Λέσβος | Ξεκίνησε ο τρύγος του «Καλλονιάτικου» στην Ανεμώτια

Ξεκίνησε ο τρύγος στους περιφερειακούς συνεργατικούς αμπελώνες της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας για την εσοδεία 2023.

Η συγκομιδή άρχισε στα 13,5 μπομέ από τη γηγενή ποικιλία «Καλλονιάτικο» που καλλιεργείται μόνο στη Λέσβο και αποτελεί την προμετωπίδα του Συνεταιριστικού Οινοποιείου της Ανεμώτιας.

Η «ιδιαιτερότητα» της ποικιλίας «Καλλονιάτικο» είναι ότι μπορεί να οδηγηθεί σε Λευκή, Ροζέ και Ερυθρή οινοποίηση με εξαιρετικό αρωματικό δυναμικό σε όλους τους οίνους.

Η παγωνιά του Απριλίου και ο καύσωνας του Ιουλίου επέφεραν μειωμένη παραγωγή (350 κιλά περίπου ανά στρέμμα), ωστόσο η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων.

Οι πρώτες ενδείξεις που προκύπτουν από την φετινή εσοδεία δείχνουν υψηλής ποιότητας λευκούς και ροζέ οίνους με πλούσια ποικιλιακά αρώματα, βελούδινη γεύση και πολύ καλές οξύτητες και ερυθρούς οίνους με εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή.

Το Ηφαίστειο Ανεμώτιας εφαρμόζει στην καλλιέργεια των αμπελώνων του βιολογικό και αγροοικολογικό σύστημα παραγωγής, ακολουθώντας ήπιας παρέμβασης οινοποίηση προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει το ηφαιστειακό terroir του Λεσβιακού οίνου.

Πηγή : ertnews.gr / Δήμητρα Λαχουρή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο