Έδαφος κερδίζει χρόνο με το χρόνο η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να καταστεί η Λέσβος προορισμός μαθητικού τουρισμού.
Με κορυφαίο προορισμό το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, ήδη το νησί έχει γίνει πόλος έλξης για ξένα πανεπιστήμια και σχολεία.
Ωστόσο, μια σοβαρή προσπάθεια που φέρνει αποτελέσματα έχει ξεκινήσει και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία χρηματοδότησε την αποστολή καθηγητών από σχολεία της χώρας στη Λέσβο, για να γνωρίσουν τις δυνατότητες του νησιού και να την εντάξουν στα προγράμματα που αναλαμβάνουν τα σχολεία τους.
Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2017 όταν διοργανώθηκε μια συνάντηση για να εξευρεθούν τρόποι προώθηση της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού. Ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Ανδρεαδέλλης, όντας καθηγητής τότε στο ΄Β Λύκειο Χαλανδρίου, ανέλαβε το κομμάτι του μαθητικού τουρισμού. Μεσολάβησε η περίοδος του κορονοϊού που σταμάτησε κάθε δραστηριότητα και από πέρυσι πολλά σχολεία προγραμμάτισαν τη Λέσβο για την πενταήμερη εκδρομή τους.
«Φέτος 7 σχολεία με 350 μαθητές πραγματοποιούν τις εκδρομές τους στη Λέσβο» είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κύριος Ανδρεαδέλλης που είναι πλέον συνταξιούχος και προσφέρει τις υπηρεσίες του στην προώθηση του μαθητικού τουρισμού.
«Η Λέσβος ενδείκνυται για μαθητικό τουρισμό. Έχει τέτοιο πλούτο και υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν στα προγράμματά τους οι εκπαιδευτικοί είτε σε επίπεδο λογοτεχνίας είτε φυσικής, χημείας και γεωλογίας. Έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα, ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Θεοφίλου- Teriade, με δράσεις που συμμετέχουν οι μαθητές. Το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι και οι δραστηριότητες στο Μουσείο είναι φυσικά πόλος έλξης, αλλά ακόμα και μέσα στο λεωφορείο που μεταφέρει τα παιδιά στην περιοχή, ένας γεωλόγος τα προετοιμάζει γι’ αυτά που θα δουν. Φυσικά, προορισμοί όπως το Πλωμάρι με τα μουσεία ούζου και σαπωνοποιίας, η Αγιάσος, η Αγία Παρασκευή, αλλά και προσκυνήματα, όπως στο Μανταμάδο και τον Άγιο Ραφαήλ, εντάσσονται στο πρόγραμμα. Παράλληλα, η πόλη της Μυτιλήνης είναι τόσο ζωντανή που αποζημιώνει τα παιδιά και σε αυτόν τον τομέα” συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεαδέλλης.
«Υλικό υπάρχει σπουδαίο στη Λέσβο, αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας στην Περιφέρεια ή τους δήμους που να διαχειρίζεται το θέμα αυτό και μία καλή συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς και την κοινωνία, για να συνεχίζει να κερδίζει έδαφος η Λέσβος ως προορισμός μαθητικού τουρισμού» κατέληξε ο κ. Ανδρεαδέλλης.
Πηγή : ertnews.gr / Μυρσίνη Τζινέλλη