Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας η εκπομπή “Επίλογος” ερευνά τις επιπτώσεις τους συνδρόμου Long Covid από το οποίο υποφέρουν περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κάμερα του “Επιλόγου” μπήκε στο Διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς Long Covid που λειτουργεί στον Ευαγγελισμό και μίλησε με ασθενείς για τις επιπτώσεις που έχει η νόσος στην καθημερινότητα τους αλλά και με ειδικούς για τους τρόπους αντιμετώπισης και τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα.
Πάνω από 200 διαφορετικά συμπτώματα που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργικότητα καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη νόσο Long Covid. Στα πρώτα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ακόμα οι ερευνητές και οι γιατροί γνώριζαν πολύ λίγα για το φαινόμενο, ήταν δύσκολο για όσους παρουσίαζαν συμπτώματα για πολύ καιρό μετά τη νόσησή τους, να βρούνε τι έχουν ή ακόμα και να βρουν κάποιον να τους πιστέψει ότι δεν ένιωθαν καλά.
Ο σύλλογος Long Covid Greece ξεκίνησε ως γκρουπ στο Facebook για ανταλλαγή πληροφοριών και αναζήτηση και άλλων ανθρώπων που βίωναν την ίδια κατάσταση, Εξελίχθηκε όμως σε μια μεγάλη και δραστήρια κοινότητα ασθενών, γιατρών και ερευνητών που διεκδικεί ορατότητα, υγειονομική φροντίδα και λύσεις.
Ακόμα, στην εκπομπή μιλάει η ιδρύτρια του γκρουπ ασθενών με Long Covid στη Γερμανία για τα προβλήματα αλλά και τις πρακτικές που εφαρμόζουν εκεί. “Στο στούντιο της εκπομπής “Επίλογος” ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής εξηγεί γιατί το σύνδρομο long covid είναι μια βραδυφλεγής βόμβα για τη δημόσια υγεία.”
Πηγή : ertnews.gr