Ημερίδα για την προστασία του υποθαλάσσιου πλούτου του Βορείου Αιγαίου

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου του 2023 πραγματοποιήθηκε µε επιτυχία η ανοιχτή εκδήλωση του Lesvos Mission Blue Project στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο “Στέλιος Παυλής”, στην Πέτρα της Λέσβου. Στόχος της η ενημέρωση και η συνάντηση µελών της κοινωνίας της Λέσβου για έναν αδιαπραγμάτευτα σημαντικό σκοπό. Την προστασία, τη διατήρηση και την αναγέννηση του υποθαλάσσιου πλούτου του Βορείου Αιγαίου.

Τo Healing Lesvos, το Τμήμα της Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστηµών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου καθώς και το Κέντρο Αριστείας στη Αειφορία του Αµερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, συνεργάτες και συνδιοργανωτές του Lesvos Μission Blue Project, υποδέχτηκαν την κοινότητα της Λέσβου, αποσκοπώντας να ανοίξουν τον διάλογο για µια βιώσιµη διαχείριση της θαλάσσιας ζωής από όλους/ες, καθώς και τις δυνατότητες της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου, µε βάση τη Βιώσιµη και Γαλάζια Ανάπτυξη.

Την εκδήλωση άνοιξε η ιδρύτρια του Healing Lesvos, κ. Ελένη Ατσικµπάση, ιθύνον νους του Lesvos Mission Blue Project και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την Ψηφιακή Μετάβαση, το Περιβάλλον και τον Χωροταξικό σχεδιασµό κ. Παντελή Μπουρνιά και από τον Αντιδήµαρχο Οικονοµικών Υπηρεσιών του Δήµου Δ. Λέσβου κ. Κωνσταντίνο Πάππο.

Προβλήθηκε το ηχογραφημένο μήνυμα της κας Meaghan Cuddy, Αναλύτρια Ωκεανικής Πολιτικής του Γραφείου Ωκεανών και Πολικών Υποθέσεων (OES/OPA) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο οποίο τονίστηκε η σημασία της προστασίας των ωκεανών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανακοινώνοντας µάλιστα, το Ocean Conference 2024 στην Αθήνα, προσκάλεσε το Lesvos Mission Blue Project να συµµετάσχει ενεργά.

Ακολούθησαν, οι κεντρικές ενηµερωτικές οµιλίες της συνάντησης, «Η Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στις Ελληνικές Θάλασσες στο πλαίσιο της Βιώσιµης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονοµίας» από τον Καθ. Δρόσο Κουτσούµπα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστηµών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και της Επίκ. Καθ. Στέλλας Αποστολάκη του Τµήµατος Επιστήμης και Μαθηματικών και Διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας στην Αειφορία του Αμερικανικού Κολλεγίου, µε θέμα «Υπηρεσίες οικοσυστήματος του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος και η σύνδεση µε τους Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης της Ζωής κάτω από το Νερό και τη Δράση για το Κλίµα».

Στη συνέχεια, δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για το παγκόσµιο δίκτυο περιοχών Mission Blue από την κα Louise Baldwin µέσω βιντεοσκοπηµένου υλικού και το πρώτο κοµµάτι ολοκληρώθηκε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν µια µαθήτρια της τοπικής κοινότητας µοιράστηκε ένα µήνυµα σχετικά µε την «ενεργή ιδιότητα του πολίτη για την προστασία της θάλασσας» από τη Δρ. Chloe Buiting, συγγραφέας του βιβλίου «Ο γιατρός της ζούγκλας».

Στο τελευταίο µέρος, πραγματοποιήθηκε µια ζωντανή και ανοιχτή κουβέντα µε θέμα τις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την προστασία και τη βιώσιµη ανάπτυξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος» σε συντονισμό του Καθ. Δρόσου Κουτσούµπα και µε τη συµµετοχή της κα Ασανούλα Κοκκινέλη Γιάννη, Αντιδήµαρχο Περιβάλλοντος και Ευηµερίας του Δήµου Δ. Λέσβου, του κ. Μάρκου Κοµονδούρος από το Investing for Purpose και του Δρ Μιχάλη Μπάκα, περιβαλλοντολόγου.

Διατυπώθηκαν ανησυχίες για την παρούσα διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλοντος της ευρύτερης περιοχής, τοποθετήθηκαν µέλη τοπικών συλλόγων και πρωτοβουλιών καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελµατιών Αλιέων Δ. Λέσβου και όλοι/ες εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξη τους σε όσα αποσκοπεί και ονειρεύεται να επιτύχει το Lesvos Mission Blue Project.

To Lesvos Mission Blue Project είναι το κοµµάτι του παζλ που συνδέει την Λέσβο µε δεκάδες άλλα σημεία στον πλανήτη. Με επικεφαλής τη θρυλική ωκεανογράφο Δρ. Sylvia Earle, η πρωτοβουλία Mission Blue ενώνει έναν παγκόσμιο δίκτυο αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην υποστήριξη ενός παγκόσµιου δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών – των Hope Spots. Σήμερα, η συµµαχία Mission Blue περιλαμβάνει περισσότερες από 180 ομάδες διατήρησης των ωκεανών παγκοσμίως που συνεργάζονται στενά µε τις τοπικές κοινότητες και τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο.

Η περιοχή Αυλάκι της Δ. Λέσβου είναι το πρώτο Σηµείο Ελπίδας (Ηοpe Spot) σε ολόκληρο το Αιγαίο!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο