα με την παράδοση, στη Λέσβο έφτασε από τον Εφέσιο μοναχό Αγάθωνα ο οποίος την μετέφερε την περίοδο της εικονομαχίας στις αρχές του 9ου μετά Χριστό αιώνα από την Έφεσο, περί το 803.

Η εικόνα αυτή αποτέλεσε το επίκεντρο της κατασκευής του ναού αλλά και της δημιουργίας της κωμόπολης η οποία ονομάζεται Αγιάσος κατά παράφραση της Αγίας Σιών που αναφέρεται ως προσωνύμιο της Παναγίας στην εικόνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο