Ενημέρωση σχετικά με την επαναχάραξη στο Αφεντέλι της Ερεσού

Στις 25 Φλεβάρη του 22′ η Πρωτοβουλία Ερεσού τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Εκεί μεταξύ άλλων αιτηθήκαμε και να κινήσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου την απαιτούμενη διαδικασία ώστε να γίνει αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία για την επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας στο Δυτικό Άκρο της παραλίας Ερεσού.

Στόχος αυτού του αιτήματος είναι η κατάργηση του ΦΕΚ36 του 2012 που τοποθετεί λανθασμένα την Γραμμή Αιγιαλού στο καλοκαιρινό κυματάκι του Ιούλη. Επιπλέον σήμερα ο νόμος δίνει την δυνατότητα η γραμμή Παραλίας να πάει έως και 50 μέτρα ψηλότερα από την γραμμή Αιγιαλού που αυτή την στιγμή είναι στα μόλις 10 μέτρα. Τέλος να καταργηθεί το περιβόητο ζιγκ ζαγκ του Παλαιού Αιγιαλού που ουδεμία σχέση έχει με το πως κινείται η φύση, και το οποίο εξαιρεί το επίμαχο σημείο της παραλίας μας από τον Παλαιό Αιγιαλό δημιουργώντας “οικοδομησιμότητα” πάνω στην παραλία μας.

Προτείναμε να αναλάβει αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου την απαιτούμενη μελέτη αλλά και να οριστεί ένας από τους νομικούς μας στην υπόθεση, ώστε να φροντίσουμε ότι αυτή την φορά όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Εκείνη την μέρα το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για “ΑΜΕΣΗ” επαναχάραξη. Λίγο καιρό μετά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου όρισε τον νομικό που προτείναμε και όρισε το «Εργαστήριο Παράκτιας Μορφοδυναμικής –Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την διερεύνηση της μεταβολής της ακτογραμμής της Σκάλας Ερεσού τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια.

Έκτοτε κοντεύουν να περάσουν σχεδόν 2 χρόνια στα οποία υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες αναλύονται σε προηγούμενο κείμενο μας. Στις 13 Νοέμβρη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατέθεσε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου την τελική μελέτη και έτσι ολοκλήρωσε το κομμάτι του ώστε ο Δήμος να έχει την απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση στον φάκελο με τον οποίο θα αιτηθεί επαναχάραξη προς την Κτηματική Υπηρεσία.

Επιπλέον ενημερώνουμε ότι χτες 7 Δεκέμβρη ο κος Σηφάκης, νομικός που έχει ορίσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στην υπόθεση έστειλε επιστολή στον Δήμο και τον Δήμαρχο με την οποία ζητάει να ανατεθεί και να εκπονηθεί άμεσα ΝΕΟ τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο θα αποτυπώνονται τα συμπεράσματα της παραπάνω έκθεσης.

Απαιτούμε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος ώστε να ολοκληρωθούν όλα όσα απαιτούνται για να φτάσουμε σε ένα αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία που θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και την τοπικής οικονομίας της Ερεσού προστατεύοντας την παραλία μας. Το τοπογραφικό σύμφωνα με τους νομικούς μας είναι το σημαντικότερο έγγραφο για την Κτηματική Υπηρεσία όταν αιτούμαστε επαναχάραξη.

Θυμίζουμε σε όλους ότι ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου είναι 35 χρόνια εμπειρότατος μηχανικός και άρα γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να γίνει και πως ώστε να έχουμε επιτυχή έκβαση της προσπάθειας της επαναχάραξης. Επίσης θυμίζουμε ότι τα τελευταία 2 χρόνια ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει υλοποιήσει επιτυχημένα σειρά αιτημάτων επαναχάραξης προς την Κτηματική Υπηρεσία σε άλλες παραλίες του Δήμου.

Με αυτά τα δεδομένα λάθη στην διαδικασία λόγω απειρίας ή μη γνώσης δεν ευ σταθούν στην περίπτωση μας. Όχι άλλες καθυστερήσεις στην υπόθεση μας!

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο