Απολογισμός Τεχνικών Έργων ΠΒΑ και η ανάπτυξη σε αριθμούς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και στο πλαίσιο του Σχεδιασμού εντάχθηκαν Οδικά Έργα, Κτιριακά , Λιμενικά, Αποκατάστασης Δομών και Περιβάλλοντος, Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Αποκατάστασης, Συντήρησης και Ανάδειξης Μνημείων.

Αναλυτικότερα: στην Π.Ε. Λέσβου και Π.Ε. Λήμνου, Π.Ε. Χίου , Π.Ε. Σάμου και Π.Ε. Ικαρίας το σύνολο των πόρων που διατέθηκαν έχουν ως εξής :

Π.Ε. Λέσβου 73.487.825 €
Π.Ε Χίου 37.331.942 €
Π.Ε. Σάμου 80.297.456 €

Οι Προγραμματικές συμβάσεις για έργα και δράσεις με τους Δήμους της Περιφέρειας από τον Σεπτέμβριο του 2019 και έως σήμερα ανέρχονται στα ποσά των :

Π.Ε. Λέσβου 5,6 εκατ. €,
Π.Ε. Χίου 4,4 εκατ. €,
Π.Ε. Σάμου 3,2 εκατ. €.

Αφορούν έργα και δράσεις στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας και της επαναφοράς της οικονομίας και της κοινωνίας των νήσων της Περιφέρειας , στον προσανατολισμό που είχαν πριν την κρίση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού.

Ως Περιφερειακή Αρχή στηρίξαμε κατά την περίοδο του Κορονοϊού στους συμπολίτες μας. Τόσο με την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που επλήγησαν, πληρώνοντας 42 εκατομμύρια € από ιδίους πόρους, μια πρόταση που καταθέσαμε πρώτοι ως Περιφέρεια και στην συνέχεια υλοποίησαν και οι υπόλοιπες, ανακουφίζοντας την πλειοψηφία των επιχειρηματιών και των οικογενειών τους που βίωσαν δύσκολες στιγμές στην περίοδο της πανδημίας.

Παράλληλα με την δημιουργία δομών για ελέγχους κόβιντ δωρεάν, προσφέραμε μεγάλη οικονομική ευκολία στους συμπολίτες μας που αναγκάζονταν να πληρώνουν μέχρι τότε τις εξετάσεις για έλεγχο κόβιντ. Προχωρήσαμε σε αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων της Ε.Ε κατορθώνοντας να βρεθούμε από την 12 η θέση στην 5 η μεταξύ των 13 Περιφερειών.

Αυξήσαμε κατά 50% σε 300 εκατομμύρια το ποσό υλοποίησης έργων , συμβάσεων και πληρωμών τα οποία «έπεσαν» στις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Αυξήσαμε τους πόρους στο νέο ΠΕΠ κατά 45%, φτάνοντας το στα 395 εκατομμύρια αντί για 245 που ήταν στην προηγούμενη περίοδο.

Επίσης, 4.5 εκατ. € στον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό στο τριπλάσιο με τα προηγούμενα έτη. 

Τέλος διεκδικήσαμε και υλοποιήσαμε 6 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ένταξη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco των Καρναβαλιών του Βορείου Αιγαίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο