Β.Κικίλιας | Εθνικό σχέδιο για εμβολιασμό | Σε 1.018 κέντρα 2.117.440 εμβολιασμοί τον μήνα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Η κατάσταση που βιώνει η χώρα από την τεράστια απειλή της πανδημίας είναι κρίσιμη είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας με έμφαση την τεράστια πίεση που δέχεται στο σύστημα υγείας και απευθύνοντας έκκληση για συνέχιση της προσπάθειας και τήρηση των μέτρων προστασίας.

   «Η διασπορά του κορονοϊό έχει επίπτωση σε καθέναν από εμάς και πιέζει το εθνικό σύστημα υγείας. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο “κόκκινο”, ενώ ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όπως είπε ο υπουργός, ζήτησε να τονιστούν ιδιαίτερα οι περιοχές: Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα. Πιερία, Λάρισα, Φλώρινα , Χαλκιδική και ο Έβρος.

    «Η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη είναι συγκλονιστική, βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη και καλύτερο σημείο από την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε ο υπουργός απευθύνοντας έκκληση για συνέχιση της προσπάθειας για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, καθώς όπως είπε, «κανείς δεν θέλει να δει εικόνες που επικρατούν σε άλλες χώρες, σε πλούσια και κραταιά συστήματα που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο».

   Ανέφερε μάλιστα ότι ένας αναπληρωτής διοικητής της ΥΠΕ είναι διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες δοκιμάζονται, το σύστημα υγείας πιέζεται. τόνισε.

    Δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία για covid-19, είναι ίδια με την προηγούμενη εβδομάδας. Δεν αυξάνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες, όμως τα κρούσματα είναι ανησυχητικά, σημείωσε ο κ. Κικίλιας και κάλεσε όλους να σεβαστούν και να στηρίξουν την προσπάθεια των γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Επανέλαβε την πίεση που δέχεται όχι μόνο στην Β. Ελλάδα, αλλά και γενικώς πλέον το σύστημα υγείας και τόνισε ότι «είμαστε πλέον μια Υγειονομική Περιφέρεια, ο ένας βοηθάει και στηρίζει τον άλλον». Προσέθεσε ότι το παράδειγμα των νοσηλευτριών από την Κρήτη που αύριο αναλαμβάνουν δουλειά στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν και άλλοι υγειονομικοί.

   «Είμαι πεπεισμένος ότι αν μπορέσουμε να πειθαρχήσουμε και να σεβαστούμε τα μέτρα, θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19

   Όπως είπε ο υπουργός ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να εκπονηθεί νωρίς ένα επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19, έτσι ώστε όταν έρθουν τα εμβόλια να εμβολιαστούν με ασφάλεια , οργάνωση και ιεράρχηση οι πολίτες.

   Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19, ο υπουργός αρχικά τόνισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Όλα τα εμβόλια και της γρίπης και της COVID θα είναι δωρεάν .

   Η προμήθεια των εμβολίων θα είναι κεντρική από την ΕΕ, η οποία θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα παραλάβουν τα εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή, η αναλογία θα είναι ίδια, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, και η τιμή ίδια για τις χώρες.

   Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi -GSK, Pfizer- BioΝΤech, CureVac, Moderna) και έχει υπογράψει συμφωνία με 4 εταιρείες. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν από τις εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, στις κεντρικές αποθήκες των κρατών- μελών. Από εκεί, με ασφάλεια, θα φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα όπου και θα εμβολιάζεται ο πληθυσμός.

Σε 1.018 κέντρα 2.117.440 εμβολιασμοί τον μήνα

   Στην Ελλάδα θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όπου θα εμβολιάζονται 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Στα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωί – απόγευμα και θα δουλεύουν έξι μέρες την εβδομάδα, όχι την Κυριακή. Υπολογίζεται ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη χώρα μας, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του κυβερνητικού σχεδίου για να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ο υπουργός.

   Στη μάχη κατά της πανδημίας συμμετέχει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όπως είπε ο υπουργός, πλέον τεστ covid-19, διενεργούνται και στα Κέντρα Υγείας και η ΠΦΥ θα στηρίξει και την προσπάθεια εμβολιασμού.

    Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. Ο πολίτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού είτε στέλνοντας sms, είτε online μέσω διαδικτύου είτε τηλεφωνικά.

   Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας θα γίνει από 65 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και θα διαρκέσεις 10 ημέρες . Ο εμβολιασμός προσφύγων-μεταναστών (34 Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, 6 Κέντρα Υποδοχής-Ταυτοποίησης και 8 Προ-αναχωρησιακά Κέντρα ) θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ. Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι προτάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης έγιναν δεκτές. «Με σύμπνοια, διαφάνεια και σωστό βηματισμό θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όλα τα κόμματα και την κοινωνία».

   Στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα ο εμβολιασμός θα γίνει από το υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας.

   Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις εξελίξεις, είπε ο υπουργός. Πολλά εμβόλια είναι σε διαδικασία να παραχθούν. Κάθε μέρα ακούμε θετικά μηνύματα για τα αποτελέσματα εμβολίων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο είναι ένας σημαντικός σταθμός, πρέπει όμως να προσέξουμε, να σεβαστούμε τον διπλανό μας, να κάνουμε υπομονή.

   Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, και να αρχίσουμε σταδιακά να εμβολιάζουμε συμπολίτες μας, ώστε να χτίσουμε ανοσία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. «Μαζί με αυτό θα υπάρχει και η μάσκα, η προφύλαξη, ο σεβασμός στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Ο πλανήτης ζει μια τεράστια περιπέτεια. Η τήρηση των μέτρων θα έχει θετική κατάληξη για εμάς» τόνισε.

   Κατέληξε λέγοντας ότι στην αρχή της πανδημίας έγινε το αναγκαίο στο σύστημα υγείας, μετά το εφικτό και τώρα «κάνουμε αυτό που στην αρχή θα φάνταξε αδύνατο. Αντέχει το ΕΣΥ, είναι ακόμα εδώ όρθιο», είπε ο κ.Κικίλιας και κάλεσε όλους να βοηθήσουν τους ανθρώπους του ΕΣΥ «για να μπορέσουν να τα καταφέρουν και να μας προσφέρουν το αγαθό της δημόσιας υγείας και περίθαλψης».

   Τέλος ανέφερε ότι στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχει ανάγκη για αίμα και κάλεσε με αποστολή μηνύματος και κωδικό 1 στο 13033 όσοι μπορούν να προσφέρουν αίμα.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο