Ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα αφέθηκε ο 35χρονος που κατηγορείται ότι το βράδυ του Σαββάτου γρονθοκόπησε τη σύντροφό του ενώ εκείνη κρατούσε το τρίχρονο παιδί τους σε πάρκο στην πόλη της Μυτιλήνης. Το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για την επόμενη εβδομάδα 29 Ιανουαρίου καθώς και από τον δράστη και από την παθούσα κατατέθηκε στον εισαγγελέα αίτημα ποινικής διαμεσολάβησης.
Η 22χρονη παθούσα ερωτήθηκε επίμονα από την πρόεδρο του μονομελούς πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, αν είναι σύμφωνη με αυτή τη διαδικασία και αν είναι σίγουρη ότι δεν απειλείται η ζωή της, με την 22χρονη να απαντά ότι θέλει να του δώσει ακόμα μια ευκαιρία καθώς την στηρίζει οικονομικά και υποστήριξε ότι δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει. Η 22χρονη αρνήθηκε και την εγκατάσταση της εφαρμογής του Panic Button στο κινητό της τηλέφωνο.
Ο 35χρονος υποχρεούται σε καθημερινή προσέλευση σε αστυνομικό τμήμα, απομάκρυνση από την κοινή οικεία, απαγόρευση προσέγγισης της παθούσας σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων και απαγόρευση οποιασδήποτε επικοινωνίας πέρα από τη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης που θα γίνεται δια μέσου δικηγόρου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EΡΤNews, ο 35χρονος υπήκοος Βουλγαρίας,έχει κατηγορηθεί άλλες τέσσερις φορές το 2022 και το 2023 για ενδοοικογενειακή βία στη Μυτιλήνη και την Θεσσαλονίκη. Τις τρεις φορές είχε συλληφθεί και την τελευταία στη Θεσσαλονίκη είχε σχηματιστεί δικογραφία από το Α.Τ Λευκού Πύργου.
H δικηγόρος του 35χρονου, Δήμητρα Χατζηλεωνίδα μίλησε για την απόφαση του δικαστηρίου και την έννοια της ποινικής διαμεσολάβησης
Οι προϋποθέσεις της ποινικής διαμεσολάβησης που προβλέπονται για τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας σε βαθμό πλημμελήματος είναι :
- Υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης – αποδοχής εκ μέρους του προσώπου που αποδίδεται η τέλεση της βίαιης πράξης.
- Υπόσχεση περί μη τέλεσης στο μέλλον οποιαδήποτε πράξης ενδοοικογενειακής βίας.
- Παρακολούθηση ειδικού συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος σε δημόσιο φορέα.
- Άρση ή αποκατάσταση των συνεπειών των πράξεων του δράστη, καταβάλλοντας παράλληλα εύλογη χρηματική αποζημίωση στο θύμα.
Οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής ποινικής διαμεσολάβησης
Από την στιγμή της εκκίνησης της διαδικασίας προβλέπονται ορισμένες έννομες συνέπειες, οι οποίες την διαφοροποιούν ουσιωδώς από την συνήθη ποινική διαδικασία. Συγκεκριμένα:
- Αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης κατά τις διατάξεις του 423 Κ.Π.Δ
- Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος συμμορφωθεί προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης γιαχρονικό διάστημα 3 ετών τότε εξαλείφεται η ποινική αξίωση της πολιτείας.
- Κατά την διάρκεια της διαμεσολάβησης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος
- Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδίδεται διάταξη από το αρμόδιο Εισαγγελέα, η οποία καταχωρίζεται σε ειδική μερίδα στο ποινικό μητρώο. Από την έκδοση της διάταξης και για χρονικό διάστημα 3ετώνο δράστης πρέπει να τηρεί τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης
Πηγή : ertnews.gr