Ανησυχούν οι γονείς των μαθητών του Μ.Σ. Καλλονής για τις μετακινήσεις των μαθητών με δρομολόγια των ΚΤΕΛ

Μία μέρα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου Δυτικής Λέσβου ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών. Σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας, οι μεταφορές θα πραγματοποιούνται μέσω των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους γονείς και κηδεμόνες.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου στην Καλλονή, ανησυχώντας για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, προέβη σε ενέργειες προκειμένου να εξετάσει τη νομιμότητά της.

Στις έρευνές τους, ήρθαν σε επαφή με πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα οποία δείχνουν ότι, κατά τη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου 2024, εγκρίθηκαν οι όροι της πρώτης πρόσκλησης για την ανάθεση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών για τα σχολικά έτη 2024-2025, 2025-2026 και 2026-2027.

Δυστυχώς, από τα δρομολόγια που εγκρίθηκαν, αφαιρέθηκαν εκείνα που εξυπηρετούσαν μαθητές από τις περιοχές Πέτρα, Άναξος και Μόλυβος, καθώς και το δρομολόγιο για μαθητές από τον Μεσότοπο, τα Παράκοιλα και το λεκανοπέδιο Καλλονής. Αντί αυτού, προβλέπεται η μεταφορά των παιδιών από τον Μεσότοπο με αυτοκίνητο Δ.Χ. μέχρι τα Παράκοιλα, και στη συνέχεια μετεπιβίβαση στο σχολικό λεωφορείο που εξυπηρετεί μαθητές του Γενικού Γυμνασίου και Λυκείου, σχολεία με διαφορετικό ωράριο από το Μουσικό Σχολείο.

Αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι οι μαθητές θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους δεν θα έχουν διαθέσιμο τρόπο επιστροφής στα σπίτια τους. Επιπλέον, η μεταφορά των τριών μαθητών από τον Μόλυβο γίνεται μέσω λεωφορείου που εκτελεί άγονη γραμμή, μαζί με ενήλικες και τουρίστες, χωρίς συνοδό, όπως ορίζει ο νόμος, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών.

Σημαντικά είναι τα γεγονότα που σημειώθηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, όταν μαθητές από τα Παράκοιλα και τη Σκάλα Καλλονής μεταφέρθηκαν όρθιοι, και μάλιστα, ένα παιδί της Α’ Γυμνασίου από την Άναξο αποβιβάστηκε στον Μόλυβο, κάτι που υποδεικνύει σοβαρές ελλείψεις στη διαδικασία μεταφοράς.

Ο Σύλλογος απαιτεί την επανένταξη των απαραίτητων δρομολογίων στον πίνακα μεταφοράς μαθητών για τα επόμενα σχολικά έτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί, το δρομολόγιο που αφορά τρία παιδιά μπορεί να εκτελείται με ένα αυτοκίνητο Δ.Χ., ενώ το άλλο δρομολόγιο, που αφορά έντεκα παιδιά, μπορεί να καλυφθεί με ένα μίνι λεωφορείο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και την άνεση των μαθητών.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και οι γονείς ζητούν άμεσες λύσεις από την Περιφέρεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής μετακίνηση των παιδιών τους. Οι γονείς και οι κηδεμόνες τονίζουν την ανάγκη για διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρχές, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα υποστεί αρνητικές συνέπειες από τις αλλαγές στις μεταφορές.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Μία μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία ενημερωθήκαμε από τη διεύθυνση του σχολείου ότι η μετακίνηση των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά θα γίνεται με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Φυσικά αυτή η απόφαση της Περιφέρειας μας θορύβησε και προβήκαμε σε ενέργειες προκειμένου να εξετάσουμε τη νομιμότητά της.

Συνέπεια των ενεργειών μας ήταν να φτάσει στα χέρια μας απόσπασμα πρακτικού της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στις 3 Ιουλίου 2024 και αναφέρεται στην έγκριση των όρων του σχεδίου της πρώτης πρόσκλησης, του πίνακα δρομολογίων, του σχεδίου σύμβασης και των αναπόσπαστων παραρτημάτων της για την ανάθεση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, δημόσιων σχολείων Α/Βαθμιας & Β/βάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας της ΠΕ Λέσβου-Λήμνου για τα σχολικά έτη 2024-2025, 2025-2026, 2026-2027.

Δυστυχώς από τα δρομολόγια που εγκρίθηκαν έχει αφαιρεθεί το δρομολόγιο που εξυπηρετούσε τα προηγούμενα έτη τους μαθητές από την Πέτρα, την Άναξο και τον Μόλυβο και το δρομολόγιο που εξυπηρετούσε τα παιδιά από τον Μεσότοπο, τα Παράκοιλα και το λεκανοπέδιο Καλλονής.

Αντί αυτού προβλέπεται μεταφορά των παιδιών από το Μεσότοπο με αυτοκίνητο Δ.Χ. μέχρι τα Παράκοιλα και από κει μετεπιβίβασή τους στο σχολικό λεωφορείο που εξυπηρετεί τους μαθητές του Γενικού Γυμνασίου και Λυκείου, σχολεία με διαφορετικό ωράριο από εκείνο του Μουσικού Σχολείου, με αποτέλεσμα οι μαθητές μετά το πέρας των μαθημάτων να μην έχουν τρόπο να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, το πρώτο δρομολόγιο που αφορά τη μετακίνηση μαθητών από Μόλυβο, Πέτρα, Άναξο δόθηκε με απ’ ευθείας ανάθεση στο ΚΤΕΛ Λέσβου και οι μαθητές από αυτές τις περιοχές, τρία (3) παιδιά στο σύνολο, μεταφέρονται με το λεωφορείο που κάνει άγονη γραμμή και εξυπηρετεί διάφορα χωριά μαζί με ενήλικες, ντόπιους και τουρίστες, χωρίς όμως να υπάρχει συνοδός, όπως ορίζει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων μαθητές από τα Παράκοιλα και τη Σκάλα Καλλονής να μεταφέρονται όρθιοι και στις στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 ένα παιδί της Α’ Γυμνασίου από την Άναξο να αποβιβαστεί στον Μόλυβο!!!
Απαιτούμε, να συμπεριληφθούν και αυτά τα δρομολόγια στον πίνακα δρομολογίων για την ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών για τα σχολικά έτη 2024-2025, 2025-2026, 2026-2027, όπως ίσχυε και τα προηγούμενα έτη. Το ένα δρομολόγιο αφορά τρία (3) παιδιά, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν με ένα αυτοκίνητο Δ.Χ. και το άλλο αφορά έντεκα (11) παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών από Μεσότοπο, το οποίο μπορεί να εκτελεστεί με ένα μίνι λεωφορείο, αποφεύγοντας έτσι την έκθεση των μαθητών σε κινδύνους και την άσκοπη ταλαιπωρία τους.

Πηγή : stonisi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο