Μια μοναδική έκθεση με 40 προσφυγικά ενθυμήματα, το καθένα με τη δική του μικρή – μεγάλη προσωπική, οικογενειακή, ιστορική ή και θρησκευτική αξία, άνοιξε σήμερα τις πύλες της και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης (απέναντι από το Ναό του Αγίου Θεράποντα της Μυτιλήνης σήμα κατατεθέν της πόλης).
Η έκθεση υπό τον τίτλο «Ιστορίες από καρσί» περιλαμβάνει εκθέματα που τοποθετήθηκαν όλα σε τρεις ενότητες, «καρσί», στο «Διωγμό» και «στη Λέσβο» πάνω σε πολυκαιρισμένες λινάτσες με τα σημάδια του χρόνου φανερά, «σαν τα σημάδια που άφησαν τις επόμενες γενιές οι ιστορίες της προσφυγιάς». Οργανώθηκε από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων τιμής στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής και μνήμης των προσφύγων της. Στόχος της να δημιουργήσει ερεθίσματα για να ψάξει κανείς, να γνωρίσει, να αισθανθεί μνήμες.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις (11/09/2022) από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Θεράποντος στη μνήμη των Μικρασιατών Αγίων και την τελετή που ακολούθησε στην προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην αυλή του ναού. Μετά την «ξενάγηση» του Μητροπολίτη στην έκθεση, από τον επιμελητή και δημιουργό της μουσειολόγο Παναγιώτη Μπαλάσκα, πολλοί ήταν αυτοί που την επισκέφθηκαν.
Σε αυτήν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρουσιάζονται «εικόνες κι εκκλησιαστικά σκεύη που τα κουβάλησαν σε αγκαλιές και μπόγους, αντικείμενα ανταλλάξιμα θαρρείς και οι άνθρωποι μπορούν (μπορούν;) να ανταλλαγούν σαν αντικείμενα. Φωτογραφίες ψυχών, μικρών, μεγάλων, ανθρώπων μας, που έφυγαν μοναχοί σαν και που ήρθαν. Και χαρτιά και ένα μπαούλο με την επιγραφή SMYRNΑ να χωρέσει, τι μπορεί να χωρέσει ένα μπαούλο; Μια ξιφολόγχη από ένα πεδίο μάχης. Αυτός που τη κουβαλούσε έμεινε μόνος του κι αυτός σαν τη ξιφολόγχη του. Καρσί… ‘Αγια λείψανα και λείψανα της ζωής εκεί». Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν επίσης να ξεναγηθούν στη Σμύρνη πριν από το 1922 μέσω μιας σημαντικής ψηφιακής εφαρμογής που παραχωρήθηκε προς χρήση στη διάρκεια της έκθεσης από το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 του Συλλόγου των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».
Στο σύνολο τους τα εκθέματα ανήκουν σε εκκλησίες, στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, σε ιδιωτικές συλλογές, στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 του Συλλόγου των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του πάλαι ποτέ Γυμνασίου Μυτιλήνης νυν Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πηγή-Φωτογραφία : ΑΠΕ-ΜΠΕ