Διάσωση γύπα από τους προσκόπους της Λέσβου

Άλλο ένα μοναδικό περιστατικό διάσωσης άγριων ζώων μέσα σε λίγες μέρες είχαν διασώστες της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας Λέσβου. Χτες το πρωί κάτοικος από τον Μεσότοπο κατά την διάρκεια ημερήσιας εκδρομής στην παραλία Μάκαρα εντόπισε στην άκρη της παραλίας ένα μεγάλο αρπακτικό και επικοινώνησε με διασώστη από τον Μόλυβο για να μεταβεί στο σημείο.

Το άγριο πτηνό αναγνωρίστηκε ότι ήταν ένα Όρνιο – Γύπας (Gyps fulvus) ! Οι διασώστες αφού έφτασαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσε να πετάξει, με ειδικό εξοπλισμό κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το μεγάλο πτηνό και να το μεταφέρουν με ασφάλεια σε ειδικό κλουβί στην εστία των προσκόπων στο Μόλυβο. Αμέσως έγινε επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθήνα για τις πρώτες βοήθειες.

Την ίδια ημέρα το ζώο τοποθετήθηκε σε ειδικό κουτί για αποστολή και παραδόθηκε στο πλοίο της γραμμης από Μυτιλήνη για Πειραιά, όπου το παρέλαβαν μέλη της ΑΝΙΜΑ για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, όπου καταγράφουν συστηματικά όλα τα είδη του πουλιών στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου και υλοποιούν πλήθος δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς το κοινό, τα Όρνια – Γύπες είναι περαστικά είδη από το νησί της Λέσβου.

Συνήθως παρατηρούνται κάποια μόνο άτομα (1-2) κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο. Στην Ελλάδα αναπαράγεται μόνο σε λίγες περιοχές, όπως η Κρήτη, η Θράκη, η Ανατολική Μακεδονία, η Αιτωλοακαρνανία (Δ. Ελλάδα) και τα νησιά της Νάξου και της Ηρακλειάς. Εκτός της χώρας μας εντοπίζεται μόνο στη νότια Ευρώπη (Ισπανική, Ιταλική και Βαλκανική χερσόνησο) και δυτικά στη Μέση Ανατολή και Νότια Ασία μέχρι την Ινδία. Για το χειμώνα ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές, πιο νότια και κάποια καταλήγουν στην περιοχή κάτω από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική.

Πηγή : ertnews.gr / Δήμητρα Λαχουρή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο