Σε τέσσερις άξονες η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σε ένα τελευταίο κύκλο συσκέψεων που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργου Κυριάκου Μητσοτάκηπου θα κάνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει τα οικονομικά μέτρα που θα «τρέξουν» το προσεχές διάσημα αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα ξεδιπλωθεί εντός της τετραετίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η ομιλία του πρωθυπουργού θα στηριχτεί σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, ενώ το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες, που είτε δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, είτε πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια.

Ειδικότερα, η παρέμβαση θα φορά στους εξής τέσσερις άξονες:

  • Επενδυτική βαθμίδα

μέτρα με βάση τη δημοσιονομική σταθερότητα

  • Στήριξη πυρόπληκτων

παρεμβάσεις αποκατάστασης

  • Μέτρα κατά της ακρίβειας

στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών

  • Μεταρρυθμίσεις

αναδιοργάνωση δημοσίου – εκσυγχρονισμός δικαιοσύνης – νέο Ε.Σ.Υ.

Μεσολαβεί το ταξίδι του στην Κύπρο την Δευτέρα 4/9 όπου θα δώσει το «παρών» στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Με την επιστροφή του θα συνεχιστούν οι συσκέψεις τόσο με το κυβερνητικό όσο και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να κλειδώσουν τα μέτρα που θα εξαγγελθούν. Κορμός της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι η μεταρρυθμιστική ατζέντα ενώ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι τα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα, αλλά και εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας. Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένοντας θετικές ειδήσεις και στο πεδίο αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το πολιτικό στίγμα της διακυβέρνησης του στη σημερινή ανάρτησή του στο facebook όπου κάνει απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων των προηγούμενων εβδομάδων.

«Αν επέλεγα δυο λέξεις για να σηματοδοτήσω τη δεύτερη τετραετία μας είναι «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση». Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το 41% που μας δώσατε δεν είναι λευκή επιταγή αλλά ισχυρό αίτημα για να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν» έγραψε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.
 
Η κυβερνητική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει: την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, τη νέα στρατηγική στην πολιτική προστασία. Στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στο δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε η χώρα στο επίπεδο των πυρκαγιών τονίζοντας ότι: «Πρέπει να έχουμε απτά αποτελέσματα, και γι’ αυτά θέλουμε να κρινόμαστε. Χωρίς να κρυβόμαστε όταν κάνουμε λάθη ή δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας». Δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλιστεί καλύτερη άμυνα για το αύριο, ταχεία καταβολή αποζημιώσεων και γρήγορη αποκατάσταση των τόπων που χτυπήθηκαν, ειδικά του Έβρου, στα πρότυπα του «μοντέλου» της Εύβοιας.

Ειδική αναφορά γίνεται και στο μέτωπο κατά της ακρίβειας με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει: «Σε συνθήκες τόσο υψηλού εισαγόμενου πληθωρισμού κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Το έχω ξαναπεί: θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας για να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους»
 
Ειδική αναφορά έκανε και στις νέες ταυτότητες που δημιουργούν πιο ασφαλείς συναλλαγές καθώς δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν.
 
Όπως τόνισε: «Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε κάμερες, ούτε μικρόφωνα, ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται και διακινούν διάφοροι επιτήδειοι. Μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας τους έχει πιστέψει, αλλά να ξέρουν οι πολίτες ότι σε λίγο καιρό, οι παλαιού τύπου ταυτότητες (που υπάρχουν από το 1961!) δεν θα ισχύουν πια. Άρα άδικα μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία».
 
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο