Τζ. Όσμπορν για τα γλυπτά του Παρθενώνα : «Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία ανταλλαγής»

Ιδιαίτερα αιχμηρός για την κυβέρνηση της Βρετανίας και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ήταν ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας σε podcast για το διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μιλώντας στο podcast του, Political Currency, ο Όσμπορν ρώτησε τον Σούνακ: «Είναι απλά μικροψυχία; Είναι απλά μια μικρή νευρική κρίση; Και, νομίζω ότι αν αυτός είναι ο λόγος, δεν είναι επειδή ο Μητσοτάκης επρόκειτο να σηκώσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Είναι επειδή είχε συναντηθεί με τον [ηγέτη των Εργατικών] Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη ημέρα».

Ο Όσμπορν συνέχισε λέγοντας ότι ο Σούνακ, ο οποίος ηγείται του Συντηρητικού Κόμματος στο οποίο ο ίδιος ο Osborne ήταν κάποτε βασικός παράγοντας, προσπάθησε να κερδίσει «φτηνούς πόντους» για τα μάρμαρα και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να καθοδηγείται από την απογοήτευση για την εξουσία που “αποστραγγίζεται” από το Νο 10 της Downing Street, καθώς οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Απομάκρυνε τον αντίκτυπο της διαμάχης στις συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την Ελλάδα για την επιμέλεια των μαρμάρων. Το μουσείο του Λονδίνου, είπε, διερευνούσε μια συμφωνία «σύμφωνα με την οποία περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο – και έχουμε ελληνικούς θησαυρούς που έρχονται προς το μέρος μας σε αντάλλαγμα. Και αυτό είναι, νομίζω, κάτι που αξίζει να διερευνηθεί».

Για τη διπλωματική διαμάχη είπε: «Κατά τη γνώμη μου ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είναι ένας ακόμη λόγος για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους Έλληνες».

Ο Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να δώσει τέλος στη διαμάχη μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη

Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να δώσει τέλος στη διαμάχη μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε μια επίσκεψη στο Γκίλφορντ σήμερα (Πέμπτη 30/11), ο κ. Σούνακ δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις για το αν το θέμα άξιζε μια διπλωματική διαμάχη – ή αν απλώς επιδίωκε να δημιουργήσει αντιπαράθεση με τους Εργατικούς.

Η απρέπεια της βρετανικής διπλωματίας, με την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ, φαίνεται ότι διχάζει και προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στη Βρετανία.

Ο ηγέτης των Εργατικών χαρακτηρίζει τη στάση του Ρίσι Σούνακ “αξιολύπητη“, ενώ η Thangam Debbonaire, σκιώδης υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών, δήλωσε ότι ήταν “μικροπρεπές” και “μικρόψυχο” να ακυρωθεί η συνάντηση και χαρακτήρισε τον κ. Σούνακ “απερίσκεπτο”.

Μουσείο Ακρόπολης για Σούνακ: Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες αλλά και οι συμπεριφορές των ανθρώπων

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Μουσείο της Ακρόπολης, ύστερα από τη διατάραξη των σχέσεων Αθήνας -Λονδίνου, εξαιτίας της ακύρωσης από τον Ρίσι Σούνακ της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάικλ Μπίνιον, αρθρογράφος των «Times» στην ΕΡΤ για τα Γλυπτά: Συμφωνία σε ένα χρόνο – Ο Σούνακ το έκανε για εσωκομματικούς λόγους

Ο Μάικλ Μπίνιονβασικός αρθρογράφος των «The Times» του Λονδίνου, της ναυαρχίδας του Συντηρητικού Τύπου μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη δηλώνοντας την έκπληξή του για τη στάση του Ρίσι Σούνακ. Δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά εφόσον οι Εργατικοί σχηματίσουν κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο, ενώ εξήγησε ότι ο Σούνακ τα έκανε όλα για να αντιμετωπίσει μια σειρά εσωκομματικών προβλημάτων. Ο Μπίνιον είναι ο συγγραφέας του άρθρου με το οποίο οι Times άλλαξαν στάση στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ζητούν την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Πηγή : ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο