Μουσικό Φεστιβάλ Χίου | Συναυλίες και εργαστήρια σε συνεργασία με Σχολεία

Το διεθνές καλλιτεχνικό πρότζεκτ από τη Μάλτα «KIRANA-Μύθοι της Δημιουργίας», μια πρωτοποριακή όπερα για παιδιά και με παιδιά, φιλοξενείται στο πλαίσιο του 8ου Μουσικού φεστιβάλ Χίου.


Η χειμερινή όγδοη έκδοση του Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 3-10 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιηθεί σε Χίο και Οινούσσες. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ, που είναι και οι συνιδρυτές, έχουν η Ολγα Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.
Τις εκδηλώσεις θα ανοίξει η συναυλία μουσικής δωματίου “Μουσικοί Διάλογοι”, όπου καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Χίου “συνομιλούν” μουσικά με την βιολονίστρια Όλγα Holdorff Μυριαγκού, εκτελώντας έργα των Schumann, Brahms, Mendelssohn κ.ά.
(Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου στις 9.00 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Ακολουθεί η παρουσίαση του εργαστηρίου με μαθητές, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 7.00 μ.μ. επίσης στο Ομήρειο, με τίτλο «Λύνοντας, Δένοντας και Ρυθμούς Γυρεύοντας».
Συγκεκριμένα, τα τρία τελευταία χρόνια πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση ένα εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά πρόσφυγες σε συνεργασία με το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο πρόγραμμα διδάσκει η Ανδριάννα Νεαμονίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, το φεστιβάλ έχει καλέσει τη Μαρίζα Βαμβουκλή, μουσικό, μαέστρο και δασκάλα Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σε συνεργασία με την Ανδριάννα Νεαμονίτη ένα μουσικό εργαστήρι όπου οι συμμετέχοντες θα τραγουδήσουν, θα κινηθούν και θα αυτοσχεδιάσουν μέσα από τις τεχνικές του body percussion και του sound painting. Το εργαστήριο θα κλείσει με την συναυλία στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

Την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου στις 9.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία κλασικής με νέους σολίστ του Ινστιτούτου Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου.
Η ίδια συναυλία θα παρουσιαστεί το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου μόνο για μαθητές, ενώ την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου οι συντελεστές θα ταξιδέψουν στις Οινούσσες για να την παρουσιάσουν στους μαθητές του νησιού.

Την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου στις 9.00 μ.μ. στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» θα πραγματοποιηθεί η συναυλία “Dual Nature & Beyond” με τον Έλληνα κιθαρίστα Γιώργο Ταμπάκη και τη Γερμανίδα κλαρινετίστα και συνθέτρια Rebecca Trescher να ισορροπούν ανάμεσα σε jazz, σύγχρονη και ethnic μουσική.

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, προτελευταία μέρα του 8ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου θα γίνει προβολή της ταινίας “Η Τραβιάτα, τα Αδέρφια μου κι Εγώ”, του Yohan Manca.

Και το 8ο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία «KIRANA-Μύθοι της Δημιουργίας», με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Χίου αλλά και παιδιά πρόσφυγες όπου θα τραγουδήσουν, θα κινηθούν και θα αυτοσχεδιάσουν μέσα από τις τεχνικές του body percussion και του sound painting, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ώρες 19.00 & 21.00, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, «ο δημιουργός του έργου Ruben Zahra μαζί με προσκεκλημένους καλλιτέχνες θα εξιτάρουν τη δημιουργικότητα μαθητών από σχολεία της Χίου στα πεδία των εικαστικών τεχνών, του animation και της μουσικής, με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους να ενσωματώνονται στην παράσταση, καθώς τα ίδια τα παιδιά συνεισφέρουν άμεσα στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με τις δικές τους εικόνες, κινήσεις, ρυθμούς και γλώσσα».
Συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, αλλά και της σχολής χορού “Allegro”.
Τις εικαστικές δημιουργίες υπογράφουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου (διδασκαλία: Μαρία-Μελουζίν Κασαπίδου), του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου (διδασκαλία: Αγγελική Μακρή) και των εργαστηρίων σχεδίου και ζωγραφικής NS (διδασκαλία: Ναυσικά Σαλιάρη).

Πηγή : ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο